Neovisni novinarski portal
20.9.2021.
KULTURA / UKRATKO
Počinje jubilarni 10. Vukovar film festival

Počinje jubilarni 10. Vukovar film festival

vukovar film festival

Deseti Vukovar film festival – Festival podunavskih zemalja ove se godine održava od 22. do 27. kolovoza, te će premijerno prikazati osvajače nagrada s festivala u Cannesu, Berlinu i Karlovyh Vary, nove filmove svjetskih klasika kao što su Woody Allen, Pedro Almodovar i Jim Jarmusch.

U konkurenciji za nagrade prikazuju se dugometražni, kratkometražni i dokumentarni filmovi iz podunavskih zemalja. Festival će u ponedjeljak 22. kolovoza otvoriti pobjednik netom završenog festivala u Karlovym Varyma, mađarski film Ovo nije moje vrijeme, a redatelj i glavni glumci filma prisustvovat će svečanom otvorenju u Vukovaru. Od ostalih dugometražnih filmova u konkurenciji za nagrade izdvajaju se rumunjski film Matura redatelja Cristiana Mungiua koji je na ovogodišnjem festivalu u Cannesu osvojio nagradu za najboljeg redatelja, njemački Toni Erdmann koji se u Cannesu također natjecao za Zlatnu palmu, te hrvatski Zbog tebe redatelja Anđela Jurkasa.
Program ‘Svijet’ donosi premijere filmskih remek-djela i kino hitova. Cafe Society nova je ljubavna komedija redatelja Woodyja Allena kojom je otvorio ovogodišnji festival u Cannesu, a Zlatnu palmu na festivalu osvojio je film Ja, Daniel Blake redatelja Kena Loacha. Oba će filma imati premijeru u Vukovaru, kao i još jedan canneski laureat, film Kapetan Fatastični za koji je redatelj Matt Ross dobio nagradu u programu ‘Izvjestan pogled’. Tu su i premijere novih filmova Pedra Almodovara Julieta te Jima Jarmuscha Paterson, a taj će dio filmova u ponedjeljak otvoriti novi hit Jima Carneyja Raspjevana ulica, glazbena priča iz osamdesetih godina. Osim toga ljubitelji Jima Jarmuscha dolaze na svoje jer će moći pogledati i njegov dokumentarac o Iggyju Popu i grupi The Stooges imena Gimme Danger.
Ove godine, prvi put, uvodi se novi program ‘Odabrao Đelo Hadžiselimović’, program uglavnom dokumentarnih filmova koje je izabrao upravo Đelo Hadžiselimović. Zanimljivo je da će filmovi biti prikazivani na brodu ‘Bajadera’, a gledatelji će uz piće i uživanje u kokicama i filmovima ploviti Dunavom za vrijeme projekcija. Prvi film koji će biti prikazan je Gdje je sljedeća invazija, novi dokumentarac kontroverznog autoraMichaela Moorea, a na brodu će se moći vidjeti i film Miles Ahead, biografski film redatelja i glumca Dona Cheadlea o Milesu Daviesu.

vukovar film festival 2

10. jubilarni Vukovar film festival – Festival podunavskih zemalja ove se godine održava u četiri grada te na deset lokacija. Najbolji filmovi s najvećih svjetskih filmskih festivala premijerno će se prikazati na vukovarskim lokacijama: Terasi agencije za vodne putove, Perivoju dvorca Eltz, Cinestaru te kinu Borovo, na Vukovarskoj adi, te u kinu Korner u Valpovu. Festival prvi put odlazi i u Osijek u kino Urania te u Beli Manastir u Etnološki centar, a ekskluziva su projekcije na plovećem brodu Bajaderi, vukovarskoj atrakciji koja će kretati ispred Otoka sportova. Selekcija skandinavskih filmova ‘Viking invazija’ prikazivat će se u Borovu i Valpovu. Na tim će lokacijama gledatelji moći vidjeti film Komuna za koji je Trine Dyrholm dobila nagradu za najbolju glumicu na ovogodišnjem festivalu u Berlinu, zatim danski Rat koji je ove godine osvojio nominaciju za Oscara za najbolji strani film te Poruka u boci, posljednji dio trilogije krimića nastalih prema djelima hit autora Jussija Adlera Olsena.
Od popratnih festivalskih programa izdvaja se rekordnih pet filmskih radionica. Tu su Dunavska scenaristička radionica pod vodstvom scenaristice Sanje Kovačević, Festivalska radionica pod vodstvom redatelja Ivana Salaja, Stop animacija za najmlađe koju vodi redatelj Zvonimir Rumboldt, Radionica slame pod vodstvom kiparaNikole Fallera te radionica stripa pod vodstvom stripomana Davora Schunka.
Ove godine, kao i prošle, predsjedaju dva žirija. Jedan žiri je za kratke i dugometražne igrane filmove, a u njemu su glumica Anja Šovagović Despot, producentica Anita Jukate filmski kritičar Igor Tomljanović. Žiri za dokumentarni film je međunarodni, a čine ga redatelji Borislav Kolev i Hubert Canaval, kao i redateljica Anne Schlitz.
Cjelokupan program dostupan je na službenim stranicama festivala
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI