Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
IZDVOJENO / POLITIKA
Foto: H.Pavić

25. obljetnica Rujanskog rata i HRM-a:
Šibenik je obranio Dalmaciju i Hrvatsku i stvorio temelje Hrvatske ratne mornarice

Foto: H.Pavić
Mimohod ulicama Šibenika/Foto: J.Krnić

Mimohod/Foto: J.Krnić

Mimohodom ulicama, od spomenika braniteljima na Baldekinu do šibenske rive, u kojem su se okupili brojni branitelji, predstavnici braniteljskih i udruga proizašlih iz Domovinskog rata, učenici srednjih i osnovnih škola i građani, u Šibeniku je počelo obilježavanje 25. obljetnice spomendana Rujanskog rat i Dana Hrvatske ratne mornarice.

Na središnjoj svečanosti proslave 25. obljetnice HRM-a hrvatska predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović u svom se govoru zahvalila svim braniteljima koji su prije 25. godina obranili Šibenik.
-Zahvala svim hrabrim braniteljima sudionicima bitke za Šibenik, a posebno onima koji su bili na Žirju. Bila je to jedna od najvažnijih bitaka Domovinskog rata, odlučujuća za obranu Dalmacije, a potom i oslobođenje okupiranih dijelova Hrvatske. I tu je prevagnuo prije svega ljudski čimbenik, motiviranost i hrabrost hrvatskog vojnika te zajedništvo hrvatskih ljudi. Današnja svečanost prigoda je u kojoj se s poštovanjem sjećamo svih poginulih i preminulih sudionika obrambenog Domovinskog rata te iskazujemo počast i zahvalnost svim dragovoljcima i braniteljima koji su nesebično dali svoj život, zdravlje i nabolje godine života za slobodnu samostalnu i demokratsku Republiku Hrvatsku – istaknula je Grabar Kitarović.
Kolinda Grabar Kitarović/Foto: J.Krnić

Kolinda Grabar Kitarović/Foto: J.Krnić

Čestitajući svim pripadnicima HRM-a njihov dan, predsjednica Kitarović je kazala kako Hrvatska mornarica ima sjajnu tradiciju koja nastavlja odražavati povijesni slijed hrvatskog pomorstva od vremena hrvatskih kneževa i kraljeva preko slavne Dubrovačke republike do današnjih dana. Velik je bio doprinos pripadnika mornarice u Domovinskom ratu, kazala je predsjednica  te dodala kako HRM danas daje veliki doprinos i u mirnodopskim akcijama.
– Svoje sposobnosti u obavljanju zadaća međunarodnih misija i humanitarnih operacija Hrvatska ratna mornarica je potvrdila i u međunarodnom okruženju. Posebno ističem naše u sudjelovanje u humanitarnoj operaciji Europske unije Triton, u Sredozemnom moru, tijekom koje je posada broda Andrija Mohorovičić iz mora spasila 2.516 osoba – istaknula je predsjednica.
Foto: H.Pavić

25. godina Hrvatske ratne mornarice/Foto: H.Pavić

Kontraadmiral Predrag Stipanović, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice podsjetio je na stvaranje hrvatske mornarice,u kojem je veliki doprinos dao upravo Šibenik.
– Državni stijeg se 14. rujna 1991. godine prvi put zavijorio na prvom brodu, a u isto vrijeme ponosni sinovi Krešimirovog grada Šibenika su u sedmodnevnom rujanskom ratu  obranili svoj grad i dali 30 zarobljenih brodova u sustav hrvatske mornarice. Od tih brodova stvoreni su temelji male ali hrabre hrvatske ratne mornarice. Vještina i sposobnost te hrabrost hrvatskih mornara zasnovana na dugoj  pomorskoj tradiciji dovela je vrlo brzo do poraza daleko nadmoćnijeg neprijateljima – rekao je Stipanović.
Ministar obrane Josip Buljević također je istaknuo ulogu Šibenika u stvaranju Hrvatske mornarice.
 – Od neprijatelja ste baš ovdje u Šibeniku u hrvatsko vlasništvo vraćali prve ratne brodove, zametak naše mornarice. Pokazali ste i u najtežim danima Domovinskog rata nesalomljivi pobjednički duh. Pokazali ste kako se brani domovina i naše more. Dokazali ste se u borbama, slamali ste pomorske blokade i bili pobjednička nada stanovnicima naših otoka – kazao je Buljević.
/Foto: J.Krnić

Gosti na svečanosti HRM-a/Foto: J.Krnić

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov podsjetio je na  prvi brod koji je ušao u sastav Hrvatske ratne mornarice koji je otet jugoslavenskoj mornarici iz brodogradilišta Greben na Korčuli u noći s 14. na 15. rujna 1991. godine.
 – Većina ratnog brodovlja oduzeta je neprijatelju na području Šibenika tijekom Rujanskog rata od 16. do 23. rujna. Brodovi zarobljeni u Remontnom brodogradilištu Šibenik i bazi Kuline  postaju jezgro pomorskih snaga HRM-a. Za to treba zahvaliti junačkoj obrani grada Šibenika koja je to omogućila. Stoga i slavimo Dan Hrvatske ratne mornarice  zajedno sa proslavom 25. obljetnice Rujanskog rata u Šibeniku, gradu koji je umješnošću svojih ljudi  obranio sebe, Dalmaciju i Hrvatsku – istaknuo je general Šundov.
 U sklopu 25. obljetnice HRM-a, na šibenskoj rivi privezana je mornarička flota sastavljena od desantnog broda minopolagača “Cetine”, raketnih topovnjača “Kralj Petar Krešimir IV.”, “Šibenik” i “Vukovar”, minolovca “Korčula”, spasilačkog broda “Faust Vrančić” te ophodnog broda “Šolta”. Ti će brodovi biti otvoreni za posjet građanima danas od 16 do 19 sati te u subotu od 9 do 12 sati.
Foto: J.Krnić

Brodovi HRM-a/Foto: J.Krnić

 

Foto: H.Pavić

Foto: H.Pavić

Foto: H.Pavić

Foto: H.Pavić

/Foto: J.Krnić

Foto: J.Krnić

Foto: H.Pavić

Foto: H.Pavić

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI