Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
KULTURA / POLITIKA
Gradski službenici u posjetu kinu Odeon, u pozadini mješalica za beton (foto Grad Šibenik)

Odeon:
Počinje ‘četvrta faza’ desetljetne polifazne obnove polivalentne dvorane

Gradski službenici u posjetu kinu Odeon, u pozadini mješalica za beton (foto Grad Šibenik)
Gradski službenici u posjetu kinu Odeon, u pozadini mješalica za beton (foto Grad Šibenik)

Gradski službenici u posjetu kinu Odeon, u pozadini lijevo mješalica za beton (foto Grad Šibenik)

Evo su se gradske vlasti Grada Šibenika pohvalile kako je objavljen postupak javne nabave za IV. fazu rekonstrukcije nekadašnjeg kina, a buduće polivalentne moderne dvorane (priopćenje). Uskoro će dakle Četvrta faza obnove, kako kažu, kao da se radi o megagrađevnom projektu, npr. povezivanju Europe i Amerike podmorskim višecijevnim tunelom, a ne obnovi omanje bivše kino dvorane.

– Gradonačelnik Šibenika Željko Burić i zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta obišli su danas gradilište ex kina Odeon koje se zbog zahtjevnosti radova i opsega same investicije rekonstruira fazno. Grad Šibenik je danas objavio postupak javne nabave za IV. fazu rekonstrukcije nekadašnjeg kina, a buduće polivalentne moderne dvorane, procijenjene vrijednosti 1,75 milijuna kuna, uključivo PDV – kaže vijest iz Grada Šibenika.
Uz vijest je predočena i fotografija gradoačelnika i zamjenika mu s mješalicom za beton u pozadini, a na drugoj fotografiji se vidi kako dvojica radnika ‘užurbano’ ubacuju nešto u neki kamionet, valjda udarnički finalizirajući 3. fazu radova.
– Pred nama je financijski najzahtjevnija faza uređenja polivalentne dvorane, a to je postavljanje instalacija te unutarnje uređenje prostora. Ovaj projekt vrlo je važan za grad Šibenik jer će doprinijeti produženju turističke sezone. Buduća multifunkcionalna dvorana nudit će sadržaje koji će se naslanjati na kazališnu i kino djelatnost, otvorit će se prostor mladima, a dobit ćemo i modernu kongresnu dvoranu u samom centru grada – kazao je gradonačelnik Željko Burić.
Dvojica radnika ubrzano rade na završetku treće faze uređenja kina Odeon (foto: Grad Šibenik)

Dvojica radnika ubrzano rade na završetku treće faze uređenja kina Odeon (foto: Grad Šibenik)

Kako vele, četvrta faza radova obuhvaća postavljanje vodovodnih, kanalizacijskih i elektroinstalacija te instalacija za grijanje i hlađenje, postavljanje unutarnje toplinske i hidroizolacije, estriha i gips ploča te ostale zidarske i betonske i obrtničke radove u unutrašnjosti prostora.
U ranijim fazama su, kako nabrajaju, odrađeni mehanički i ručni iskopi materijala oko temeljnih stupova do dubine postojećih temelja, ugrađena je i armatura te je postavljena oplata za proširenje temelja.
– Uz hidrodinamičku pripremu stupova postavljen je i novi beton, tj. napravljena je nužna statička sanacija. Uređeno je pročelje objekta, krov, fasadni slojevi, a uskoro će biti postavljena i vanjska stolarija. Ovaj projekt je stavljanje u funkciju polivalentne dvorane namijenjene održavanju kino i kazališnih predstava, kulturno-glazbenih događanja; od predstava, preko kino-projekcija, do održavanja konferencija i kongresa. Ukupna vrijednost projekta je 11-12 milijuna kuna koje su podijeljene u faze po godinama sukladno osiguranim sredstvima Proračuna Grada Šibenika i Ministarstva kulture – kažu u Gradu Šibeniku.
Dakako, dobro je i za pohvaliti što se ipak nešto događa s ex kinom Odeon, jer eto i četvrte faze, premda nije izvjesno koliko će još faza ove polifazne obnove biti potrebno do otvorenja polivalentne dvorane. Ipak, bilo bi neozbiljno ne spomenuti kako se o polivalentnoj dvorani kina Odeon priča već par desetljeća, no nikako da postane ni jednovalentna ni polivalentna.
Na gradilištu je žustro, u očekivanju 4. faze (foto Grad Šibenik)

Na gradilištu je žustro, u očekivanju 4. faze (foto Grad Šibenik)

Inertnost gradskih vlasti, bilo HDZ-a ili SDP-a i njima pripadajućih satelita, kada je Odeon u pitanju, upravo je deprimirajuća. Premda su mjerodavne gradske službe odavno pokrenule zamisao o ovom projektu, i lijeva i desna lokalna politička vrhuška se redovito pravdala kako ‘nema novca‘, dok su se paralelno milijunski iznosi ulupavali na, primjerice, trećeligaški nogometni klub.
O tome kako Šibenik već drugo desetljeće nema dvoranu za prikazivanje filmova, održavanje manjih koncerata i tome slično, pisalo se tko zna koliko puta (vidi primjer). Odavno je postalo besmisleno upozoravati kako je porazna činjenica da grad poput Šibenika, koji se diči brojnim svjetski poznatim znanstvenicima i umjetnicima, te kulturom i festivalima, nema takvu dvoranu.
Općenito se čini pomalo glupo podsjećati na turobno zatvaranje svih gradskih kino dvorana, počev od kina Šibenik koje je građanima naprasno oduzeto u tzv. privatizaciji, a danas je skladište, pizzerija i noćni klub s engleskim nazivom koji je jednak imenu filma o mafijašima. Ili kina Tesla, koje zjapi prazno, razvaljeno i neiskorišteno, a koje je lokalni trgovac pa polivalentni poduzetnik namjeravao pretvoriti u tzv. poslovno-stambeni objekt u srcu grada.
Nijedna gradska vlast nije bila u stanju privesti taj projekt kraju, a kakav bi u sredini koja vodi računa o kulturnim potrebama svojega življa trebao biti prioritet, te bi bio realiziran za svega nekoliko ozbiljnih radnih mjeseci. Srećom pa se bliže i lokalni izbori, a osim za projekcije filmova, koncerte, kazališne predstave, javne tribine, predavanja, kongrese i, dvorana se može koristiti i za predizborne političke skupove.
Osim ako se lokalni izbori ne poklope s eventualnom 17. fazom radova na polivalentnoj dvorani kina Odeon.
Višegodišnja obnova kina Odeon mogla bi poslužiti kao predložak za  scenarij nekog dugometražnog igranog filma (foto Grad Šibenik)

Višegodišnja obnova kina Odeon mogla bi poslužiti kao predložak za scenarij nekog dugometražnog igranog filma (foto Grad Šibenik)

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI