Neovisni novinarski portal
8.12.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Državno odvjetništvo provodi izvide o financiranju Živog zida; stranka odbacuje optužbe

Državno odvjetništvo provodi izvide o financiranju Živog zida; stranka odbacuje optužbe

zivi-zid-tv-BIG

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan izjavio je u petak da Državno odvjetništvo nije zaprimilo prijavu koju je zbog navodnih nepravilnosti oko izbornih donacija Živom zidu podnio njihov bivši član Nenad Koljaja, ali je dodao da se provode izvidi i ispituju osobe te da će o svojoj odluci izvijestiti javnost nakon što u tom slučaju procjene sve činjenice.

Na novinarsko pitanje je li zaprimljena prijava zbog sumnjivih donacija i je li Državno odvjetništvo pokrenulo istražne radnje Cvitan je kazao da nisu zaprimili nikakvu prijavu Državnog izbornog povjerenstva (DIP), ali da Uskok provodi izvide i ispituje osobe koje bi mogle imati relevantna saznanja. “Nakon što se procijene sve činjenice javnost će biti obaviještena o našoj odluci “, kazao je Cvitan na otvorenju novog suda u Metkoviću.
Koljaja je u kolovozu ove godine prijavio Živi zid DIP-u zbog prijevare birača na izborima, netransparentnog izvještaja o financiranju izborne promidžbe i donacija te radi kršenja više članaka Zakona o političkim strankama i Izbornog zakona.
Koljaja je u prijavi naveo da je podnio Kaznenu prijavu protiv Ivana Sinčića, Vladimire Palfi i Ivana Pernara koji su po njegovim tvrdnjama krivotvorili potpise članova političke stranke, lažirali Skupštinu o osnivanju političke stranke Živi zid i financijska izvješća te na njima krivotvorili potpis jednog od  članova predsjedništva stranke.
U toj prijavi navodi također da su još prije prijevremenih parlamentarnih izbora tražili od nadležnih tijela da se Sinčiću, Palfi i Pernaru zabrani političko djelovanje.
Tvrdi da su novac koji je politička stranka Živi zid dobila iz proračuna za namirenje troškova promidžbene kampanje Sinčić, Palfi i Pernar koristili su za svoje osobne potrebe.
Živi zid: Pokušaji razbijanja stranke neće uroditi plodom 
Preko svog glasnogovornika Živ zid je odbacio sve optužbe na račun stranke. „Službeni stav Živog zida je da su to politički motivirani pokušaji rušenja ugleda Živog zida i razbijanja stranke koji neće uroditi plodom“, rekao je Hini Tihomir Lukanić, glasnogovornik koalicije Jedina opcija kojoj pripada i Živi zid.
Ustvrdio je da će Živi zid iz svega toga izaći još snažniji i jači nego što je dosad bio. Za Koljaju je kazao da im “već izvjesno vrijeme pokušava ‘napakirati’ svakojake bedastoće”.
Upitan jesu li Živi zid kontaktirali Državna revizija i Državno odvjetništvo, Lukanić je rekao da su oni otvoreni za suradnju sa svima njima u bilo kojem trenutku. „Revizije su prolazile kroz naše papire. Dosad je bilo sve potpuno ispravno, bit će i u budućnosti. Što god oni od nas budu trebali mi ćemo im vrlo rado pomoći“, zaključio je Lukanić.
Na sumnje u financiranje kampanje Živog zida na posljednjim izborima ukazao je ovih dana sada već bivši član Živog zida Hrvoje Runtić koji je početkom tjedna obavijestio javnost da je podnio neopozivu ostavku na mjesto supredsjednika i člana Živog zida. Stranačko vodstvo optužio je za pokušaj podmićivanja i prikrivanje neslužbenih donacija.
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI