Neovisni novinarski portal
25.6.2021.
KULTURA / MEDIJI
Izvorni crtež Danijela Žeželja (foto arhiva D. Žeželj)

‘Drugi način’ na drugi način (2):
Slučaj Zgubidan – album povučen iz prodaje

Izvorni crtež Danijela Žeželja (foto arhiva D. Žeželj)
Izvorni crtež Danijela Žeželja (foto arhiva D. Žeželj)

Legendarni arlekin Danijela Žeželja

Cedeovi albuma Zgubidan grupe ‘Drugi način’ povučeni su iz prodaje u svim trgovinama, uključujući i reklame za isti na internetu i drugdje. To je epilog slučaja kojega bi mogli nazvati ‘slučaj Zgubidan’, a u kojem je grupa ‘Drugi način’ na naslovnicu svojeg novog albuma bez dopuštenja autora postavila legendarni crtež arlekina s gitarom, kojega je prije dva i pol desetljeća nacrtao likovni umjetnik, strip crtač i ilustrator Danijel Žeželj.

Pajaca s električnom gitarom mnogi pamte kao vizualni identitet zagrebačkog koncertnog kluba Kulušić i svojevrsni logotip jedne uzbudljive kulturno-društvene epohe na ovim prostorima.
Prije nekoliko dana u telefonskom razgovoru nam je, nakon kontakata s izdavačem CD-a Zgubidan, diskografskom kućom Menart, povlačenje spornog izdanja najavio i Branko Požgajec iz ‘Drugog načina’, uz isprike autoru Žeželju, kojega ‘izuzetno cijeni‘.
Naime, nakon što su doznali za spomenute nepravilnosti, u diskografskoj kući Menart su reagirali (za naše prilike) uistinu munjevito, uz isprike autoru na nastaloj situaciji do koje je došlo nehotičnim previdom, kako je pojašnjeno.
Obvezali su se povući sporni CD iz svih medija najkasnije do petka 19. kolovoza 2016., što je na koncu i učinjeno.
Može se reći kako ova vijest nije dobra samo zbog toga jer je u konkretnom slučaju vrlo brzo postignuto pravično rješenje, te kako su oni koji su pogriješili uz isprike pošteno priznali grešku i odlučili je ispraviti u nakraćem roku.
Na neki način potiče zdravi optimizam, posebice za žitelje države bremenite problemima puno većima od ‘posudbe’ tuđega autorskog djela, a u kojoj su mnogi odavno izgubili povjerenje u pravičnost i pravednost sustava.
Više o slučaju Zgubidan: ‘Drugi način’ na drugi način: Ukraden legendarni Žeželjev arlekin s gitarom, logotip kultnog Kulušića.
Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI