Neovisni novinarski portal
23.9.2021.
UKRATKO
Otok Jabuka

Ograničenje ribolova u Jabučkoj kotlini produljeno do 16. listopada

Otok Jabuka

 Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u petak da je prostorno i vremensko ograničenje obavljanja ribolova na području Jabučke kotline, jednog od najvažnijih jadranskih prirodnih mrijestilišta ribe, produljeno do 16. listopada, o čemu je postignut bilateralni dogovor s talijanskom stranom.

Višegodišnji napori hrvatskih i talijanskih znanstvenika da se Jabučka kotlina zaštiti zbog njezine značajne uloge u održivosti demerzalnih resursa u jadranskom bazenu rezultirali su dogovorom hrvatske i talijanske administracije da se dio akvatorija Jabučke kotline proglasi ‘no-take’ zonom, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.
Republika Hrvatska je, kako navode u priopćenju, implementirala ovu zabranu koćarenja u dijelu Jabučke kotline Pravilnikom o prostornom i vremenskom ograničenju obavljanja ribolova na području Jabučke kotline, proglašavajući zonu zabrane koćarenja na razdoblje od 26. srpnja 2015. godine u 00:00 sati do 25. srpnja 2016. godine u 24:00 sata.
Imajući u vidu da preliminarni rezultati znanstvenog istraživanja ukazuju na nepromijenjeno stanje u području Jabučke kotline, Hrvatska je pokrenula inicijativu o dogovoru oko nastavka režima upravljanja.
“Slijedom navedenog, koristimo priliku izvijestiti da su razgovori na bilateralnoj razini bili uspješni te su obje strane (Talijanska Republika i Republika Hrvatska) poduzele odgovarajuće korake za produljenje zabrane koja se nastavlja u kontinuitetu do 16. listopada 2016. godine, do kad se očekuje finalizacija obrade prikupljenih znanstvenih podataka, znanstveni savjet te bilateralni dogovor o daljnjim mjerama”, stoji u priopćenju Ministarstva.
Iz Ministarstva poljoprivrede ističu kako je u današnjim Narodnim novinama objavljen Pravilnik o izmjeni pravilnika o prostornom i vremenskom ograničenju obavljanja ribolova na području Jabučke kotline s danom stupanja na snagu 23. srpnja. Identična mjera, navode, implementirana je i od strane talijanske administracije.
Inače, Hrvatska je tražila odgodu izlova na tri godine, no dobila je na godinu dana. Kako je riječ o ‘europskom moru’, mjere upravljanja donosi Europska komisija, no kako u tom dijelu Jadrana ribare samo hrvatski i talijanski ribari, najbrži je način bio da se takva odluka dogovori bilateralno.
Jednogodišnja zabrana koćarenja u Jabučkoj kotlini, uvedena bilateralnim dogovorom između Hrvatske i Italije, trebala je prestati 25. srpnja, no hrvatska ju je strana željela produžiti još tri godine kako bi se riblji tokovi mogli u potpunosti oporaviti, dok je talijanska strana pod velikim pritiskom ribara bila voljna popustiti i otvoriti zonu za izlov.
Otvaranje zone s talijanske strane značilo bi otvoreni pristup kotlini velikoj talijanskoj floti koja bi ovo veliko prirodno mrjestilište u kratkom roku opustošila i tako poništila sve pozitivne učinke jednogodišnje zabrane te dugoročno ugrozila ribarstvo u ovom dijelu Jadrana.
Iz Ministarstva poljoprivrede najavili su i kako će do sredine listopada i hrvatska i talijanska strana provoditi znanstvenu analizu učinaka te mjere i ta će analiza biti podloga za daljnja postupanja.
Otok Jabuka je 97 metara visoka klisura, a područje oko nje, poznato kao Jabučka kotlina, jedno je od najvažnijih jadranskih prirodnih mrjestilišta: zubatca, oslića, škampa, bijelog muzgavca, lignjuna, grdobine i sl.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI