Neovisni novinarski portal
24.1.2022.
KOMENTARI / POLITIKA
Milijan Vaso Brkić, HDZ-ov dežurni “higijeničar”matične vrste: Ako je Pupovac ugrožen, neka ode tamo gdje neće biti…

Milijan Vaso Brkić, HDZ-ov dežurni “higijeničar”matične vrste:
Ako je Pupovac ugrožen, neka ode tamo gdje neće biti…

Milorad Pupovac (Foto H. Pavić) (2)Čekajući Godota Oreškovića i njegov „blagoslov“ za ministra branitelja, glavni tajnik HDZ-a Milijan Vaso Brkić, bavi se itinerarom unutarstranačkih izbora i demonstrira prvorazrednu političku nekorektnost. U maniri izbacivača u kakvom privatnom klubu, kako očigledno doživljava hrvatsku državu, Brkić je odigrao partiju primitivnog, bahatog ping-ponga s predsjednikom Srpskog narodnog vijeća, saborskim zastupnikom SDSS-a Miloradom Pupovcem.

Komentirajući Pupovčeve teze o diskriminacji Srba u Hrvatskoj, dokumentirane u Biltenu SNV-a za 2015., gdje se konstatira kako je obnovljena politika straha, a za što je slučaj Olivera Frljića najbolji dokaz , Brkić je u duhu demokratskog, multikulturnog i tolerantnog društva brzo odgovorio: Ne znam o čemu on govori, ja nikog ne mrzim i nije mi jasno otkud mu taj termin mržnja – kazao je. –  Toga u Hrvatskoj nema jer u Hrvatskoj građani slobodno šeću i nikome se ne prijeti. Ne treba kontaminirati hrvatsku javnost paranojom straha jer nitko u Hrvatskoj nije ugrožen, pa niti Pupovac. Ako je, neka ode tamo gdje neće biti ugrožen – poručio je Brkić,  aludirajući kako mu je poći u Srbiju.
Jer, u svijesti sve glasnijih hrvatskih “brkića” Srbima i jest mjesto u Srbiji. A u Hrvatskoj mogu ostati ako će biti kuš. Eventualno, ako će se deklarirati kao Hrvati pravoslavne vjere i listom ispovijedati svoju vjeru u Hrvatskoj pravoslavnoj crkvi… A svakako im neće padati na pamet kritizirati hrvatsku domovinu. Jer domovina se ljubi, za nju se gine a ne traže joj se slabosti i mane. Dakle, Hrvatska Hrvatima, onima kod kuće i onima u dijaspori, a svi ostali, ako im se ne sviđa ovdje, široko im polje. Nije riječ samo o Srbima, takva je politika i prema izbjeglicama pred kojima je vladajuća nomenklatura od prvog dana svoga mandata zagovarala vojsku i žicu na granicama. Zaboravljajući da su i hrvatske izbjeglice, ne tako davno, tražile sigurnost i šansu u drugim, mirnijim i stabilnijim zemljama. To je HDZ-ov recept za mir i slogu „po hrvatskom“…
Pupovac koji je tijekom godina rata i poraća prošao i teže dane od ovih danas, nije ostao dužan Milijanu Brkiću i njegovom šovinističkom ispadu. Konstatirajući da su Brkićeve riječi upravo na tragu onoga što je zabilježeno u Biltenu SNV-a, koji govori o porastu broja slučajeva etnički motiviranog nasilja, prijetnji i govora mržnje spram Srba u Hrvatskoj, čemu je uzrok porast nacionalizma, pojava povijesnog revizionizma te militarizacija javnog prostora, pa je već sada jasno, neovisno hoće li Brkić biti član Vlade ili ne, u Biltenu SNV-a dogodine će svakako imati zapaženo mjesto.
A što se Vasine „prijateljske“ preporuke tiče, da ode gdje neće biti ugrožen, Pupovac ga je obavijestio kako nikakvo sigurnije mjesto nije tražio, niti će ga tražiti.
– Ovo je i moja zemlja, kao i zemlja onih koje predstavljam. U njoj smo se borili i borit ćemo se protiv ovakvog govora, kakvu god on silu predstavljao- uzvratio je čelnik SNV-a onomu koji je „s diplomskim radom i bez njega sposoban biti ministar branitelja“, kako to drži njegov suborac iz HVIDR-e Ante Tandara, ma koliko premijer Tihomir Orešković šutio o tome. A za što je sve još sposoban Milijan Brkić vidjet ćemo bude li izabran za ministra. Tada će, vjerojatno, nedjeljni eksces HTV-ova uredništva koje je u povodu hrvatske premijere filma Zrinka Ogreste „S one strane“ u splitskom kinu „Karaman“, iz izravnog uključenja naprasno izostavilo glavnog glumca i koproducenta filma Lazara Ristovskog, valjda zato što je Srbin, pa time za Hrvatsku televiziju nepodoban, postati pravilo. Na putu smo, naime, u rane 90-te…Milijan Brkić Vaso (Foto H. Pavić) (3)

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI