Neovisni novinarski portal
19.1.2022.
POLITIKA
Tonino Picula na otvaranju konferencije u Betinu (Foto: Tris/H. Pavić)

Picula poziva na nove izbore:
EU nam neće ‘zatvoriti pipu’ samo zbog političke krize

Tonino Picula na otvaranju konferencije u Betinu (Foto: Tris/H. Pavić)
Tonino Picula na otvaranju konferencije u Betinu (Foto: Tris/H. Pavić)
Tonino Picula na otvaranju konferencije u Betini (Foto: Tris/H. Pavić)

U Betini na Murteru potpredsjednik Međuskupine Europskog parlamenta za mora, rijeke, otoke i priobalna područja, zastupnik Tonino Picula domaćin je međunarodne konferencije “Maritimna baština u lokalnim zajednicama – modeli održivosti”, na čijem je početku odgovarao na upite novinara.

– Kad govorimo o baštini preskočiti nešto što traje stotinama godina i što u ovom trenutku može značiti i poveznicu sa drugima, a to je maritimna baština u lokalnim zajednicama, doista bi bilo loše. Betina je prijestolnica te drvene brodogradnje, prijestolnica kalafata, nečega što se nije dalo vremenu, bez obzira na navike u plovljenju, na tehnologiju i sve ono što donosi moderno doba. Možda se nikad kao danas nije tako mnogo plovilo, ali upravo ovaj način gradnje brodova održava cijele zajednice. Htio sam podcrtati upravo važnost maritimne baštine da se održe lokalne zajednice na Jadranskom moru, ali kako to nije samo naša priča doista sam želio da preko suradnje vidimo i tuđa iskustva, iskustva ljudi koji s nama dijele obale sredozemnog mora, ali da vidimo i kako maritivnu baštinu brane upravo oni koji žive možda na nekim drugim morima – rekao je Picula govoreći o  Konferencija koja je uz domaće zaljubljenike u more i tradiciju okupila i predstavnike stranih zemalja od Atlantika do Sjevernog mora, kao primjere dobre prakse od kojih Hrvatska može učiti.

No, Picula je zamoljen i da komentira aktualnu političku situaciju u zemlji, prije svega mogući utjecaj političke nestabilnosti na odnose s Europskom unijom.
– U principu ne bi bilo dobro da politička nestabilnost potraje, jer političku nestabilnost se uvijek poistovjećuje s ekonomskom nestabilnosti i socijalnom erozijom. Hrvatska je počela pokazivati znake nekog oporavka, međutim ne bi bilo dobro da politika, koje je dobrim dijelom i krivac za mnoge razvojne propuste u zadnjih 25 godina, da ponovno ponese štafetu nekih ranijih propuštenih prilika i naprosto da ne iskoristimo sve ono što pruža u ovom trenutku doista povoljan ambijent Europske unije. Ima nešto što je paradoksalno, da Europa nikada kao sada nije bila pritisnuta političkim krizama, iznutra i iz vana, ali da se ekonomija, u većom njenom dijelu, ne može se okarakterizirati kriznom. Hrvatska naprosto mora dati odgovor želimo li biti dio nekakvog ekonomskog oporavka ili ćemo doprinijeti da se kriza razvija i dalje. Domaća politika mora to napraviti – rekao je Picula.

Upitan hoćemo li zbog političke nestabilnosti ostati bez europskog novca, Picula je bio prilično optimističan.

– I druge su zemlje prolazile puno teže krize i bile su politički nestabilnije od Hrvatske sada. Naravno prije svega treba paziti da mi unutar vlastite kuće ne onemogućimo normalan gospodarski razvoj, ali ovoga trenutka sigurno nije u pitanju financiranje iz Europske unije samo na temelju političke nestabilnosti i činjenice da ova vlada doista ne funkcionira. Trebalo bi se dogoditi još puno toga da nam EU zavrne pipu. To ovog trenutka nije slučaj. Međutim, ukoliko politička nestabilnost potraje, ukoliko komunikacija s Bruxelesom bude otežana, čujte, snosit ćemo posljedice. Zato se nadam da će ova situacija bez presedana koju sada ima prestati – rekao je Picula.
Nije htio komentirati istup HDZ-ovih eurozastupnika protiv predsjednika stranke, ali je istaknuo kako podržava ideju da se ide na nove izbore.

– Podržavam ideju da se ide na izbore. Ovo je u Vladi jedna kombinacija koja je manje više posve diskreditirana i dobro bi bilo da se s tim stane da se ne bi diskreditirao i sam izborni proces, koji mora dati rješenja koja građani očekuju. Ja sam za izbore – rekao je Picula.

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI