Neovisni novinarski portal
4.8.2021.
EKOLOGIJA / POLITIKA
Uvala Stiniva danas: kaos glisera u spomeniku prirode (foto TRIS/G. Šimac)

Uvala Stiniva:
Zaštićeni kaos na spomeniku prirode i ‘najljepšoj europskoj plaži’

Uvala Stiniva danas: kaos glisera u spomeniku prirode (foto TRIS/G. Šimac)

 

Uvala Stiniva danas: kaos glisera u spomeniku prirode (foto TRIS/G. Šimac)

Uvala Stiniva danas: kaos glisera u spomeniku prirode (foto TRIS/G. Šimac)

 – Viška plaža Stiniva najljepša je europska plaža po izboru čitatelja portala “European Best Destinations” – izvijestili su ponosito krajem travnja ove godine iz Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

– Proglašenje Stinive najljepšom europskom plažom predstavlja dodatno veliko priznanje za hrvatski turizam”, jer je u izboru najbolje plaže stručni žiri portala kreira popis s gotovo 300 najboljih i najljepših europskih plaža, a zatim više od 10 tisuća turista svojim glasovima odabire najbolje plaže, pri čemu je Stiniva iza sebe ostavila najglasovitije španjolske, talijanske, portugalske itd. plaže – nahvalili su se u HTZ-u tom prigodom, kao da su sami vlastoručno čekićem i dlijetom isklesali to čudo prirode.

‘Makni se malo…’

Nema sumnje, Stiniva je jedna od najdojmljivijih mjesta na planeti, no pitanje je koliko dugo će to i ostati, premda je stoljećima bila netaknuta. Utjecaj čovjeka je donedavno na taj izuzetan prirodni fenomen bio gotovo minimalan, ako se izuzmu tri do četiri skromne stare ribarske nastambe. Tamo čovjek nije nanio veće štete. Dosad.
fotografija (74)

Ljepota prirode s benzinskim parama (foto TRIS/G. Šimac)

 

Naime, današnji prizor na žalu usječenom između dvije stijene bio je prikaz onoga što donosi divlji i stihijski turizam: gotovo čitavu plažicu s oblucima zauzelo je u jednom trenutku 14 plastičnih i gumenih ovećih glisera, a u prosjeku svakih četiri do pet minuta u neveliku prirodnu uvalicu bi banulo po dva-tri nova plovila.
– Makni se malo, pusti me da iskrcam goste.. – vikali su jedan na drugoga skiperi brzih brodova nakrcanih inozemnim izletnicima iz Splita, Hvara i tko zna odakle, manevrirajući s teškom mukom u tijesnoj Stinivi.
U trenucima je taj nautički kaos postajao opasan po život rijetkih koji su se odvažili zaplivati, ne sluteći opasnost od propelera. Tome treba pribrojiti i smrad benzina, uljne mrlje i buku u akustičnoj uvali, kojoj se povremeno pribrajala i zaglupljujuća i zaglušujuća buka s brodskih zvučnika.

Turisti zbunjeni tzv. idilom

Na licima turista mogla se uočiti vidna zbunjenost zatečenom idilom.
Tako je izgledala idilična Stiniva danas.
– Vidićeš šta će bit u sedmom i osmom misecu, kad je već sad ovako… – ustvrdio je rezignirano jedan domaći mladić, u čudu promatrajući nered usred prirodnog fenomena na južnoj strani otoka Visa.
– Plaža Stiniva opisana je kao idilično mjesto za kupanje u kristalno čistom moru koje zauvijek ostaje u sjećanju. Također je naglašeno kako je plaža dobro prometno povezana te kako je zbog prirodne hladovine pogodna i za obitelji s malom djecom – vele u HTZ-u.
Natpis govori dovoljno, no koga briga...

Natpis govori dovoljno, no koga briga…

Inače, uvala Stiniva proglašena je značajnim krajobrazom 1967. godine, a Vladinom Uredbom o proglašenju ekološke mreže podmorje uvale Stiniva uvršteno je u Nacionalnu ekološku mrežu kao dio područja Otok Vis – podmorje, kojem je svrha očuvanje naselja posidonije, grebena, preplavljenih ili dijelom preplavljenih morskih špilja, muljevitih i pješčanih dna izloženih zraku za vrijeme oseke, te pješčanih dna trajno prekrivenih morem.

‘Zabranjena je svaka djelatnost…’

Tako lijepo piše na tabli postavljene usred uvale. Pa onda dalje piše:
– Na području značajnog krajobraza Stiniva zabranjena je svaka djelatnost koja bi mogla bitno utjecati na sadašnji izgled i stanje zaštićenog područja (odnošenje šljunka, razbijanje stijenja, umištavanje karaktersične halofilne vegetacije i sl.). Značajnim krajobrazom uprava, u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Splitsko-dalmatinske županije – ističe se na informativnom panou.
A što kažu u toj ustanovi koja je zadužena za zaštitu Stinive. Jedva par rečenica:
– Smještena je na južnoj strani otoka Visa, atraktivnog je i neobičnog izgleda. Ulaz s morske strane je relativno uzak, a zatim se uvala širi i završava lijepim žalom. Vjerojatno je u geološkoj prošlosti uvala nastala urušavanjem stropa špilje. Do same uvale ne postoji cesta za automobile, te je stoga očuvana prirodna ljepota – kažu u instituciji na svojim stranicama.
Tamo ističu i kako se radi o spomeniku prirode na kojem se kao i u njegovoj neposrednoj blizini koja čini sastavni dio zaštićenog područja nisu dopuštene radnje koje ugrožavaju njegova obilježja i vrijednost.

A za sebe tvrde kako im je dužnost, uz ostalo, osigurati pravo građana na zdrav okoliš, odmor i razonodu u prirodi, spriječiti štetne zahvate ljudi i poremećaje u prirodi kao posljedice tehnološkog razvoja i obavljanja djelatnosti, osigurati održivo korištenje prirodnih dobara, osigurati sustav zaštite prirodnih vrijednosti radi trajnog očuvanja njihovih svojstava na temelju kojih se proglašavaju zaštićeni… i tome slično. Ne treba biti previše pametan kako bi se zaključilo da je aktualna ‘zaštita’ neučinkovita ili bolje rečeno nepostojeća. Po svemu sudeći, sa Stinivom u ovakvim uvjetima tzv. zaštite može činiti tko želi i šta želi, jer od zaštite nema ni ‘z’.

Ustanova oprema jedrilicu za ljetni nadzor (!?)

Izvjesno je kako će se uskoro vlasti morati dosjetiti da uspostave nekakav razuman režim posjete ‘najljepšoj plaži u Europi’, primjerice na način da morski pristup uvali dopuste samo plovilima nadležne službe, uz kontinuirani nadzor u ljetnim mjesecima.
Na kraju, na stranicama Javne ustanove zatiče se i fotografijama potkrijepljenu nedavnu vijest (vidi poveznicu) o tome kako ta ustanova ‘priprema jedrilicu za ljetni nadzor zaštićenih područja na moru’. U ta područja spada i Stiniva, no nije jasno na koji način takva područja misle nadzirati s luksuznom jedrilicom tipa Oceanis 41,1 (12,5 metara dužine), kojoj je osnovna namjena obiteljsko krstarenje, manje zahtjevno sportsko jedrenje ili charter iznajmljivanje.
Najvjerojatnije kao i do sada, odnosno nikako.
Jedrilica za nadzor zaštićenih područja? foto http://www.dalmatian-nature.hr

Jedrilica za nadzor zaštićenih područja? foto http://www.dalmatian-nature.hr

 

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI