Neovisni novinarski portal
22.9.2021.
KULTURA
VEM presudio – Indexov tekst ‘Mrtvaci uživo:katoličke nekrofilske orgije su najluđi show na HRT-u’ nije govor mržnje

VEM presudio – Indexov tekst ‘Mrtvaci uživo:
katoličke nekrofilske orgije su najluđi show na HRT-u’ nije govor mržnje

IndexVijeće za elektroničke medije nije osudilo po mnogima neprimjereno izvještavanje portala Index.hr o turneji posmrtnih ostataka katoličkog sveca Leopolda Mandića, odnosno kritiku izravnog prijenosa tog događaja na javnoj televiziji.

– Analizom teksta utvrđeno je da on sadrži niz izraza koji kod vjernika mogu izazvati osjećaj nezadovoljstva, poniženosti, povrijeđenosti i uvrijeđenosti. Pojedini se izrazi i stilske figure u tekstu mogu smatrati neukusnima i apsolutno neprimjerenima u javnoj komunikaciji (npr. usporedba s nekrofilskim orgijama), te cijeli tekst, svojom retorikom i tonom, podiže tenzije i dodatno pojačava napetosti u društvu, zanemarujući odgovornost za javno izgovorenu ili napisanu riječ. Vijeće u tom smislu izražava zabrinutost zbog sveprisutnog pada standarda novinarske profesije što dodatno urušava kulturu dijaloga i duh tolerancije u Hrvatskoj. Međutim, neprofesionalno, senzacionalističko izvještavanje i iznošenje tvrdnji i vrijednosnih sudova koji mogu biti uvredljivi i pogrdni ne predstavljaju nužno govor mržnje, tj. onaj govor koji zaista jeste huškački i poziva na mržnju, netoleranciju, diskriminaciju i potencijalno dovodi do nasilja i nemira, imajući u vidu kontekst u kojem je objavljen – kaže VEM u svom PRIOPĆENJU.

Vijeće za elektroničke medije je na sjednici održanoj u 22. siječnja bilo je jednoglasno donijelo odluku o trodnevnom oduzimanju koncesije Z1 televiziji zbog emitiranja emisije ‘Markov trg’ koju je urednik i voditelj Marko Jurič odjavio porukom svima koji šeću Cvjetnim trgom da budu oprezni budući je u blizini crkva u kojoj stoluju četnički vikar i prijedlogom da se trg označi tablama ‘pazi oštar četnik u blizini’. Ta odluka je tada izazvala bunt ekstremne desnice i prosvjed pred sjedištem VEM-a, a po objavi Indexovog teksta o nekrofilskim orgijama mnogi su zahtijevali da Vijeće u ovom slučaju postupi jednako i udari gašenjem portala. No, to se nije dogodilo, jer je Vijeće zaključilo da u spornom tekstu ‘nedostaje ključni element za utvrđivanje govora mržnje, a to je poticanje na nasilje ili mržnju’.

– Naime, poticanjem se kroz zagovaranje i prijetnje, nastoji utjecati na druge da se uključe u određene oblike ponašanja. Tekst ne sadrži elemente poticanja na ikakvo nasilje, a nema ni elemenata poticanja drugih na mržnju. Iako se tekst može smatrati čak i iskazivanjem netrpeljivosti kroz ridikuliziranje, mržnja podrazumijeva aktivni osjećaj odbojnosti i neprijateljstva povezan sa sklonošću ozljeđivanja, a ti se stavovi ne mogu iščitati iz ovoga teksta- kaže VEM u svom PPRIOPĆENJU.

VEM podsjeća i na Rezoluciju „Sloboda izražavanja i poštovanje religijskih uvjerenja“ Parlamentarne skupštine Vijeća Europe iz 2006. godine, u kojoj se ističe kako kultura kritičkog promišljanja i umjetničkih sloboda ima dugu tradiciju u Europi i smatra se pozitivnom i neophodnom za razvoj i društva i svakog pojedinca.

– „Kritički diskurs, satira, humor i umjetnički izričaj stoga trebaju uživati veći stupanj slobode izražavanja, a pribjegavanje pretjerivanju ne smije se smatrati provokacijom“ ističe se u točki 9. Rezolucije.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI