Neovisni novinarski portal
25.9.2021.
IZDVOJENO
Zahtjevi Platforme 112 uoči izvanrednih parlamentarnih izbora

Zahtjevi Platforme 112 uoči izvanrednih parlamentarnih izbora

One političke opcije koje ne razumiju ili ne žele štititi i razvijati mladu hrvatsku liberalnu demokraciju mogu nanijeti veliku štetu i svojim biračima i čitavom hrvatskom društvu. Ovi zahtjevi trebaju biti civilizacijski minimum svakog progresivnog političkog programa.
Tiskovna konferencija Platforme 112 na Trgu sv. Marka

Na slici Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije, Jelena Berković iz GONG-a te Ivan Novosel iz Kuće ljudskih prava/Foto HINA/ Damir SENČAR

Organizacije civilnoga društva udružene u “Platformu 112 – za Hrvatsku vladavine prava” održali su na Trgu sv. Marka u Zagrebu konferenciju za novinare na kojoj su predstavili zahtjev te platforme uoči izvanrednih parlamentarnih izbora.

– Organizacije civilnog društva nakon 6 mjeseci ove vlasti u kojima smo bili svjedoci napadu na vrijednosti liberalne demokracije očekuju da se stranke i kandidati, uoči ovih izbora, jasno izjasne podržavaju li principe liberalne demokracije te kakve točno programe, i s kojim ljudima, planiraju predstaviti javnosti – kazala je Jelena Berković iz GONG-a.
Platforma 112, koja okuplja sedamdeset organizacija civilnog društva svoje će zahtjeve uputiti i samim strankama te očekuju da se o njima izjasne, a tjedan dana prije izbora organizirat će i sučeljavanje.
Jelena Berković kazala je kako očekuju i da mediji izvršavaju svoju ulogu demokratsko odgovornih aktera u predizbornoj kampanji, te da organiziraju sučeljavanja i informiraju građane kakvi su programi i prijedlozi samih kandidata.
– Novinarima treba dati priliku da propituju i postavljaju pitanja  političarima kako bi građani u konačnici mogli izaći na izbore informirani i odgovorno donijeti svoje odluke – istaknula je Berković.
Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije naglasio je da je primarni zahtjev Platforme 112 prema svim opcijama koje će izaći na rujanske izbore pitanje jesu li spremni vladati u Hrvatskoj na način da ne krše temeljna ljudska prava i slobode.
Poručio je političkim opcijama “koje žele vladati na način da smanjuju prostore slobode u Hrvatskoj” da razmisle o svojoj kandidaturi jer to su načini vladanja koje, kazao je, vežemo uz neke totalitarne režime.
Poručio je i da se građanima ne servira lažna dilema ili slobode ili ekonomija i gospodarski rast.
– Jedino i ljudska prava i dobra ekonomija u paketu mogu pomoći ovoj zemlji i to će biti naša očekivanja od svih kandidata na predstojećim izborima – dodao je Bosanac.
Programski direktor Kuće ljudskih prava Ivan Novosel rekao je i da će Platforma 112 inzistirati na tome da se politika vrati građanima i da ih se ne odbija od toga da budu politički članovi društva, kao i na tome da se prestane s manipulacijama o stručnosti kao glavnom preduvjetu da bi netko mogao voditi resor ili neko polje unutar ministarstva.
– Stručnjaci za politiku su političari i građani, nema drugih – kazao je Novosel.

platforma 112

U nastavku prenosimo zahtjeve Platforme 112 uoči izvanrednih parlamentarnih izbora 2016. godine:
Poučeni iskustvom svjedočenja vidnom urušavanju temeljnih principa liberalne demokracije u Hrvatskoj, kao i u drugim zemljama s vrlo kratkim razdobljem izgradnje demokracije, Platforma 112 od kandidata i kandidatkinja na prijevremenim parlamentarnim izborima očekuje da se jasno i nedvosmisleno odrede prema temeljnim vrijednostima demokracije, odnosno, da jasno kažu koliko su spremni štititi i razvijati demokratski politički poredak i pluralno, demokratsko i tolerantno društvo koje mora biti temelj za dobru i pravednu ekonomiju i održivi razvoj naše zemlje. 
Organizacije civilnog društva udružene u Platformu 112 smatraju da one političke opcije koje ne razumiju ili ne žele štititi i razvijati mladu hrvatsku liberalnu demokraciju mogu nanijeti veliku štetu i svojim biračima i čitavom hrvatskom društvu. Stoga preduvjet za preuzimanje vlasti za sve političke opcije i kandidate/kinje treba biti njihova jasno artikulirana i dokazana namjera da razvijaju:
Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI