Neovisni novinarski portal
16.7.2024.
MORE
Jabuka, bonaca...

Živnuli škampi i oslići:
Zaštita Jabučke kotline urodila plodovima

Jabuka, bonaca...

Zaštita Jabučke kotline, odnosno posebna regulucija ribolova na tom području je, čini se, urodila plodovima. Živnuli su i škampi i oslići, kako se može čuti.  WWF, svjetska organizacija za zaštitu prirode je sudjelovala na 44. sjednici Opće komisije za ribarstvo na Sredozemlju (GFCM), a čije stranke su sve zemlje Sredozemlja. Tijekom sjednice donesena je odluka da posebna regulacija ribolova u dijelu Jabučke kotline, kojima su se do sada privremeno štitili ribarski resursi, postaje trajna. To je dobitna situacija, smatraju u WWF-u: morska bioraznolikost se oporavlja, a ribari imaju koristi od sve obilnijeg i vrjednijeg ulova.

Dosadašnja mjera zaštite pokazala se vrlo uspješnom te je doprinijela obnovi populacija oslića i škampa, ali i niza drugih morskih organizama, na zadovoljstvo ribara, znanstvenika, nevladinih organizacija i Uprave ribarstva. Sada ovo prekogranično područje Hrvatske i Italije dolazi pod obvezujuću trajnu zaštitu kako bi i dalje moglo snabdijevati ribom okolna područja u kojima je ribarenje dozvoljeno” rekao je Mosor Prvan, delegat WWF-a pri Općoj komisiji za ribarstvo na Sredozemlju.

Zemlje regije koje su se prošlog tjedna sastale na godišnjem zasjedanju Opće komisije za ribarstvo na Sredozemlju (GFCM) Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO), te u nazočnosti nevladinih organizacija kao što je IUCN, Oceana i WWF, usvojile su i višegodišnje planove upravljanja za održivo iskorištavanje pridnenih i malih pelagičkih stokova u Jadranskom moru, kako bi se osigurala održivost ribolovne aktivnosti usmjerene na te resurse.

-WWF Adria ovom prilikom od srca čestita svima koji su svojim radom doprinijeli ovoj velikoj pobjedi za očuvanje našeg Jadrana i naše ribarstvene tradicije.  Ovo je veliki korak prema održivoj budućnosti ribarstva, ali i sjajan primjer za uspostavu ovakvih novih područja, kako na Jadranu tako i na cijelom Sredozemlju – ističe Pinija Poljaković iz WWF-a, međunarodne organizacije za zaštitu prirode s gotovo pet milijuna podržavatelja i globalnom mrežom aktivnom u više od stotinu zemalja.

Jabuka, bonaca…

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI