Neovisni novinarski portal
5.12.2021.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
Skupština vjerovnika TLM Aluminiuma na TS u Zadru: TLM se prodaje kao cjelina, za 795 milijuna kuna

Skupština vjerovnika TLM Aluminiuma na TS u Zadru:
TLM se prodaje kao cjelina, za 795 milijuna kuna

Skupština TLM Aluminiuma održana na Trgovačkom sudu u Zadru odlučila je da se šibenska Tvornica prodaje kao tehnološka cjelina, čije su nekretnine i pokretnine procijenjene na ukupnu vrijednost od 795 milijuna kuna. HPB kao razlučni vjerovnik postigao kompromis pa će se dva stroja, u vrijednosti od 41 milijun kuna, na kojima banka ima založno pravo, posebno prodati...

TLM (1)Skupština vjerovnika TLM Aluminiuma , koju je vodila sutkinja Ana Markač, održana je u četvrtak na Trgovačkom sudu u Zadru, a odlučila je da se prodaju nekretnine i pokretnine tvrtke kao prostorna i tehnološka cjelina, procijenjena od sudskih vještaka na vrijednost od oko 795 milijuna kuna. Iako je s Hrvatskom poštanskom bankom, kao razlučnim vjerovnikom koji se žalio nakon zadnje Skupštine, postignut kompromis o posebnoj prodaji dvaju strojeva na kojima banka ima založno pravo, a čija je utvrđena vrijednost 41.383.911,01 kuna, Tvornica ipak ide u prodaju kao cjelina čija su dva spomenuta stroja tek dio.

Članovi Skupštine prihvatili su i Sporazum između TLM Aluminiuma d.d. u stečaju i zakupca tvrtke, Impol-TLM-a d.o.o. o izgradnji Plinske stanice a za sklapanje kojega je ovlašten stečajni upravitelj Branko Morić. Riječ je o objektu koji je conditio sine qua non za funkcioniranje Tvornice i nesmetan rad Impol-TLM-a.
U Odbor vjerovnika umjesto Olega Uskokovića imenovan je direktor Impol- TLM-a Jurica Tončić, a kao predstavnik radnika, na prijedlog sindikata, u Odbor je ušao Darko Stojić,dipl. ekonomist, bivši zaposlenik TLM Aluminiuma ( umjesto Hrvoja Stančića ).
Ukoliko ne bude novih žalbi,očekuje se da bi stečajni postupak u TLM Aluminiumu mogao biti okončan do kraja ove godine, što bi napokon osiguralo provedbu planirane dinamike ulaganja u šibensku Tvornicu aluminija. Zakupac i izgledni budući vlasnik, slovenski Impol, planira u TLM investirati stotinu milijuna eura i do 2020. godine osigurati sve pretpostavke za proizvodnju aluminijskih dijelova za automobilsku industriju u Šibeniku. Trenutno u Tvornici radi oko 300 zaposlenika, a računa se da bi ih, kada tvrtka proradi punim kapacitetom moglo biti i 450- 500.
Požar na navrijednijem postrojenju Tvornice- valjačkom stanu, koji je prouzročio štete od nekoliko milijuna eura, poremetio je planove Impol- TLM-a, pa se nakon završetka rekonstrukcije postrojenja očekuje, polovinom kolovoza, probna proizvodnja radi ispitivanja maksimalnih mogućnosti strojeva, a od 1.rujna Valjaonice bi krenula u rad punim kapacitetima, saznajemo iz uprave tvrtke koja računa da bi u Šibeniku u dogledno vrijeme mogla proizvoditi i preko 110 tisuća tona aluminija.
Odlukama Skupštine, kako nam je potvrdio predsjednik nezavisnog tvorničkog sidnikata “Slap” Zdravko Burazer, zadovoljni su članovi oba TLM-ova sindikata, i nadaju se da će stečaj biti završen što prije kako bi se nastavilo s investicijama i zapošljavanjem novih radnika.
Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI