Neovisni novinarski portal
21.9.2021.
POLITIKA
Saša Georgijevski i Ivo Josipović, član Tangente  (Foto: Tris/H. Pavić)

Hrvatsko-makedonska tangenta ili duhovno susjedstvo dvaju naroda i država

Saša Georgijevski i Ivo Josipović, član Tangente (Foto: Tris/H. Pavić)

 Tangenta6Na godišnjoj skupštini udruge Hrvatsko-makedonska tangenta u Šibeniku sudjelovao je i njen počasni član dr. Ivo Josipović, bivši hrvatski predsjednik i čelnik stranke ‘Naprijed Hrvatska’, koji je s  ovom međunarodnom udrugom sa sjedištem u Šibeniku surađivao i za vrijeme svog mandata na Pantovčaku, pomažući osobnim i autoritetom tadašnje funkcije njene akcije na približivanju dvaju naroda i dvije države.

– Mi smo na prostorima gdje su sukobi, neprijateljstva i mržnja česte pojave, a vi radite upravo sve suprotno. Radite na širenju solidarnosti, međusobnog poštovanja, ljubavi, razumijevanja i mogu reći da zaistra cijenim to što sve ove godine radite – rekao je Josipović.

Hrvatska i Makedonija, rekao je Josipović, bile su dio nekad zajedničke države, te on smatra da smo nepotrebno dopustili da nas različiti povijesni putevi razdvoje više nego bi trebalo.

– Prosječni mladi čovjek u Hrvatskoj premalo zna o Makedoniji, a iako ne znam kako je u Makedoniji, pretpostavljam da nije najbolje. Mi smo u Hrvatskoj bili fokusirani na ulazak u EU, na europske poslove, a zaboravili smo susjedstvo. Meni su politički oponenti progovarali da gledam susjedstvo. Pa gdje ću gledati? To ne znači da nisam gledao na Europu, Ameriku i naše daleke prijatelje poput Kineza. S Makedonijom nemamo zajedničku granicu, ali smo susjedi u nekom duhovnom smislu – rekao je Josipović.

Ivo Josipović (Foto: Tris/H. Pavić)
Ivo Josipović (Foto: Tris/H. Pavić)

Dok je bio predsjednik imao je prigode boraviti u Makedoniji u službenom posjetu, gdje je susreo predsjednika Ivanova, te se upoznao s problemima zemlje.

– Ti problemi nisu laki. Ne može iz riješiti nitko drugi nego sami Makedonci, ali u svim prilikama sam nastojao dati podršku Makedoniji da postane europska zemlja, da se riješi tih nepotrebnih sukoba i oko imena i nekih drugih – rekao je Josipović.

Predsjednik Hrvatsko-makedonske tangente Sašo Georgievski, ovom prigodom nabrojao je aktivnosti i ostvarene kontakte na političkom i gospodarskom planu koje udruga poduzima s ciljem približavanja Hrvatske i Makedonije, dok je dopredsjednik Davor Šišak govorio o humanitarnoj dimenziji aktivnosti Tangente, posebno u vrijeme poplava u Slavoniji i izbjegličke krize. Milena Georgievska govorila je o kulturnoj suradnji, te je među aktivnostima izdvojila redovite susrete makedonskih i hrvatskih pisaca na Zlarinu, nedavno održanu izložbu fotografija Boška Fržopa o izgradnji Skopja nakon potresa 1963. godine, promociju filma ‘Makedonci u Domovinskom ratu’ i druge.Tangenta4

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI