Neovisni novinarski portal
25.6.2021.
KULTURA / UKRATKO
Otiđite na DOPUST – Dane otvorenog performansa u Splitu

Otiđite na DOPUST – Dane otvorenog performansa u Splitu

dopustDOPUST – Dani otvorenog performansa u Splitu ove godine predstavljaju bogati izvedbeni program koji će se održati od 19. do 24. rujna  u Multimedijalnom Kulturnom Centru, Galeriji Umjetnina, podrumima Dioklecijanove palače te u javnom gradskom prostoru. Ovogodišnji program bavi se pitanjem situacije te reakcije u obliku umjetničke akcije.

Po prvi put u hrvatskoj će se predstaviti scena bečkog akcionizma izložbom filmova, fotografija i video radova umjetnika Hermanna Nitscha, Guntra Brusa, Otto Muehla te Rudolfa Schwartzkoglera.

Tijekom programa izvedbama u galerijskom i javnom prostoru predstvait će se umjetnici Slaven Tolj, Josip Pino Ivančić, Damir Stojnić, Milan Božić, Boris Šitum i Marin Tudor, Hrvoje Cokarić, Petar Grimani, Gildo Bavčević, Tajči Čekada i Čarli Čagornja, Vice Tomasović, Mario Cvjetković, Tihana Mandušić i Marija Golub.

Direct Art in 1960ties predstvait će publici Bečki Akcionizam, jedan od najradikalnijih umjetničkih pokreta dvadesetog stoljeća, koji ne gubi svoj kontinuitet još ni danas. U ranim 1960-im njezini glavni protagonisti Günter Brus, Hermann Nitsch, Otto Muehl i Rudolf Schwarz Kogler su otišli izvan granica slikarstva u akcije rada sa stvarnim tijelima, objekatim i tvarima u prostoru i vremenu.

Njihov cilj je bio “izravno” suočavanje s osjetilnom i psihičkom stvarnošću u svim mogućim aspektima-uključujući tragična, teško probavljiva i prije svega društveno potisnuta iskustva- koja će intenzivirati umjetničke forme kako bi došlo do pojačana svijesti. Akcionisti su se držali radikalnog pristup te odbijali kompromis što je njihova jasna stavka bez premca u povijesti umjetnosti. Odgovor u njihovim akcijama, fotografijama i filmskim zapisima su generirane snažnim intenzitetom.

Akcionizam je uzrokovao metež i skandal- ne samo u vrijeme kada se događao – no isto je tako izazvao raspravu o tabu pitanjima te na kraju bio ko-inicijator procesa socijalnog premišljanja. U povijesno-umjetničkom smislu Bečki Akcionizam je napravio značajan doprinos međunarodnom razvoju od 1950-ih i 60-ih godina.
Akcije su vratile predmet ispitivanja “stvarnoga” svijeta, nakon zapadne poslijeratne umjetnosti gdje je dominirla apstrakcija i njezin introspektivni sadržaj.

Izložba “ Vienna Actionsm. Direct Art in 1960ties Vienna “ biti će predstvaljena u Galeriji MKC Split tijekom trajanja Dopust programa od 19. do 24.9.2016.

Kustosi izložbe su Dr Eva Badura Triska direktorica arhiva Akcionizma MUMOK i Marko Marković umjetnički direktor festivala DOPUST.

U suradji s Galerijom Umjetnina Split i direktorom Brankom Franceschijem u sklopu programa DOPUST, Dr Eva Badura Triska održat će predavanje o bečkom akcionizmu s referencama na slikarstvo bečkog modernizma.

DOPUST

Dani otvorenog performansa međunarodni je festival izvedbenih umjetnosti koji se se ove godine održava u Hrvatskoj, Austriji i Meksiku. Nakon uspješne realizacije programa Dana otvorenog performansa u Beču pri Galeriji Michaela Stock gdje su se predstvaili hrvatski i strani umjetnici program se nastavlja u Splitu.

Galerija Michaela Stock iz Beča ujedno je i inicijator suradnje između Mumoka i Dopusta čija se zajednička ideja o predstvaljanju Akcionizma u Hrvatskoj dalje razvijala ka Galeriji Umjetnina Split, HULU Split, MKC-u Split te MMSU-u iz Rijeke.

Ovogodišnji Dani otvorenog performansa u Splitu održat će se u partnerstvu s Multimedijalnim Kulturnim Centrom, Hrvatskom Udrugom Likovnih Umjetnika, Galerijom Umjetnina Split te MUMOK | Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI