Neovisni novinarski portal
24.4.2024.
IZDVOJENO
‘Marijini obroci’ u Šibeniku: Za samo 20 kuna jedno dijete jest će cijela dva mjeseca

‘Marijini obroci’ u Šibeniku:
Za samo 20 kuna jedno dijete jest će cijela dva mjeseca

Edo Juraga i Mate Skračić - Konferencija za novinare - najava koncerta za Marijine obroke (Foto H. Pavić)

Edo Juraga i Mate Skračić na konferenciji za novinare najavili su koncert za Marijine obroke koji će se u utorak održati u Hrvatskom narodnom  kazalištu u Šibeniku (Foto H. Pavić)

Osnovna škola Murterski škoji u suradnji s Gradom Šibenikom i Hrvatskim narodnim kazalištem u Šibeniku po treći put organizira humanitarni koncert za Marijine obroke. U utorak navečer s početkom u 20 sati nastupaju Mandolinski orkestar OŠ Murterski škoji, Cvita i bumbari, M.S.A.Q., Pivači sv. Jakova, te klape ‘Solaris’, ‘Bunari’ i ‘Mela’.

‘Marijini obroci’ su globalni humanitarni projekt kroz koji građani i razne organizacije svakodnevno hrane preko milijun i sto tisuća djece u 13 siromaštvom i glađu pogođenih zemalja u Afrike, Azije, Europe i Južne Amerike.

– Prošlogodišnjim koncertom u kazalištu Šibenčani su prikupili šest tisuća kuna, što je bilo dostatno za prehranu 80 djece tijekom čitave jedne godine. Radi se o vrlo skromnim obrocima, baziranim na žitaricama. Ti obroci se svake godine poboljšavaju, obogaćuju vitaminima i svime što je djeci potrebno za zdravi razvoj, tako da će nam sada trebati nešto veći iznos da osiguramo prehranu istog broja djece, ali nadamo se da ćemo i ove godine uz pomoć naših sugrađana velikog srca uspjeti – rekao je na konferenciji za novinare ravnatelj OŠ ‘Murterski škoji’ Edo Juraga, zahvaljujući Gradu Šibeniku i Hrvatskom narodnom kazalištu koji pomažu projekt, kao i svim građanima koji su prošle godine posjetili koncert i onima koji će to učiniti sutra.

Edo Juraga i Mate Skračić, član organizacijskog tima i izvođač, ispričali priču o Marijinim obrocima, koja je počela  1992. godine kada su braća Magnus i Fergus MacFarlane-Barrow, dirnuti teškim humanitarnim stanjem u ratnoj Hrvatskoj i Bosni  i Hercegovini, organizirali prikupljanje i prijevoz hrane i druge pomoći pogođenom stanovništvu. Međutim, priča tu nije stala. S vremenom se sve više ljudi uključilo u projekt, pa je i broj nahranjene djece rastao. Danas Marijini obroci svakodnevno hrane preko milijun i sto tisuća djece u 13 zemalja u Africi, Aziji, Europi, Južnoj Americi i na Karibima.
Ulaznice za treći humanitarni koncert Marijini obroci u Šibeniku po cijeni od 20 kuna mogu se kupiti u suvenirnici Škrinjica u Kalelargi, u kafiću Harmonija te od 19 sati na blagajni kazališta. Cijena prehrane ili ‘Marijinog obroka’ za jedno afričko dijete, po jedan topli obrok tijekom čitave godine, iznosi  120 kuna, tako da se kupnjom samo jedne ulaznice jednom afričkom djetetu osigurava hrana za cijela dva mjeseca. One koji sutra ne mogu stići na koncert, Juraga i Skračić pozivaju da svejedno kupe kartu ili svojih 20 kuna doniraju na žiro račun ‘Marijinih obroka’ (POVEZNICA).Marijini_obroci_2016

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI