Neovisni novinarski portal
26.9.2021.
KRONIKA 112 / POLITIKA
Ilustracija (foto Facebook)

Građani oprez:
Opasnost sad prijeti i od lažnih bankara

Ilustracija (foto Facebook)
Ilustracija (foto Facebook)

Ilustracija (foto Facebook)

Izgleda kako građanima više ne prijeti opasnost samo od pravih bankara, kako bi neki rekli, nego i od lažnih bankara. Policija u svoje blokiće i evidencije upisuje sve više slučajeva prijevara građana od strane tzv. lažnih bankara. Naime, metodologija lažnih bankara je tek ponešto drukčija od one ‘pravih’, zbog kojih neki građani usljed zaduživanja (i za nevelike sume novca) kasnije zbog nepovoljnih kamata ostaju bez domova i doživljavaju životni krah.

Kako javljaju iz MUP-a, policija je konstantnim praćenjem kaznenih djela prijevara izvršenih na štetu osoba starije životne dobi, kako ističu, uočila pojavu djelomično izmijenjenog načina izvršenja kaznenih djela.

– Konkretno, počinitelj telefonski kontaktira oštećene (uglavnom osobe starije životne dobi) predstavljajući se kao službenik banke, pritom navodeći da novac koji su podigli u banci nije ispravan i sl. te navodi da bi novac trebali vratiti… – pojašnjavaju u policiji kako rade lažni bankari.

Podsjeća na zbilju

Zanimljivo je, i djeomično podsjeća na zbiljsku praksu u mnogim zemljama, u tom trenutku lažni bankari ulaze u tijesnu spregu s predstavnicima (lažne) izvršne vlasti, koja im zdušno i spremno asistira u pelješenju žrtava.
– Nedugo nakon toga oštećene ponovo poziva osoba koja se predstavlja kao policijski inspektor ponavljajući im navode „bankara“ te prijeti da će snositi posljedice jer posjeduju neispravan novac. Kako bi to izbjegli, novac moraju predati osobi koju će on poslati da ga preuzme. Ubrzo nakon toga drugi počinitelj dolazi na adresu stanovanja oštećene osobe, navodeći da ga je poslao inspektor i da je došao po pošiljku te nakon što im oštećeni preda novac napušta adresu stanovanja oštećenih – pojašnjavaju iz policije kriminalne metode pljačkanja lakovjernih građana.
I ovdje će netko prepoznati scenarij poput onoga u tzv. stvarnom svijetu i realnom životu, a u kojima je upravo policija ta koja na kraju asistira u deložacijama obitelji iz kuća i stanova, a iz kojih ih u pravilu izbacuje neka banka, jer nisu uspjeli vraćati zaduženi novac, najčešće zbog nemilosrdnih kamatnih stopa.
No nisu opasni samo lažni bankari, naivne građane, gle čuda, nemilice cijede i lažni službenici osiguravajućih tvrtki, lopovi prerušeni u poštare, inkasatore za plin, vodu i struju, društava, ali i lažni liječnici. Jedna od omiljenijih uloga prevaranata jer vrlo dobro ‘pali’ kod prevarenih je ipak – uloga policijskog inspektora u civilu, vele u MUP-u.

Pričljivi, kreativni i naizgled empatični

– Prevaranti koriste poodmaklu životnu dob, samostalno stanovanje te neupućenost i nepažnju građana kako bi došli do njihovih ušteđevina i novca. Lažno se predstavljajući dovode žrtve u zabludu te im nude pomoć i medicinske usluge (mjerenje krvnog tlaka, masaža, prodaja medicinskih pomagala i sl. ) ili se predstavljaju kao policijski službenici u civilu, poštari, bankovni službenici, službenici osiguravajućih društava, djelatnici elektre, plinare i sl. – pojašnjavaju policajci.
Kako kažu u MUP-u, prevaranti su osobe autoritativnog nastupa, pričljive, kreativne i naizgled empatične, a posebno uporne i uvjerljive u nagovaranju sugovornika, što je, reklo bi se, vrlo realističan opis profila prosječnog hrvatskog političara.
– Vrlo često prevaranti simuliraju bolest, malaksalost ili nesvjesticu, kako bi izazvali sažaljenje. Starije osobe u najboljoj vjeri pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću te postaju žrtve prijevara – veli MUP.
Na kraju daju i nekoliko jednostavnih savjeta potencijalnim poštenim naivcima: ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ.

Ne zovite policiju kad idete u pravu banku

– Ako se osoba predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve službene osobe dužne imati i dati vam na uvid. Ako sumnjate, telefonski provjerite u instituciji iz koje navode da dolaze… – savjetuju policijske službe koje se bave prijevarama.
Nadalje, udijeljuju savjete koji bi građanima mogli poslužiti i u predizborna vremena: ne dajte se zavesti uvjeravanjem nepoznatih osoba, njihovim titulama i sličnim nastupima.
Odrasle članove obitelji koji se brinu o starijim osobama sugeriraju da svoje starije upozore na opasnost, te da im sajetuju da u slučaju pojave bankara zapišu registracijsku oznaku vozila te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje, te da zapamte izgled, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično), te nazovu policiju na broj 192.
Valja naglasiti kako se osobama starije životne dobi ne savjetuje nazivanje policije kad idu po mirovinu, u slučaju posjeta pravim bankama i bankarskim službenicima.
Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI