Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
Stečajni upravitelj TLM-a Branko Morić (Foto H. Pavić)

Impol potpisao ugovor o zakupu TLM-a, stečajni upravitelj podnio “račun”. Njegova “nagrada” gotovo 800 tisuća kuna!

Stečajni upravitelj TLM-a Branko Morić (Foto H. Pavić)
Tomaž Solar došao je s deset inžinjera, a dočekao ga je, među ostalima, i Branimir Lepur (Foto: Tris/ H. Pavić)

Tomaž Solar došao je s deset inžinjera, a dočekao ga je, među ostalima, i Branimir Lepur (Foto: Tris/ H. Pavić)

Slovenski Impol potpisao je s predstavnicima Odbora vjerovnika TLM-a, ugovor o najmu pogona ‘Valjaonica’ u šibenskoj Tvornici u stečaju. Trebao bi to biti novi početak posrnulog hrvatskog aluminijskog diva koji je nekad zapošljavao i do 5500 radnika.  Impol će temeljem potpisanog ugovora o najmu odmah pokrenuti proizvodnju i zaposliti oko 250 radnika, u prvoj fazi. Prve ugovore o radu sklopit će se bivšim šibenskim aluminijašima, već 10. ožujka, dan nakon Skupštine vjerovnika. Na Zavodu za zapošljavanje od 15. siječnja, nakon proglašenja stečaja u TLM Aluminiumu, je 400 radnika, dok ih je 50 ostalo na poslu radi održavanja i zaštite pogona. Zahvaljujući preuzimanju TLM-a, zasad, u zakup, vrlo brzo krenut će proizvodnja u šibenskoj tvornici, za što je sirovina već osigurana. U perspektivi, Slovenci računaju u Šibeniku proizvoditi najmanje 110 tisuća tona aluminija.

Impol više od godinu dana vodi bitku s hrvatskom administracijom oko preuzimanja TLM-a, a na kraju je presudio dogovor slovenske tvrtke s  hrvatskom Državnom agencijom za sanaciju banaka prema kojemu se Impol obvezao otkupiti potraživanja Jadranske banke Šibenik, kao najvećeg vjerovnika TLM-a, koji potražuje oko 250 milijuna kuna. Prema izjavi stečajnog upravitelja Branka Morića, Impol će servisirati i sve troškove koje TLM stvara , a koji mjesečno iznose oko šest milijuna kuna, ali i troškove stečajnog postupka koji bi morao biti završen najkasnije za godinu i pol dana. Zanimljivo je kako Morić navodi da je ukupan trošak stečajnog postupka , kojim tereti Impol, oko 700 tisuća kuna, no u Izvješću koje je ovih dana predao Trgovačkom sudu u Zadru stoji kako su troškovi stečajnog postupka ravnih 1.117.500 kuna!

Stečajni upravitelj TLM-a Branko Morić (Foto H. Pavić)

Stečajni upravitelj TLM-a Branko Morić (Foto Tris/H. Pavić)

Stečaj “težak” 1.117.500 kuna

Iz izvješća saznajemo da je samo nagrada stečajnog upravitelja 795 tisuća kuna, ali i da Branko Morić ima pomoćnika čiji će angažman stajati (Impol) 180 tisuća kuna. Uz sudske i ostale troškove, ukupan iznos stečajnog postupka popeo se na spomenutih 1.117.500 kuna!
Stečajni upravitelj će Izvješće o gospodarskom položaju dužnika (TLM-a) i njegovim uzrocima braniti pred Skupštinom vjerovnika 9. ožujka.

TLM Aluminium (Valjaonice) je dospio u stečaj 15. prosinca 2015. nakon što je u Tvornici već mjesecima bila zaustavljena proizvodnja. U stečajnom postupku utvrđeno je da tvrtka zbog prezaduženosti ne može osigurati sredstva za obnovu prekinute proizvodnje niti je sposobna za samostalno poslovanje. Jedino rješenje je, kako konstatira u svom izvješću Morić, da zainteresirani ulagač (Impol) prihvati plaćanje svih troškova obnove proizvodnje, uključujući i obveze stečajne mase. Predlaže također, da se kroz poslovnu suradnju i zakup tvornice nađu odgovarajuća rješenja i prije nego dođe do preuzimanja tvrtke, ili njezine prodaje i kupnje.
Ukupni kumulirani gubitak tvornice iznosi 507 milijuna kuna, no on će realno biti bar dvostruko veći kada vjerovnici podnesu svoje prijave i tražbine, procjenjuje stečajni upravitelj. U Tvornici se bilježi evidentan pad prihoda od 2013., gubitak se nastavlja i u 2014. A posebno je velik pad poslovne aktivnosti zabilježen u 2015. kada je ostvareno samo 15 posto prihoda iz prethodne godine, a gubitak premašio 120 milijuna kuna.

Radnici potražuju 50-ak milijuna kuna

Situacija u TLM-u dodatno je komplicirana zbog činjenice da su sve nekretnine (zemljište, zgrade, tvorničke hale) i pokretnine (strojevi, oprema, uređaji) pod hipotekom banaka koje presudno utječu i na korištenje i prodaju imovine Tvornice u stečajnom postupku.
Obaveze prema zaposlenicima na dan otvaranja stečaja iznosile su nešto preko 13 milijuna kuna, po osnovi neisplaćenih plaća, dok su obaveze za poreze i doprinose bile oko 9 milijuna kuna. No, potraživanja radnika bit će ukupno 50-ak milijuna kuna s obzirom na otpremnine i druga prava po Kolektivnom ugovoru. Ukupna imovina tvrtke (po knjigovodstvenoj vrijednosti) je oko 613 milijuna kuna, a ukupne obaveze 364 milijuna.
Procjenjuje se da će prodaja imovine trajati najmanje godinu dana, a moguće je i duže. Da bi se spriječilo propadanje imovine i opterećenje dodatnim troškovima, jedina realna opcija je davanje tvrtke u zakup potencijalnom kupcu kako bi odmah obnovio proizvodnju, na sebe preuzeo sve troškove i zaposlio radnike, predlaže u svome izvješću stečajni upravitelj čija je „nagrada“ u ovom  poslu tek nešto manje od 800 tisuća kuna (!?).

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI