Neovisni novinarski portal
20.4.2024.
POLITIKA
Šešelj čeka rezultate izbora (foto HINA/Tanjug)

Izbori u Srbiji:
Vučić prvi, Šešelj treći, građani zadnji

Šešelj čeka rezultate izbora (foto HINA/Tanjug)
Šešelj čeka rezultate izbora (foto HINA/Tanjug)

Šešelj čeka rezultate izbora (foto HINA/Tanjug)

Kako se čini, koalicija “Srbija pobjeđuje”, predvođena Srpskom naprednom strankom (SNS) Aleksandra Vučića, zbilja je pobijedila na izborima u Srbiji te će dobiti između 134 i 145 od 250 zastupničkih mjesta u Skupštini Srbije. No nameće se pitanje je li Srbija uistinu pobjeđuje i koga, pogotovo kada se zna kako bi radikali radikalnog Vojislava Šešelja mogli imati čak 20-ak zastupnika – treći su po redu po broju osvojenih glasova (!).

U parlamentu će, po neslužbenim podacima od oko ponoći, uz naprednjake (SNS), posve sigurno, biti socijalisti Ivice Dačića (SPS), radikali (SRS) Vojislava Šešelja i Demokrate (DS) Bojana Pajtića, no još nije jasno hoće li tamo dospijeti koalicija Borisa Tadića, Čedomira Jovanovića i Nenada Čanka (DSD-LDP-LSV), Demokratske stranke i pokreta Dveri (DSS-Dveri) Snade Rašković Ivić i Boška Obradovića, te pokret Dosta je bilo bivšeg ministra gospodarstva u Vučićevoj vladi Saše Radulovića.

Najradikalnija postizborna činjenica – uspjeh radikala

– Ispostavilo se da većini glasača u Srbiji (izlaznost oko 55 posto) pad standarda, smanjenje penzija, tajni ugovori između države i stranih privatnih kompanija ne smetaju, a da su im draga obećanja o boljoj budućnosti koja samo što nije, a ko je doživi, pričaće kakva je… – komentira beogradska novinarka Jovana Gligorijević za Forum TM u tekstu Izbori u Srbiji – ukidanje demokracije demkratskim sredstvima.
No, ipak je najradikalnija postizborna činjenica s ovih izbora u Srbiji da je netom oslobođeni radikalni haški optuženik Vojislav Šešelj treći na top listi s dvadesetak osvojenih zastupničkih mandata.
Očito je kako je odluka međunarodnog haškog sudstva bila najbolji predizborni promidžbeni adut za Šešelja i njegovu političku nakupinu, što je, najblaže rečeno, zabrinjavajuće.
Na cesti od Beograda do makedonske granice na desetke promidžbenih jumbo plakata i usamljenih građevinskih strojeva (foto TRIS/G. Šimac)plakata

Na cesti od Beograda do makedonske granice na desetke promidžbenih jumbo plakata i usamljenih građevinskih strojeva (foto TRIS/G. Šimac)

– Šok za sistem, to jest, potpuno ukidanje demokratskog sistema još je realnije kad vidimo ko je izbio na treće mesto po broju glasova. Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja sa svojih okvirnih sedam posto, može komotno da pošalje pismo zahvalnosti Haškom tribunalu i sucu Antonettiju, predsjedavajućem na suđenju Šešelju. Da ga nisu oslobodili, ova stranka bi ostala na marginama političkog života, daleko od parlamenta. To znači da će srpska skupština opet ličiti na cirkus. Ludačka nacionalistička retorika, psovke, kletve, polivanje vodom, gađanje cipelama, vriska, dreka i ostalo iz standardnog radikalskog repertoara vraća se u velikom stilu u srpski politički život – smatra Gligorijević.
Na parlamentarnim izborima za 11. saziv republičke skupštine od uvođenja višepartijskog sustava u Srbiji, za 250 zastupničkih mandata 20 lista stranaka, koalicija i političkih organizacija pounudilo je ukupno 3.270 kandidata, a za 120 zastupnika skupštine Vojvodine birači su odlučivali među kandidatima s 15 ponuđenih lista.
Vrijeme za raspodjelu zastupničkih mandata predviđeno je do 8. svibnja, a prva sjednica novog saziva parlamenta trebala bi biti održana najkasnije 30 dana od dana proglašenja konačnih rezultata izbora.

Apsolutna vlast na obećanjima

– Da će radikali biti nekakva opozicija SNS-u može se nadati samo neko ko uopće ne poznaje ovdašnje prilike. Od početka izborne kampanje jasno je da se Šešelj kandidira kod Vučića za istu poziciju koju je imao u režimu Slobodana Miloševića – “omiljeni opozicionar”. Taj će samo deklarativno biti protiv režima, a zapravo će mu glavna uloga biti denunciranje i diskreditacija svakoga ko se usudi da ozbiljno i argumentirano kritizira vlast – smatra Jovana Gligorijević.
Izvanredni parlamentarni izbori u Srbiji drugi su u zadnje dvije godine kada je, također nakon izvanrednih izbora, formirana dosadašnja vlada koju je predvodila koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke (SNS) premijera Aleksandra Vučića.
– Izvjesno je ipak da Vučić ovog puta može sam da formira vladu. Konačno je uspio osvojiti apsolutnu vlast u Srbiji. Na kraju krajeva, to i jest bio jedini razlog za raspisivanje parlamentarnih izbora dvije godine prije roka. No, ako je iole politički pametan, Vučić bi treba znati da baš sad kad je na vrhu ima najviše razloga za brigu. Narodski rečeno: ko ne zna da siđe, ne treba ni da se penje. Apsolutnu vlast dobio je isključivo na obećanjima. Ako želi da je zadrži, moraće da počne da ih ispunjava – zaključuje J. Gligorijević na Forumu.tm.
Kako bi se sportskim izvještajnim jezikom moglo reći, nakon ovog srpskog izbornog turnira Vučić je prvi, Šešelj treći, a građani – zadnji.
Nije ni čudo, s obzirom da su građani na izborni teren izašli bez pola svoje ekipe (izlaznost na izborima:  55 posto).
Gotovi izbori u Srbiji: izvrtanje kutije (foto HINA/Tanjug)

Gotovi izbori u Srbiji: izvrtanje kutije (foto HINA/Tanjug)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI