Neovisni novinarski portal
20.9.2021.
IZDVOJENO
Biskup Uzinić (foto: Dubrovačka biskupija)

Biskup Uzinić o dirigiranju Hrvatskom, trećem svjetskom ratu, o tezama kako je crkva bogata i bahata itd.

Biskup Uzinić (foto: Dubrovačka biskupija)
Biskup Uzinić (foto: Dubrovačka biskupija)

Biskup Uzinić (foto: Dubrovačka biskupija)

S obzirom da je danas Uskrs, HRT je dan uoči Uskrsa pozvao dubrovačkog biskupa Matu Uzinića u emisiju ”Intervju tjedna” Hrvatskog radija, a neke od izjava iz tog razgovora prenijela je i Hina, pa onda prenosimo i mi. Tako je crkvenjak Uzinić zaključio da je ‘Hrvatska posljednjih nekoliko godina zatrovana ideološkim podjelama’, no nije precizirao o kojim se ideologijama radi, o koliko se godina radi, te je li možda riječ o četiri godine ili pak, primjerice,  pola godine. U maniri teoretičara zavjere poručio je i kako mu se čini ‘da razjedinjenjem hrvatskog naroda oko nebitnih stvar netko dirigira’, no nije otkrio tko je, po njemu, dirigent.

Nadalje, Uzinić  je upitan o hrvatskoj opterećenosti prošlošću te ispadima govora mržnje u javnom prostoru. Na to je odgovorio  kako se ‘nadao da ćemo se nakon izbora prestati baviti ideološkim podjelama i politikanstvom’, te kako mu se ‘čini da je nekome u interesu da hrvatski narod ostane razjedinjen’.
– Nadao sam se da ćemo se nakon izbora prestati baviti tim stvarima. Treba se time baviti, ali ne za političke poene nego na povijesnoj razini i utvrditi istinu. Na temelju te istine se može stvarati društvo koje ima zajedničke nazivnike. Ta situacija koja se događa oko ideoloških prepucavanja, a time smo strašno zatrovani zadnjih 5-6 godina, ponekad imam osjećaj da je to dirigirano ili izvana ili možda iznutra. Kao da netko ima interes da kao narod budemo razjedinjeni oko nebitnih stvari – iznosi crkveni dužnosnik Uzinić svoju teoriju o trovanju društva i dirigiranju izvana ili iznutra.

Ustaškim pozdravom ‘ne zazivaju ustaška vremena’

Ima on i svoje stajalište o ustaškom pozdravu, koji se najčešće vezuje uz jedno od najmračnijih razdoblja povijesti hrvatskog naroda, kada su ondašnje vlasti stavile u službu fašista i nacista, te im prepustili značajni dio hrvatskog teritorija, uključujući i Dalmaciju.
-To se odnosi i na pozdrav ‘Za dom spremni’. Oni koji to danas kažu ne zazivaju ustaška vremena, ali to isto nje toliko bitan pozdrav da bi oko njega trebali trošiti toliko vremena i da bi on trebao mutiti strasti među nama – kazao je Uzinić, pojasnavajući kako oni koji izvikuju ustaški pozdrav zapravo ne zazivaju ustaška vremena.
Njegove sljedeća je i donekle uznemirujuća teza kako ‘rat koji je započeo 90-ih godina ni danas nije završen’.
– Ovo može djelovati kao teorija zavjere, ali čini mi se da rat koji je započeo 90-ih nije ni danas završen i to nam ne dozvoljava da se kao društvo osovimo na noge i gradimo budućnost.  Svi moraju vidjeti kako svoje žrtve, tako i tuđe žrtve, te prepoznati tuđe, ali i svoje zločine jer je to jedini način na koji se može okrenuti stranica prošlosti. Moramo dosegnuti istinu, jer vezano za prošlost puno je stvari koje nisu baš jasne i to onda stvara dva drugačija pogleda na ono što se dogodilo – kaže dubrovački biskup.

‘Onaj tko smatra da je Katolička crkva u Hrvatskoj bogata, bahata, netolerantna i nacionalistička ima predrasude’

U nastavku razgovora je Uzinić, služeći se meteorološkom terminologijom, govorio o vjetrovima koji pušu iz Rima prema Hrvatskoj, te opovrgnuo kako je crkva u Hrvatskoj ‘bogata, bahata, netolerantna i nacionalistička’.
– Crkva u Hrvatskoj je drukčija nego što je to prije bila prije pape Franja. Onaj tko smatra da je Katolička crkva u Hrvatskoj bogata, bahata, netolerantna i nacionalistička ima predrasude. To su predrasude temeljene na nekim pojedinačnim ispadima. Ja poznajem hrvatske biskupe, oni nisu savršeni, kao ni ja, ali oni nisu niti bogati ni bahati niti netolerantni. Situacija je drukčija, ali svijet i Crkva se ne mogu odjednom okrenuti naopako, to nije niti papina poruka. Ne možemo zapustiti neke stvari koje su kroz vrijeme postale sastavni dio naše službe, ali možemo pokušati dati jedan drugačiji naglasak – ustvrdio je Uzinić.
Uzinić je komentirao i nedavni sastanak pape Franja i patrijarha Ruske pravoslavne crkve Kirila na Kubi, te zaključio kako smatra da se kršćanski svijet ne bi smio ujediniti zbog ”nekog vanjskog okidača kao što je islam”. Na koje dijelove službe je mislio, nije jasno, no možda se radi o crkvenoj praksi koju je žestoko kritizirao i papa Franjo, govoreći o crkvi kao tvrtki koja nastoji zarađivati, uz ostale svoje razgranate poslovne aktivnosti , i naplaćujući blagoslove, mise, krštenja, vjenčanja, pogrebe… itd.
– Ne trebamo se zato ujediniti, kroz pogrešne poteze dijela članova te zajednice. Male teološke razlike između katoličke i pravoslavne Crkve nisu bitne. Razjedinjenje Crkve nije uzrokovala teologija nego politika, a susret na Kubi je pokazao kako se oni mogu izdići iznad toga – rekao je Uzinić.
Na koncu, biskup sa sjedištem u Dubrovniku se osvrnuo i na problematiku izbjeglica u kontekstu terorističkih napada, rekavši kako takva djela ne radi većina nego pojedinci, te je posao i poruku ‘kako se kršćani prema izbjeglicama trebaju ponašati kao kršćani’.

‘Kršćani se prema izbjeglicama moraju ponašati kao kršćani’

– Ovakve situacije nas ne smiju razjediniti i učiniti sumnjivima prema svima. Iza ovog što se događa su pojedinačne skupine, i trebale bi biti neutralizirane, a ne smijemo generalizirati. Onaj tko se boji umire svaki dan, a onaj tko se ne boji umire samo jednom. Posljednja događanja ne smiju pripisati svim muslimanima. Ovo što se događa je plod predrasuda. Ne možemo ovo pripisati svim muslimanima, ali muslimani će morat pronaći način kako ovakve skupine koje ih krivo predstavljaju, marginalizirati. Kršćani se prema izbjeglicama moraju ponašati kao kršćani i pružiti im pomoć. Ne pretendiram govoriti državama kako rješavati sigurnosne probleme, ali EU se ne snalazi najbolje s ovim problem. Rješavamo posljedice, a ne uzroke svega ovoga. Zaboravljamo da gradnja žica i učvršćivanje granica nije rješenje za problem izbjeglica – istaknuo je Uzinić uz opasku kako ‘među izbjeglicama ima i kršćana čije stradavanje nije dovoljno valorizirano’.
I za kraj intervjua vezanog uz središnji blagdan u kršćanstvu, kojemu je prema učenjima Isusa Krista osnova mir, Uzinić je kazao nešto o ratu, i to ‘trećem svjetskom ratu’. Upitan kako gleda na navode da će treći svjetski rat zapravo biti vjerski, Uzinić je odgovorio kako je to lako moguće.
– Budući da nemamo nijednog sigurnog mjesta na svijetu i moguće je da je kao što kaže papa Franjo da je treći svjetski rat već počeo – zaključio je Uzinić o ratu, kojega se inače u enciklopedijama definira kao ‘odsusutvo mira’.
Bez obzira na ovakav uznemiravajući zaključak, naš portal svima koji obilježavaju Uskrs šalje čestitike, uz umirujuću nadu kako je dubrovački crkvenjak govoreći o ratovima debelo pogriješio.
Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI