Neovisni novinarski portal
27.1.2022.
POLITIKA
Dr. sc. Zlatko Hasanbegović (Foto HDZ)

HDZ bira novog predsjednika:
Tko je protiv Trga maršala Tita, imat će Hasanbegovićev glas (!?)

Dr. sc. Zlatko Hasanbegović (Foto HDZ)
Dr. sc. Zlatko Hasanbegović (Foto HDZ) Dr. sc. Zlatko Hasanbegović (Foto HDZ)

Dr. sc. Zlatko Hasanbegović (Foto HDZ)

HDZ je odlučio: i novi predsjednik stranke, kao i bivši, Tomislav Karamarko,  bit će biran po modelu „jedan član jedan glas“. Ispod već dosegnutih standarda, izgleda, neće čak ni HDZ. Od danas je i službeno otvoren proces nominacija, a tko god se namjerava upustiti u tu utrku, morat će prikupiti pet tisuća potpisa članova. I prije odluke Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke o neposrednom izboru šefa partije, jedan je kandidat učinio korak unaprijed i obznanio svoju kandidaturu. Andrej Plenković. Kod nekih HDZ-ovih prvotimaca ta je činjenica izazvala bijes, a kod nekih iskreno odobravanje. No, izgleda da svi, a pogotovo Milijan Brkić, zamjenik „palog“ predsjendika, priželjkuju više kandidata. Plenković je zasad, službeno, jedini.

Dosad je, kako kaže, u svojoj karijeri kao pravnik, političar i diplomat, dao značajan obol hrvatskom pristupanju EU, ali i dosezanju određenih demokratskih standarda u zemlji. U trenutku kad se HDZ, zbog loših procjena vodstva stranke, a pritom misli ponajprije na neuspjeh Karamarkovog preslagivanja, našla u situaciji da žurno mora ući u pripreme za parlamentarne izbore, spreman je staviti na raspolaganje svoje znanje, ideje, radišnost i iskustvo u funkciju dobrobiti stranke i hrvatskih građana. HDZ drži strankom centra, a na pitanje o možebitnoj velikoj HDZ-SDP koaliciji za RTL će tek reći da je spreman okupiti i stranke desno od njih, jer on je, tvrdi, čovjek okupljanja i dijaloga.
Plenković nastupa samouvjereno, optimistično, bezmalo kao da ulazi u utakmicu koju ne može izgubiti. Nudi pogled u budućnost, sasvim suprotno od dosadašnje politike HDZ-a, govori o gospodarstvu, novim radnim mjestima, podizanju demokratskih standarda kao prioritetima.andrej

Milinovićev bijes i Hasanbegovićeva zloćudnost

Ali, neki očigledno nisu sretni ni njegovom nominacijom, a ni entuzijazmom. Recimo, tehnički ministar kulture, Zlatko Hasanbegović. Navodno, najpopularniji ministar iz recentne hrvatske vlade, ali besumnje potpredsjendik HDZ-a s najmasovnijom izbornom potporom stranke. Njegovu će podršku, izjavio je, imati onaj kandidat koji će, pored krucijalnih programskih pitanja, biti protiv Trga maršala Tita! Taj zbilja ni za trenutak ne gubi intenzitet svoje regresivne političke koncentracije…
Plenkovićeva kandidatura kod Hasanbegovića je isprovocirala tek njegovu standardnu političku zloćudnost. Ali kod Darka Milinovića, četverogodišnjeg apstinenta iz stranačkog vrha a odnedavno povratnika u Predsjedništvo HDZ-a, izazvala je pravu provalu bijesa i bujicu nekontroliranih emocija. Čovjek je taman, s porazom Tomislava Karamarka, ćutio neku svoju životnu priliku, kad mu se, ničim izazvan, u njegov prostor ubacio salonski političar iz Bruxellesa, član Europskog parlamenta Andrej Plenković. E neće moći!
– Neka predsjednik HDZ-a bude onaj tko je zadnjih 20 godina i lijegao i ustajao s HDZ-om, krvario s HDZ-om. Pozivam svih 200 tisuća članova stranke da ne dozvole da nam bilo tko nametne predsjednika HDZ-a – žestoko je ustao u boj za tron svoj liječnik iz Gospića, koji politiku pretpostavlja struci , nažalost, kao i cijela postrojba njegovih kolega.
Oleg Butković, tehnički ministar pomorstva, prometa i veza, tek što je ušao u politiku, već bi kucao na glavna vrata. Ipak, o svojoj eventualnoj kandidaturi, zasad je suzdržan. O tome još ne bi govorio, kaže, slično kao i njegov kolega, ministar regionalnog razvitka Tomislav Tolušić, koji također cilja u istu metu. No, obojicu krasi veća ambicija negoli samopouzdanje.

Neduhoviti Kovač, suzdržana Maletić

Miro Kovač, još jedan iz HDZ-ova ex-ministarskog buketa, zadužen za vanjske i europske poslove, minorizira svoje namjere u predstojećoj unutarstranačkoj utrci neduhovitom opaskom. – O tome sam razmišljao dok sam se brijao – rekao je. A s obzirom na snažnu bradu, taj proces Kovačevog razmišljanja, bogme , poduže je trajao, pa je nešto možda i smislio…
Čak je i Ivana Maletić, HDZ-ova europarlamentarka, mada svesrdno podupire kolegu Plenkovića u kandidaturi ( ? ), uzela nekoliko dana za razmišljanje. Mora odvagati koliko bi njezina kandidatura bila na korist stranci i njoj osobno.
Samo se Karamarkov zamjenik, njegova donedavna desna ruka, Milijan Vaso Brkić, o svojim ambicijama ne očituje. Činilo se da je to igra koju ne kani zaigrati. Bio je skloniji da HDZ s unutarstranačkim preslagivanjem na vrhu sačeka i taj posao odradi nakon parlamentarnih izbora. U koje bi stranka ušla pod njegovim vodstvom. Mogla je to biti makar kratka prilika da bude prvi. Mada tek zamjenik predsjednika. Njegov argument za “poček” s izborom predsjednika navodno je težnja da uoči izvanrednih izbora za novi saziv Sabora ne bi došlo do raslojavanja HDZ-a. Ali, Vasina nije tako moćna kako je nekad bila…

 

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI