Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
EKOLOGIJA
Na Zrmanji se veslalo protiv planirane izgradnje hidroelektrana

Na Zrmanji se veslalo protiv planirane izgradnje hidroelektrana

Na Zrmanji se veslalo protiv planirane izgradnje hidroelektrana

Na Zrmanji se veslalo protiv planirane izgradnje hidroelektrana/Foto: WWF Adria

Velika kajakaška turneja za očuvanje balkanskih rijeka koju, pod nazivom “Balkan Rivers Tour”, provode nevladine organizacije stigla je u četvrtak u Hrvatsku, na rijeku Zrmanju, gdje su veslači digli glas protiv planirane izgradnje hidroelektrana na jednoj od najljepših rijeka jadranskog sliva.

 “Poslije Save i Soče u Sloveniji, ‘Balkan Rivers Tour’ u četvrtak je stigao u Hrvatsku, na prekrasnu rijeku Zrmanju. Bivšem slovenskom olimpijcu Roku Rozmana i kajakašima iz cijele Europe koji sudjeluju u kampanji ‘Balkan Rivers Tour’, veslanjem po Zrmanji pridružilo se oko 30 veslača iz Hrvatske, kako bi upozorili i digli glas protiv planirane izgradnje hidroelektrana”, priopćila je svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF ( World Wide Fund for Nature).
WWF ističe kako je Hrvatska jedinstvena po svom riječnom bogatstvu. Na relativno malom području ima očuvane iznimne prirodne ljepote i visoku biološku raznolikost u odnosu na ostale članice Europske unije i kako te činjenice treba koristiti kao temelj budućeg razvoja.
– Sa svojim teško dostupnim kanjonima, Zrmanja je sigurno jedna od hrvatskih najljepših i tajanstvenih rijeka, koju odlikuje izuzetna biološka raznolikost sa 49 identificiranih vrsta riba, od kojih je 8 endema Jadranskog sliva. WWF već nekoliko godina provodi kampanju protiv novih hidroelektrana na Zrmanji, a Zrmanju je uvrstio i u ‘Sedam riječnih čuda Hrvatske – istaknula je na spustu Zrmanjom Irma Popović Dujmović iz WWF Adria. Ustvrdila je kako najveću prijetnju Zrmanji predstavljaju planirane hidroelektrane i regulacija toka, a slijede onečišćenje, uvođenje stranih vrsta i krivolov.

Na Zrmanji se veslalo protiv planirane izgradnje hidroelektrana

Inicijator i vođa kampanje “Balkan Rivers Tour” Rok Rozman rekao je kako je Zrmanja sa svojim kanjonima i slapovima jedna od najspektakularnijih rijeka za kajak u ovom dijelu Europe.
– Ukoliko Hrvatska dozvoli izgradnju novih hidroelektrana to bi  bio završni udarac ovoj ljepotici, a Hrvatska i Europa izgubile bi jedan prirodni biser sa ogromnim turističkim potencijalom -poručio je Rozman.
WWF najavljuje da se iz Hrvatske turneja “Balkan Rivers Tour” seli u Bosnu i Hercegovinu, na rijeke Sanu i Neretvu, a potom u Crnu Goru na Moraču i Taru.”Balkan Rivers Tour” je zajednička kampanja nevladinih organizacija EURONATUR, RiverWatch, LeeWay Collective, WWF i lokalnih partnera u okviru projekta “Save the Blue Heart of Europe”.
– Ova jedinstvena akcija pokazat će da su rijeke Balkana mnogo više nego samo zalihe megavat sati. One su vene koje stvaraju životni prostor i nude mogućnosti za rekreaciju. Moramo zaštititi ovu prirodnu baštinu od europskog značaja pred pohlepom kapitala – rekao je Ulrich Eichelmanniz Riverwatch, koordinator kampanje Očuvajmo plavo srce Europe.
Kajakaši iz cijele Europe u 35 dana veslaju po najljepšim, ali i najugroženijim rijekama Balkanskog poluotoka. Tom jedinstvenom kampanjom udruge žele skrenuti pozornost na “ludilo izgradnja brana i hidroelektrana na području između Slovenije i Albanije, na kojem se planira izgradnja više od 2.700 novih hidroelektrana“. Završni čin turneje “Balkan Rivers Tour” bit će predaja peticije za očuvanje rijeke Vjose albanskom premijeru Ediju Rami 20. svibnja u Tirani, navodi u priopćenju WWF.
Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI