Neovisni novinarski portal
26.9.2021.
UKRATKO
Vlada donijela uredbu o raspodjeli novca od igara na sreću

Vlada donijela uredbu o raspodjeli novca od igara na sreću

igre

Vlada je u petak na telefonskoj sjednici donijela Uredbu o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za ovu godinu, prema kojoj je za organizacije za razvoj civilnoga društva korigirala i povećala prvotni prijedlog, povučen prije 15-ak dana sa sjednice nakon prosvjeda više nevladinih udruga.

Ovom će se uredbom, a temeljem procjene prihoda iz dobiti Hrvatske lutrije, rasporediti nešto manje od 380 milijuna kuna.
Vlada je u prijedlogu uredbe prije 15-ak dana za organizacije koje pridonose razvoju civilnoga društva predvidjela smanje sredstava sa 14,21 posto u prošloj godini, na 4,41 posto, no taj je iznos sada korigirala na 6,88 posto.
Organizacije koje promiču razvoj sporta dobiti će 32,95 posto lutrijskih sredstava, a slijede organizacije koje se bave problemima i zadovoljavanjem potreba osoba s invaliditetom koje će dobiti 19,31 posto tih sredstava.

Povećan iznos za organizacije koje se bave socijalnom i humanitarnom djelatnošću 

Povećan je iznos koji će dobiti organizacije koje se bave socijalnom i humanitarnom djelatnošću te će one dobiti 17,81 posto novca uprihođenog od igara na sreću, a prošle su godine dobile 10,39 posto.
Organizacije koje se bave kulturom dobit će 12,41 posto lutrijskih sredstava, a organizacije koje pridonose borbi protiv zlouporabe droga i svih drugih oblika ovisnosti  4,52 posto tih sredstava.
Organizacijama koje se bave tehničkom kulturom pripast će 4,01 posto lutrijskoga novca, a 2,11 posto onima koje se bave izvaninstitucionalnom naobrazbom i odgojem djece i mladih.
Kriteriji za raspodjelu utvrđeni su sukladno nacionalnim strategijama i programima zadovoljavanja javnih potreba u odgovarajućim djelatnostima, te sukladno programima za poticanje razvoja civilnoga društva, a iskazuju se udjelom pojedinih programskih aktivnosti u ukupnom dijelu prihoda od igara na sreću, stoji u obrazloženju Vlade.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI