Neovisni novinarski portal
5.12.2021.
KOMENTARI / POLITIKA
Slkavonski bećarac (ilustracija) - foto: croatia.hr

Slavonija:
Uzalud vam trud birači…

Slkavonski bećarac (ilustracija) - foto: croatia.hr
Slkavonski bećarac (ilustracija) - foto: croatia.hr

Slavonski bećarac (ilustracija) – foto: croatia.hr

Građani Republike Hrvatske upravo se nalaze pod teškom paljbom predizbornih obećanja koja kao da su namijenjena idiotima, besmislenih floskula i perfidnih pokušaja obmane lakovjernika. Nije to ništa novo, naravno, ali svejedno iznova živcira.

Iz tog kolopleta parola za budale kao prst u oko ubadaju svježe lansirana obećanja iz različitih političkih tabora koji se tiču Slavonije.

– Uzalud vam trud birači – netko je prepjevao pjesmicu koja ima veze sa Slavonijom.

No na izbore svejedno trebaju izaći, makar one Slavonke i i Slavonci koji još nisu izašli – iz domovine. Primjerice, skupina koja se aktualno predstavlja pojmom ‘vjerodostojno’, odnosno HDZ i njihov novi predsjednik A. Plenković izvjestili su narod kako imaju čak i takozvani Projekt Slavonija. Zanimljivo, hrvatsku regiju iz koje se u posljednje vrijeme glavom bez obzira autobusima i avionima na Zapad iselilo na desetke tisuća mladih, s ponosom ističu kao svoju ‘utvrdu’.

‘Pobjednička jedinica’

– Ovo je za HDZ pobjednička jedinica, jedna od naših „utvrda“. Na rezultatima u ovoj izbornoj jedinici temeljimo sve ono što nas nosi ka ukupnoj pobjedi na izborima. U ovoj smo županiji na vlasti u svih pet gradova. Uvijek što sam osjećao kad sam dolazio ovdje jest želja naših kandidata i članova da učine maksimalan napor za našu Slavoniju – rekao je na predizbornom skupu u Požegi A. Plenković, kako kažu na internetskim stranicama HDZ-a.
Neće biti potrebe: ‘maksimalan napor’ su učinili nedavno – zajedno s T. Oreškovićem i Mostom su ekspresno potezom pera čitavu Slavoniju (i šire) na 99 godina jeftino iznajmili naftaškim korporacijama i pretvorili ju u potencijalno naftaško polje, bez da je pritom Slavonce itko išta pitao.
Zajedno s drugim vladama uspjeli su u svega 20-ak godina od ‘žitnice Europe’ i ‘hraniteljice Hrvatske’ postići da plodnu ravnicu pretvore u besplodnu i besperspektivnu sredinu za život, iz koje vjerojatno i danas stanovništvo iseljava, odlazeći s osječkog ili đakovačkog kolodvora prema Hamburgu ili Dublinu.
Uspjeli su to već opjevanom privatizacijskom pljačkom, nekompetentnošću, bezidejnošću i sustavnom nebrigom za poljoprivredu i druge gospodarske grane, a usljed nerazumne politike uvoza hrane radi pogodovanja veletrgovcima i financijskim institucijama. Agresori na Hrvatsku i svi četnici nisu imali toliko uspjeha u raseljavanju Slavonaca kao naknadna štetna politika tobožnjih domoljuba. No, što kažu ‘vjerodostojni’?

‘Vodimo računa o mladim poljoprivrednicima’

– Projekt Slavonija je utemeljen projekt – na vrlo jasnim prioritetima za naše ljude u Slavoniji. Koja najviše pati od depopulacije! Poanta ulaska u Europsku uniju nije bila da brojni mladi traže budućnost u Njemačkoj ili pak nekoj drugoj članici. Država, naime, treba stvoriti uvjete za rast i razvoj, pristojne plaće i dostojanstvene mirovine. Za mogućnost mladima da rade i stvaraju obitelj te ostaju ovdje. Zato su naši prioriteti – novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, novi Zakon o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, kvalitetniji mehanizam povlačenja sredstava iz EU fondova – i za poljoprivredu, i za ruralni razvoj. Ono najvažnije – samodostatnost poljoprivredne proizvodnje. Vodimo računa (i) o mladim poljoprivrednicima. Moramo im dati poticaje – to su darovanje, zakup, koncesija zemljišta – ustvrdio je Plenković mrtav-hladan, kao da prije tri mjeseca u Banskim dvorima njegove bliske kolege nisu potpisale dokument kojime 15 000 četvornih kilometara Slavonije, Podravine, Baranje i Posavine prepuštaju u šape međunarodnih korporacija (vidi tekst).
Dakako, nemaju samo ‘vjerodostojni’ zasluge za spomenute događaje oko Slavonije i naftaša. U slavonska prsa se godinama busao i političar iz ‘suprotnog’ političkog tabora, Ivan Vrdoljak, bivši ministar gospodarstva. Njegovo djelovanje i otvoreno propagiranje naftaškog biznisa nesumnjivo nosi dio zasluga za ono što bi moglo zadesiti slavonsku ravnicu. I on, kao predstavnik Narodne koalicije ima svoje umne zamisli za revitalizaciju Slavonije, kako je to prije 20-ak dana izjavljivao na predizbornom skupu.

Širokopojasni internet za skypanje s rodbinom u Irskoj

– Ovaj kraj će nam biti prioritet. Ovdje ćemo preko EU fondova završiti Koridor 5C, ulagati u poljoprivredu i prehrambeno-prerađivačku industriju, logistiku i tranzit, ali i u IT tehnologije. Počevši iz Slavonije, jer je ovdje najveći IT potencijal, do 2020. realizirat ćemo digitalnu agendu tako da će 2/3 Hrvatske imati optički kabel, a svako domaćinstvo širokopojasni Internet – veli taj Slavonac Vrdoljak.
Pa dobro, nije to tako ni loše: širokopojasni Internet će dobro doći onima koji ostanu u Slavoniji, a kako bi preko Skypa mogli brže i lakše komunicirati s djecom i rođacima u Irskoj, Njemačkoj i Švedskoj.
Uzalud vam trud birači, dok ovakve lole žele na vlast, rekli bi Slavonci koji će 11. rujna biti izvan domovine.
Slkavonski bećarac (ilustracija) - foto: croatia.hr

Slkavonski bećarac (ilustracija) – foto: croatia.hr

Tags: , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI