Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
UKRATKO
Početak primjene sporazuma Turske i EU: Izbjeglice i dalje dolaze

Početak primjene sporazuma Turske i EU:
Izbjeglice i dalje dolaze

izbjeglice

Foto:EPA

Mahali su, veselili se i smiješili se u nedjelju u zoru u prepunom plavom gumenom čamcu, sretni da su uspjeli doći u Europu. Pedesetak izbjeglica i migranata su među prvima koji su doputovali na grčki otok Lezbos na dan kada je stupio na snagu sporazum između Europske unije i Turske čija je svrha zatvoriti rutu kojom je milijun ljudi prešlo Egejsko more i došlo u Grčku 2015.

U skladu sa sporazumom između EU-a i Turske, svi migranti i izbjeglice, uključujući Sirijce, koji ilegalno dođu u Grčku morskim putem od nedjelje nadalje, bit će vraćeni u Tursku nakon registracije i razmatranja njihovih zahtjeva za azilom.
Zauzvrat, EU će primiti tisuće sirijskih izbjeglica izravno iz Turske, koju će nagraditi s više novca, ubrzanjem postupka za ukidanje viza za turske građane te oživljavanjem turskih pristupnih pregovora.
Među onima koji su se iskrcali na plaži na jugu Lezbosa je i Sirijac Husein Ali Muhamed, čije je studiranje prekinuto nakon što je počeo rat. Husein zna za dogovor Turske i EU, ali želi ići u Dansku nastaviti studirati.
– Nadam se da ću prijeći te granice. Nadam se da ću ovdje završiti fakultet (u Europi), samo to. Ne želim novac, samo želim završiti fakultet. To je moja poruka – kazao je Ali Muhamed.
Muhamed, koji je radio svakakve poslove u Turskoj kako bi platio krijumčarima da ga odvedu u Grčku, rekao je da se ne želi vratiti. Još jedan Sirijac, tridesetogodišnji računalni inženjer Mohamed izjavio je kako se nada da će ostati u Grčkoj dok ne nađe način da se ujedini sa svojom ženom i sinom koji su u Njemačkoj.
Vraćanje izbjeglica i migranata u Tursku trebalo bi početi 4. travnja kao i raspodjela sirijskih izbjeglica u Europi. No, ostaju dvojbe oko toga je li sporazum zakonit i može li se provesti. Još nije jasno što će se dogoditi s desecima tisuća migranata i izbjeglica koji su već u Grčkoj.
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI