Neovisni novinarski portal
8.12.2021.
UKRATKO
Prvi sirijski izbjeglice stigli u Njemačku

Prvi sirijski izbjeglice stigli u Njemačku

izbjeglice

Iz Grčke u Tursku vraćeno 160 izbjeglica/Foto:EPA/TOLGA BOZOGLU

Prva skupina izbjeglica iz Turske stigla je zrakoplovom u njemačku zračnu luku u Hanoveru sukladno sporazumu između Europske unije i Ankare kako bi se zaustavio nekontrolirani priljev izbjeglica, objavila je njemačka policija u ponedjeljak.

Šesnaest migranata  redovnim je letom iz Istanbula stiglo jutros  u Hanover na sjeveru Njemačke , a tijekom dana očekuje se dolazak još 18 izbjeglica.
Oni će odmah autobusom biti prevezeni do prihvatnog centra Friedland blizu Goettingena, 140 kilometara od Hanovera.
Njemačka, koja je inicirala plan sporazuma EU-Turska kako bi se zaustavio nekontroliran priljev migranta u Europu, rekla je tijekom vikenda da će i druge europske zemlje početi od ponedjeljka prihvaćati sirijske izbjeglice.
Ugovor potpisan 18. ožujka radi zaustavljanja vala koji je lani u Europsku uniju doveo više od milijun migranata, a ove godine još 150.000 u Grčku, stupio je na snagu u ponedjeljak 4. travnja. Po tom ugovoru će se za svakog vraćenog Sirijca, iz Turske u EU premjestiti jedan Sirijac, a najviše 72.000 ljudi.

Sirijci iz Grčke bit će poslani u južnu Tursku

Sirijski migranti koji dolaze iz Grčke bit će poslani u grad Osmaniyeu, na jugu Turske, rekao je turski ministar za Europsku uniju Volkan Bozkir u televizijskom intervjuu u ponedjeljak.
Migranti vraćeni s grčkog otoka Lezbosa počeli su stizati u Tursku u ponedjeljak u sklopu dogovora s EU kojemu je svrha zaustaviti priljev migranata i izbjeglica u Europu.
U razgovoru za Haberturk TV, Bozkir je rekao da će Sirijci preuzeti iz centara u Turskoj biti poslani u Njemačku odakle će biti poslani u druge zemlje.
U skladu sa sporazumom koji su Ankara i Bruxelles potpisali prošlog mjeseca, migranti koji su doputovali u Grčku nakon 20. ožujka, a koji ne zatraže azil ili ne ispunjavaju uvjete za azil bit će vraćeni u Tursku, a za svakog migranta vraćenog u Tursku, EU će preuzeti jednog sirijskog izbjeglicu izravno iz Turske.
Ministar Bozkir napomenuo je da u prvoj skupini migranata koji su stigli iz Grčke u ponedjeljak nema Sirijaca. Dva turska broda koja su u ponedjeljak ujutro vratila iz Grčke u Tursku 160 migranta većinom su prevezla migrante iz Pakistana, Bangladeša i Maroka, a oni nemaju pravo na azil. Turski ministar je rekao da će se Turska obratiti zemljama podrijetla migranata te da će ih sustavno vraćati.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI