Neovisni novinarski portal
23.9.2021.
IZDVOJENO
Marš mladih za radnička prava:Dosta nam je floskula o tome da se ništa ne može učiniti i narušavanja osnovnih radničkih prava pod krinkom prilagodbe tržištu

Marš mladih za radnička prava:
Dosta nam je floskula o tome da se ništa ne može učiniti i narušavanja osnovnih radničkih prava pod krinkom prilagodbe tržištu

 

mars-mladih-2

 

“Marš mladih za radnička prava” održat će se u Zagrebu 15. listopada u organizaciji Mreže mladih Hrvatske, a inicijativu trenutno podržava četrdesetak udruga i sindikata. Maršom se želi poručiti hrvatskih stranačkim elitama kako je dosta tretiranja mladih kao pukog simbola u političkih govorima i predizbornim kampanjama.

Mlade osobe u Hrvatskoj među najvećim su žrtvama ekonomske situacije. Nezaposlenost i ugrožavanje radničkih prava dovele su skoro 20% mladih u rizik od siromaštva. Zbog toga 15. listopada inicijativa udruga i sindikata organizira Marš mladih za radnička prava. Marš započinje u 16 sati okupljanjem ispred Hrvatskog narodnog kazališta te će se kretati rutom do Zrinjevca.
 “Maršom želimo poručiti hrvatskim stranačkim elitama da nam je dosta tretiranja mladih kao pukog simbola u političkim govorima i predizbornim kampanjama. Mladi nisu, kako političari i političarke vole reći, budućnost, već sadašnjost!”, ističu organizatori te napominju kako je riječ o stranački neutralnom okupljanju te pozivaju sve političke stranke koje im se obraćaju ili se planiraju odazvati, da ne ističu svoja stranačka obilježja u sklopu marša.
Mladi od nove vlasti zahtijevaju da se osigura dostojanstvo mladih radnika i radnica te da se mlade nezaposlene osobe na kvalitetniji način podupre mjerama poticanja zapošljavanja.
“Ne želimo više biti iskorištavani kao jeftina radna snaga kroz studentski rad, učeničke prakse ili rad u sezoni! Ne damo da nas se diskriminira ili nam se zabranjuje učlanjivanje u sindikate. 
Dosta nam je floskula o tome da se ništa ne može učiniti i narušavanja osnovnih radničkih prava pod krinkom prilagodbe tržištu. Minimalna plaća treba osiguravati kvalitetu životnog standarda, a od uvjeta rada ne smije se odustati zbog mahnitanja za profitom.”, poručuju organizatori.

mars-mladih-3

Među zahtjevima inicijative su :
Kvalitetnija regulacija studentskog i učeničkog rada. Umjesto da im takvi poslovi budu pomoć u studiranju, mlade osobe koje se obrazuju nerijetko su osuđene na teške radne uvjete i nisku plaću. To ih dodatno onemogućava u uspješnom završetku obrazovanja te dodatno potiče nejednakosti u obrazovnom sustavu.
Bolji radni uvjeti  i plaća za sezonski rad u ugostiteljstvu, poljoprivredi i prerađivačkoj industriji. Turizam je posebno profitabilna gospodarska grana u Hrvatskoj, velikim dijelom upravo zahvaljujući ozbiljnom izrabljivanju rada sezonskih radnika i radnica. Poslodavci koji od radnika očekuju dvanaestosatno radno vrijeme, uz gotovo nepostojeće slobodne dane, moraju snositi posljedice!
Stručno osposobljavanje i ostale mjere poticanja zapošljavanja koje će nas stvarno osnaživati za buduća radna mjesta. Stručno osposobljavanje više ne smije biti mjera kojom poslodavci u javnom i privatnom sektoru stvaraju zamjenu za redovna radna mjesta. HZZ treba ulagati svoje kapacitete u praćenje kvalitete mjera, a ne snimati besmislene spotove u kojima promovira jeftini sezonski rad. Istovremeno, treba omogućiti više kvalitete u praksi u sklopu obrazovanja.
Zaštita od diskriminacije na tržištu rada po rodnoj i drugim osnovama. Svim mladim osobama, a posebno mladim ženama, treba omogućiti ravnopravnost u traženju posla i oštro kažnjavati poslodavce koji krše njihova reproduktivna i druga prava. Mlade LGBT osobe, mlade osobe iz sustava skrbi i mlade pripadnike nacionalnih manjina treba osigurati od zadiranja u njihove osobne slobode te ih dodatno podupirati u traženju radnog mjesta.
Osiguravanje prava na sindikalno organiziranje. Nedopustivo je da dio poslodavaca zabranjuje sindikalno organiziranje radnika i radnica. Jednako kao i starije generacije, mladi radnici mogu ojačati svoj položaj prema poslodavcu i aktivno utjecati na uređenje radnih odnosa jedino tako da se udruže i organiziraju u organizacije radnika – sindikate. O sindikalnom organiziranju i ostalim radničkim pravima mlade treba informirati kroz formalni obrazovni sustav.
Inicijativu trenutno podržava četrdesetak udruga i sindikata: BRID (Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju), CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, CMS-Centar za mirovne studije, Centar za ženske studijeDocumenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Drum ‘n’ bijesEKN – Samostalni sindikat energetike, kemije i nemetala, GONGGOOD inicijativa – Građanski odgoj i obrazovanje, Idem i ja – centar za zdravo odrastanje, K ZonaKlub studenata Fakulteta političkih znanosti, KOMAKuća ljudskih prava Zagreb, Kulturtreger, Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva, Mreža mladih Hrvatske, Nezavisni cestarski sindikat, Nezavisni hrvatski sindikati, Udruga PaRiter, Pozitivna sila-Split, Radio Student, Regionalni industrijski sindikat, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Savjet mladih Grada Splita, Sindikat graditeljstva Hrvatske – SGH, Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije, Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK), Sindikat odgoja i obrazovanja Hrvatske, Sindikat trgovine Hrvatske, Tehnos – Strukovni sindikat radnika HEP-a, Udruga Igra, Udruženje za razvoj kulture ‘URK’, Za rad spremne, Zagreb Pride, Ženska mreža Hrvatske, Sindikat Pomoraca Hrvatske, Sindikat prometa i veza Hrvatske, Sindikat metalaca Hrvatske-Industrijski sindikat Pod. 3.MAJ Brodogradilište.

mars-mladih-4

Klub studenata Fakulteta političkih znanosti dva dana prije Marša organizira tribinu o položaju i problemima učeničkog i studentskog rada. Želja im je skrenuti pozornost na težak položaj mladih, odnosno učenika/ica i studenata/ica koji rade uz školovanje ili prolaze razne oblike nastavne prakse u kojima su izloženi eksploataciji i kršenju cijelog niza radničkih prava.Cilj tribine je definirati problem te detektirati njegove moguće uzroke, kao i potencijalna rješenja. 
Uoči subotnjeg Marša Inicijativa Za rad spremne skuplja “liste želja” za poštivanje radničkih prava, koje će izložiti na Zrinjevcu tijekom Marša, a organizator Mreža mladih Hrvatske poziva da se putem ove POVEZNICE, uključite u osmišljavanje transparenata za Marš.

mars-mladih-1

 

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI