Neovisni novinarski portal
11.5.2021.
SCENA
Led Zeppelin (screenshot)

Optužba s neba:
‘Stairway to Heaven’ na sudu

Led Zeppelin (screenshot)

Opunomoćenik pokojnog gitarista Randyja Wolfea optužio Led Zeppeline za plagijat.

Led Zeppelin (screenshot)

Led Zeppelin (screenshot)

Robert Plant i Jimmy Page, glas i gitara Led Zeppelina, suočit će se 10. svibnja na američkom sudu s optužbama za plagijat, odnosno krađu dijela melodijske linije za vjerojatno najpoznatiju pjesmu hard rock ere “Stairway to Heaven”. Naime, sudac Gary Klausner iz Los Angelesa proteklog je tjedna odlučio da bi u tvrdnji da su uvodni akordi klasika iz 1971. godine “maznuti” iz pjesme “Spirit” grupe Taurus moglo biti istine. Tužbu je podnio Michael Skidmoree, opunomoćenik pokojnog gitariste Randyja Wolfea, poznatijeg pod scenskim imenom Randy California.
Randy California tvrdnju da je “Stairway to Heaven” plagijat njegove pjesme spominjao je za života u svakom intervjuu, no tužbu sudu nikad dostavio. Jimmy Page je, odgovarajući na njegove optužbe, već odavno uhvaćen u laži – tvrdio je da je za pjesmu “Spirit” prvi put čuo kad ga je California optužio za plagijat. No, činjenice su sljedeće: Led Zeppelini su u nekoliko navrata u šezdesetima bili predgrupa Spiritu na njihovoj prvoj američkoj turneji, a zajedno su nastupili još i na barem dva festivala tijekom 1969.godine. Također, poznato je da su Zeppelini na koncertima izvodili obradu Spirita “Fresh Garbage”, pjesmu koja se nalazi na istom albumu kao i “Taurus”.
Tužitelj Michael Skidmoree želi da Randy Wolfe/California bude istaknut kao jedan od autora pod “Stairway to Heaven”, a uz to bi, dakako, išlo i novčano obeštećenje. Radi se, dakle, o uvodnim akordima najpoznatije pjesme Led Zeppelina, koji su, tvrdi se u tužbi, a i jasno je na prvo slušanje, izuzetno slični glavnoj instrumentalnoj temi “Taurusa”. S obzirom na to da je prije osam godina, australski bend Men at Work sudski proglašen plagijatorima jedne dječje pjesmice koju su inkorporirali u veliki svjetski hit “Down Under”, iako se sličnost teško može prepoznati, Led Zeppelinima se ne piše dobro.
S druge strane, ako je istinit mit o sotonističkim porukama koje se čuju kad se “Stairway to Heaven” vrti unazad, možda se sudu zbog narušenih autorskih prava u dogledno vrijeme javi i Vrag osobno.

Randy Wolfe udavio se 1997. na Havajima, kada je spašavao svog 12-godišnjeg sina Quinna, kojega je zahvatila snažna morska struja. Quinn je preživio, Randyja je vir odveo u dubine. Nakon njegove smrti obitelj je pokrenula zakladu The Randy Craig Wolfe Trust, koja financijski podupire glazbeno školovanje siromašne djece u osnovnim školama okruga Ventura u Kaliforniji.
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI