Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
KULTURA
Mihovil gleda filmove – Motovun u Šibeniku

Mihovil gleda filmove – Motovun u Šibeniku

motovun sv mihovil
Na Tvrđavu sv. Mihovila stižu filmovi sa 19. Motovun Film Festivala. U tri dana (13.-15. kolovoza) prikazat će se  ukupno 9 filmova, a novost je program “Mali Mihovil gleda filmove” u sklopu kojeg će se prikazivati filmovi za djecu.

Drugu godinu za redom na sv. Mihovilu prikazat će se izbor filmova sa Motovun Film Festivala. Na repertoaru  je i Propelerom Motovuna nagrađeni film Viva.
Viva je film koji istražuje mogućnosti transformacije u zatvorenom okruženju. ” Film nudi sublimirani oblik žudnje za ljepotom. Zagovara ljudsku autentičnost i borbu u ime unutarnjeg imperativa slobode. Film ne prikazuje samo konflikte, već i put koji vodi rješenjima. Pun života, prekrasno snimljen, te režiran fokusirano i s ravnotežom”, obrazložio je žiri Motovuna svoju odluku.
Kubansko-irski naslov Viva nastao je u režiji Paddyja Breathnacha. Glavni je junak Jesus, koji radi kao šminker grupe drag izvođača u Havani, ali sanja o tome da se i sam popne na scenu. Kad konačno dobije priliku, jedan čovjek izađe iz publike i udari ga u lice. To je njegov otac Angel, bivši boksač, odsutan iz sinovljeva života posljednjih 15 godina. Dok se otac i sin bore s međusobnim nerazumijevanjem i suprotstavljenim očekivanjima, trudeći se ponovno postati obitelj, Viva se pretvara u ljubavnu priču.

 

U Šibenik ćemo gledati  i ruski film  (M)učenik redatelja Kirilla Serebrennikova, kojem je u Motovunu dodijeljeno posebno priznanje žirija, a nagrađivan je i na festivalima u Cannesu, Varšavi, Rimu i Karlovim Varima.
(M)učenik  ispituje ulogu fanatičnih i ekstremističkih stavova, njihovu zavodljivu moć, postavlja vrlo važna pitanja našeg doba, i u svijetu koji je ‘izgubio kompas’ pokušava vratiti počasno mjesto kategoriji razuma. Priča je to o mladom „katotalibanu“ koji vjerskim citatima i kršćanskom dogmom vodi rat protiv svoje profesorice.
Ništa manje nisu zanimljivi ni ostali naslovi: Klan, Tangerine, Gori more i Ubojice na kotačima,  jer je riječ o višestruko nagrađivanim filmovima.

RASPORED PROJEKCIJA:

13. kolovoza

21:30  KLAN / EL CLAN-Pablo Trapero, Argentina, Španjolska, 2015.
23:00 (M)UČENIK / (M)UCHENIK-Kirill Serebrennikov, Rusija, 2016

14. kolovoza

21:30  TANGERINE-Sean Baker, SAD, 2015.
23:00 VIVA-Paddy Breathnach, Irska, 2015.

15. kolovoza

21:30  GORI MORE / FIRE AT SEE / FUOCOAMMARE-Gianfranco Rosi, Italija, Francuska, 2016.
23:00 UBOJICE NA KOTAČIMA / KILLS ON WHEELS / TISZTA SZÍVVEL-Attila Till, Mađarska, 2016.

Mali Mihovil gleda filmove

Edukativni program Mali Mihovil gleda filmove usmjeren je na djecu i mlade s ciljem upoznavanja mlade publike s filmovima za adolescente koji dolaze iz Europe, iz zemalja s ne-engleskog govornog područja. Program se sastoji od 3 filma koji su namijenjeni djeci starijoj od 8 godina. Riječ je o recentnim naslovima s ciljem predstavljanja najuspješnijih filmova za djecu i mlade našeg kontinenta. Projekcije filmova za djecu će se održavati u unutrašnjosti tvrđave s početkom u 11 sati.

RASPORED PROJEKCIJA:

13. kolovoza

11:00 TAJNA DRUŽINA JUHOGRADA / SECRET SOCIETY OF SOUPTOWN, Margus Paju, Estonija

14. kolovoza

11:00 PHANTOM BOY, Alain Gagnol, Jean-Loup Felicioli, Francuska/ Belgija

15. kolovoza

11:00 MALI GANGSTER / THE LITTLE GANGSTER, Arne Toonen, Nizozemska

 

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni tvrđave sv. Mihovila svaki dan od 9:00 do 22.00 sata po cijeni 25 kn (uključuje gledanje 2 filma taj dan).
Cijena ulaznice za dječji program Mali Mihovil gleda filmove je 15 kn za jedan dan.
Za članove Kluba prijatelja šibenskih tvrđava filmski program Motovun u Šibeniku je besplatan.

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI