Neovisni novinarski portal
15.6.2021.
POLITIKA
Kandidati za ministra kulture: Arheolozi, povjesničari, violinistica…

Kandidati za ministra kulture:
Arheolozi, povjesničari, violinistica…

Hasan3 (Foto Tris H. Pavić)Mediji se danima bave spekulacijama o budućem sastavu nove vlade  HDZ-a i Mosta, a tko će se baviti medijima? Zlatko Hasanbegović, povijesni revizionist koji voli pozirati s ustaškim kapama, ali nikako ne voli neovisne i neprofitne medije, netko sličan njemu ili tkogod skloniji europskim standardima i dosegnutoj razini slobode javnog izražavanja?

Kao potencijalni kandidati za ministra kulture u novoj vladi HDZ-a, Mosta i ostalih, spominju se, uz rečenog Hasanbegovića koji još uvijek “tehnicira” u propaloj ekipi ex-premijera Tihomira Oreškovića, Nina Obuljen, Andro Krstulović Opara i Jasen Mesić.

Mesić ili Krstulović ?

andro-opaMesić se već iskušao u vođenju nacionalne kulture i, za pravo reći, nije se proslavio, ali ni, poput Hasanbegovića, potpuno diskreditirao. Bio je na dužnosti ministra kulture od prosinca 2010. do prosinca 2011., kao nasljednik Bože Biškupića. Za resor kulture je, besumnje kvalificiraniji i kompetentniji od Hasanbegovića.
Rođen je 1972. u Zagrebu, diplomirao je povijest i arheologiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, magistar je podvodne arheologije, a za ne falit, završio je i Diplomatsku akademiju Ministarstva vanjskih poslova RH 2002. U Mesićevoj biografiji zabilježeno je i da je bio najmlađi kandidat za zagrebačkog gradonačelnika 2009., i dakako, da je član HDZ-a.
Među kandidatima je i 49-godišnji Andro Krstulović, rođeni Splićanin,, trenutno na dužnosti savjetnika za kulturu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Povjesničar je umjetnosti i arheolog, diplomat, čelnik Muzeja Ivana Meštrovića, a sa samo 23 godine već je sjedio u prvom sazivu hrvatskog Sabora. Ima sve predispozicije za ministra, dodatno pojačane dugogodišnjim prijateljstvom sa šeficom države s kojom se znade iz mladih dana kada su zajedno radili u Ministarstvu znanosti i vanjskim poslovima, gdje je uredski prostor dijelio sa Zoranom Milanovićem, Andrejem Plenkovićem i Gordanom Jandrokovićem. U MVP je došao 1993., kad i Kolinda Grabar Kitarović, i vrlo brzo postao šef Sanaderovog kabineta u kojem je aktualna predsjednica tada bila zamjenica. Bude li kandidiran za ministra kulture Krstulović će se naći pred dvojbom: Zagreb ili Split, s obzirom da ga mnogi u rodnom gradu vide kao idealnog kandidata za budućeg splitskog poteštata.

j-mesic

Obuljen ili Hasanbegović?

Nina Obuljen je rođena u Dubrovniku 1970.,  diplomirala je violinu na Glazbenoj akademiji, a francuski jezik i komparativnu književnost na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Znanstvena je suradnica u Institutu za razvoj i međunarodne odnose,  fokusirana na područje kulture i medijske politike. Svojedobno su je mnogi vidjeli kao poželjnu ministricu kulture, a kako nije formalno članica nijedne stranke, zagovarali su je i desni i lijevi. Široj javnosti poznata je kao bivša predsjednica Vijeća HRT-a, a bila je i pomoćnica ministra i državna tajnica u Ministarstvu kulture ( 2006.- 2011.), tijekom mandata kojega su dijelili Biškupić i Mesić. Bila je vrlo agilna sukreatorica Zakona o HRT-u i Zakona o elektroničkim medijima koji je 2010. dobio potporu u Saboru konsenzusom ljevice i desnice.
Proljetos je u intervjuu Nacionalu, uz napomenu da ne pripada nijednoj političkoj stranci, izjavila da nema političkih ambicija, pa bi, prije eventualne kandidature za ministricu, morala poraditi na podizanju razine osobnih „političkih očekivanja“. Osim ukoliko nije poziciju „doministrice“ ili državne tajnice odredila kao svoj limit…

obu-nina
Nina Obuljen je za Hasanbegovićevu odluku o ukidanju Povjerenstva za neprofitne medije kazala kako „nije bilo mudro kao prvi potez ići u smjenu Povjerenstva… iako su radili loše“. Da tkogod ne bi pomislio kako je htjela oponirati trenutnom „tehničkom ministru“, Obuljen je odmah reterirala: „Ali, sjetimo se koliko je smjena bilo na početku rada Andree Zlatar Violić, samo što nju nisu dočekali na nož“.
Doduše, Zlatar Violić mandat nije odradila do kraja, dok je Zlatko Hasanbegović, trenutni HDZ-ov tehnički ministar kulture u najkraćem mandatu jedne hrvatske vlade ikad, relativizacijom zločina ustaškog režima i tezom da je antifašizam floskula, stekao titulu najpopularnijeg ministra propale vlade i svoju ministarsku poziciju dodatno ojačao. Kad bi se u HDZ-u provela anketa o kandidatima za ministra kulture, Hasanbegović bi vrlo vjerojatno dobio priliku za nastavak posla u resoru za koji objektivno nije kompetentan, pa baš kao i medije, tako i intendante ( Oliver Frljić) mjeri političkim i ideološkim metrom, a ne ( teatarskim ) programom i njegovim prihvaćanjem kod publike. Ali, što se može. Hrvatska je to.
Tko bi ga znao, možda naposljetku nitko od spomenutih ne dobije „zelenu kartu“, nego nas Plenković & com. iznenade nekim „asom u rukavu“. Nadajmo se ne kakvim Glasnovićem, koji se svojim nezaboravnim verbalnim povraćanjem mržnje i bijesa a propos studenata koji prosvjeduju pred Filozofskim fakultetom, bezmalo nominirao za novog ministra znanosti i obrazovanja…

 

 

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI