Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
POLITIKA
Demokracija i ustavne vrednote brane se i u Šibeniku

Demokracija i ustavne vrednote brane se i u Šibeniku

Plakat - Građanski satAko već neće obrazovni sustav, mora netko drugi. Platforma 112 i Antifašistička liga u suradnji s portalom Tris u Šibeniku organiziraju javnu tribinu GRAĐANSKI SAT U OBRANU DEMOKRACIJE!

Tribina će se održat u ponedjeljak 27. lipnja 2016. s početkom u 19 sati u prostorijama Gradske knjižnice “Juraj Šižgorić”. Na njoj će govoriti novinarka Davorka Blažević, novinar i književnik Emir Imamović Pirke, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću Vesna Teršelič i  predsjednik Antifašističke lige RH Zoran Pusić, a moderirat će je Eugen Jakovčić.

Ovo će biti prilika za otvoreni razgovor o aktualnoj krizi demokracije u Hrvatskoj i Europi te konkretnim građanskim akcijama za obranu ustavnih vrijednosti mirotvorstva, socijalne pravde, pluralizma, poštivanja ljudskih prava i sloboda te ukupne vladavine prava. Platforma 112 i Antifašistička liga organiziraju ovakve tribine širom Hrvatske, kao jedan od prvih koraka u okupljanja svih zabrinutih građana raznolikih svjetonazora i stilova života koje povezuje poštovanje za ustavne vrednote i spremnost na otpor negativnom političkom i civilizacijskom pravcu u kojem je zemlja krenula.

Pozivajući Šibenčane na tribinu, Emir Imamović Pirke kaže da je jedina korisna posljedica krakotrajne vladavine neprincipjelnih konzervativaca i desničara koji ne znaju da Hrvatska nije izvršila prijelaz iz dvadesetog u devetnaesto stoljeće,  buđenje onoga što se naziva građanskom sviješću.

– Nikada u posljednjih dva i pol desetljeća veći broj pojedinaca, udruga i organizacija nije, kao u proteklih šest, sedam mjeseci, pokazao više volje, snage, hrabrosti i spremnosti na otpor idejama i političkim projektima unazađivanja društva i slabljenja njegovih demokratskih kapaciteta. Doživljavanje sebe kao aktera političkog i javnog života, kao subjekta a ne objekta promjena, nešto je na čemu treba inzistirati trajno i bez obzira na to tko je na vlasti i tko je akumulirao moć odlučivanja. Satovi građanskog odgoja upravo tome služe: ako već neće obrazovni sustav, onda jednostavno netko mora raditi na tome da svaki pokušaj pretvranja hrvatskih građana u sivu, bezličnu, radikaliziranu masu završi kao ovaj čijem kraju svjedočimo – kaže Pirke.

 
Plakat - Građanski sat
Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI