Neovisni novinarski portal
25.6.2021.
KULTURA
Izvorni crtež Danijela Žeželja (foto arhiva D. Žeželj)

‘Drugi način’ na drugi način:
Ukraden legendarni Žeželjev arlekin s gitarom, logotip kultnog Kulušića

Izvorni crtež Danijela Žeželja (foto arhiva D. Žeželj)
Izvorni crtež Danijela Žeželja (foto arhiva D. Žeželj)

Izvorni crtež Danijela Žeželja

– Arlekin koji u dinamičnom rock-zanosu udara rif na električnoj gitari – ta je slika ostala urezana u ugodnom kolektivnom pamćenju više generacija, posebice Zagrepčana, i postala svojevrsni logotip jednog zanimljivog i uzbudljivog vremena, barem kada se govori o tzv. rock-kulturi na ovim prostorima.

Mnogi će se smjesta prisjetiti kako se radi o glasovitom crtežu likovnog umjetnika Danijela Žeželja, svjetski proslavljenog ilustratora i crtača stripa, o crtežu rock-pajaca koji je odmah postao nezaobilazni vizualni identitet kultnog koncertnog kluba Kulušića u zagrebačkoj Hrvojevoj ulici.

Za taj klub, punim nazivom Glazbeno-scenski centar Kulušić, brojni će reći kako je bio najbolji rock klub u Hrvatskoj i prijašnjoj državi, te kako su se u njemu održali ponajbolji koncerti od konca sedamdesetih, osamdesetih i ranih devedesetih, te je bio prizorište vrsnih umjetničkih dostignuća i stvaranja novih glazbenih i drugih izričaja i trendova, sve do trenutka u kojem je najvjerojatnije zauvijek zatvoren.

Legendarni klub – legendarni logotip

Sad već legendarni klub imao je, dakle, i legendarni logotip, koji je bio istaknut na ulazu i posvuda i na svemu što je imalo veze s GSC Kulušićem. Kad bi netko pomislio na Kulušić, pred očima bi mu se najčešće pojavio živahni gitarist s čudnom kapom.
No odnedavno se našao na još jednom mjestu: na policama prodavaonice glazbenih CD-a, ali pod vrlo neobičnim okolnostima.
Naslovnica albuma Zgubidan sa Žeželjevim crtežom

Naslovnica albuma Zgubidan sa Žeželjevim crtežom

– Sasvim slučajno otkrio sam da je moj crtež na omotu novog cd-a grupe Drugi način. Crtež su uzeli bez dozvole, nisu ni pitali. Moju dozvolu ne bi dobili. Pa to želim objaviti i ograditi se od lošeg benda, i od njihovog izdavača Men Arta. Crtež je inače nastao ranih 90-tih, bio je, između ostalog, i logotip kluba Kulušić – kazao nam je Danijel Žeželj, koji je ostao zatečen viđenim u izlogu jedne trgovine, šetajući se zagrebačkim ulicama.
Čak je i kupio CD kako bi razmotrio o čemu se radi, te prolistao knjižicu njihova albuma nazvanog ‘Zgubidan’. Uvjerili smo se i sami na internetskim stranicama Drugog načina, banda koji je počeo svirati još 1974. godine. Tamo je istaknuta knjižica albuma s fotografijama članova i tekstovima pjesama, a ističe se i kako je dizajn omota djelo – dizajnera Danijela Popovića.

Uklapalo se u temu Zgubidana i lik Jožice Kičmanovića

Što je članove grupe Drugi način potaklo da ukrade, odnosno da na ‘drugi način‘ ukrase svoj album općepoznatim crtežom Danijela Žeželja i logotipom Kulušića, na način da za to nisu pitali dozvolu autora crteža, nastojali smo doznati od tekstopisca, frontmana i flautiste Branka Požgajca.
– Tekst za naslovnu kompoziciju na albumu, za Zgubidana, se temelji na liku Jožice Kičmanovića iz romana U registraturi Ivana Kovačiča, liku koji sličan nama glazbenicima koji po noći radimo i zabavljamo ljude, a po danu spavamo. Takav je bio i Jožica, koji je noću svirao, a zato mu je bilo polje neobrađeno. Tako mi se i ovaj logotip uklapao u temu Zgubidana – kazao nam je u telefonskom razgovoru Branko Požgajec.
Fotografija albuma Drrugog načina u izlogu

Fotografija albuma Drrugog načina u izlogu trgovine glazbenim CD-ima

No kako je došlo do odabira Žeželjeva logotipa, posebice zbog čega ovom prilikom nije traženo njegova dozvola, pitali smo Požgajca. Kako je pojasnio, oduvijek je na neki način htio dati zasluženu počast klubu Kulušić, u kojemu su nastupali i snimali albume najveći bandovi, poput EKV, Azre, Bijelog dugmeta i Le Cinema, veli Požgajec. Kad već to nije učinio nitko drugi, onda je Drugi način odlučio to obaviti koristeći čuveni logotip, dobro znajući kako se radi o crtežu Danijela Žeželja.

Žeželja smatra genijalnim, ali ga je otpilio

– Danijelu Žeželju skidam kapu do poda. Smatram ga genijalnim i izuzetno cijenim njegov rad. Upravo zato sam htio da nam on dizajnira omot našeg albuma. Prije nekih godinu i pol sam došao do broja njegova telefona i nastojao sam se sresti s njime kako bi realizirali tu suradnju. Na žalost, valjda je imao drugih poslova, pa me je otpilio, što mi je uistinu žao. Žao mi je što nisam sačuvao poruku u kojoj se ispričava što se ne može prihvatiti tog posla – priča Požgajec.
No znači li to što Žeželj nije pristao na suradnju s ovim bandom da su onda u Drugom načinu mogli tek tako postaviti njegov crtež na svoj album? Požgajec ima određeno pojašnjenje: tvrdi kako je za korištenje logotipa Kulušića konzultirao sa Mladenom Mitakom koji je preuzeo Kulušić, a koji je, po njemu, onda i sljednik prava na logotip. Mitak je godinama i u sporu sa zagrebačkom gradskom upravom, kaže.

Klub Kulušić – ispred vrata su dva golema Žeželjeva arlekina s gitarom (foto: www.mapio.net)

Tražio sam odobrenje od Mitaka, koji nam je ustupio printani crtež i rekao kako nema nikakvih problema. Dizajn omota povjerili smo našem prijatelju Danijelu Popoviću, koji je dizajnirao i naš album iz 1975. godine i sad je u mirovini – kaže Požgajec.
On bi se, kaže, rado sreo sa Žeželjom i popričao s njime, te bi mu darovao album.

Žeželj: U društvu ima bitnijih problema

A Danijel Žeželj ne želi daljnju raspravu o ovom slučaju, jer, kaže, u našem društvu ima bitnijih problema od ovoga.
To je točno, premda većina tih problema izvire upravo iz nepoštivanja i nedovoljnog vrednovanja rada, počev od onog blagajnica u trgovinama pa do autorskih djela.
Umjesto nekog zaključka, prenosimo dio naslovne pjesme s albuma Zgubidan, za koju je tekst napisao Branko Požgajec, a koji na neki djelomično bizaran način ima veze i s temom ovog slučaja.
Naime, u toj se pjesmi spominje potreba za istinom ‘u svijetu poremećenih mjerila‘, te kako je važnije ‘biti čovjek nego proizvod’, te preporuka kako treba ‘čuvati svoje pravo kao sveti hram‘.
Ali istina sve bi nas iscjelila
u svijetu poremećenih mjerila
svakodnevni život je po žici hod
pa je podvig biti čovjek a ne proizvod
I čuvaj svoje pravo kao sveti hram
da budeš slobodan kao zgubidan
biti slobodan

Tekst pjesme Zgubidan, u pozadini ukradeni arlekin (foto: web stranica grupe Drugi način)

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI