Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
IZDVOJENO
Nqtpis na zgradi porušene postaje žičare na Trebeviću (foto printscreen Al Jazeera)

Ži(v)čara koja živcira:
Nuklearni fizičar povukao milijune zbog sporosti sarajevskih vlasti

Nqtpis na zgradi porušene postaje žičare na Trebeviću (foto printscreen Al Jazeera)
Žičara godinama čeka (foto: priontscreen Al Jazeera)

Poklonjena žičara godinama čeka na livadi (foto: printscreen Al Jazeera)

Švicarski fizičar američkog državljanstva i nizozemskog porijekla Edmond Offermann pokvario je danas dan sarajevskim gradskim vlastima. Naime, velikodušje nuklearnog fizičara Offermana, koji je prije više godina namjerio pomoći s gotovo 5 milijuna nepovratnih eura obnovu nekadašnje sarajevske žičare prema brdu Trebeviću, implodiralo je ili se rasplinulo: znanstvenik je jutros odlučio povući svoju donaciju, budući da se lokalne vlasti nisu nikako uspjele dogovoriti oko vlasništva zemljišta za stupove žičare, kasnijeg upravljanja žičarom itd. Trebevićka ži(v)čara je uspjela naživcirati mnoge, i prije nego li se počela obnavljati, pa tako i dobronamjernog fizičara.

– Edmond Offermann je izvjestio gradonačelnika Sarajeva Ivu Komšića da povlači svoju višemilijunsku donaciju za obnovu Trebevićke žičare, jednog od simbola toga grada koji je uništen u ratu od 1992. do 1995. i na čiju se obnovu uzaludno čeka puna dva desetljeća, zahvaljujući tipičnoj bosanskohercegovačkoj priči o različitim razinama vlasti koje uglavnom nisu u stanju surađivati – prenosi HINA vijest iz Sarajeva.

Hladan tuš

Kako se napominje, projekt obnove žičare kojom se prije rata iz središta Sarajeva na uzvisine Trebevića stizalo za manje od petnaestak minuta, procijenjen je na oko dvanaest milijuna konvertibilnih maraka (oko 45 milijuna kuna), a Offermann je, doznavši za taj plan, odlučio pomoći njegovoj provedbi tako što će pokloniti čak 7,5 milijuna KM (29 milijuna kuna), te je osigurao i donaciju rabljene kabinske uspinjače iz Švicarske uz ispravni pogonski mehanizam.
Admund Offermann (foto Facebook)Edmond Offermann (foto Facebook)
Grad je trebao riješiti pitanje vlasništva nad objektom, ishoditi potrebne dozvole i namaknuti ostatak potrebnog novca. Naravno, jedan od ključnih problema je taj što se nije znalo tko je za što nadležan jer su i Općina Stari grad i Sarajevska županija i Grad Sarajevo imali zakonska prava nad dijelovima zemljišta i infrastrukture pa se usuglašavanje među njima pokazalo nemogućom misijom.
No to nije smetalo tamnošnjim političarima da uređenje žičare godinama koriste kao jedno od najvažnijih obećanja pred izbore, kojima je naivno biračko tijelo, kao i drugdje na Balkanu, slijepo vjerovalo. Zanimljivo, projekt obnove sljemenske žičare također je jedno od ključnih obećanja i zagrebačkog gradonačelnika M. Bandića.
Ali natrag u Sarajevo: cijeli se trebevićki plan stoga godinama gotovo da nije pomaknuo s mrtve točke, a u međuvremenu su lokalne vlasti  za žičaru ‘užicale’  i ‘džaba‘ dobile projekt adaptacije poklonjene žičare koju je izradila jedna talijanska tvrtka (a platile EU vlasti s oko 200 tisuća eura).
I onda, jutros, tračak nade: gradonačelnik Komšić je  slavodobitno objavio kako je nakon dva desetljeća riješeno pitanje upravljanja žičarom jer je napokon postignut dogovor s gradskim prometnim poduzećem (GRAS), koje je taj posao obavljalo prije rata.
– Mi danas stječemo i službeno pravo graditi Trebevićku žičaru –  kazao je Komšić novinarima ujutro.
Ali džaba mu veselje… Tek koji sat poslije u Sarajevo iz Švicarske stiže “hladan tuš” u obliku obavijesti švicarskog donatora, kojemu je očito dosadilo slušati prazna obećanja i različite izlike za izostanak provedbe dogovorenog.
– Rok je bio decembar 2015. godine. Taj rok je prošao. Velika većina obaveza nije riješena – kazao je Al Jazeeri Armin Rustanbegović, predstavnik donatora.

‘Mi gradimo…’

Prosinac 2015. bio je zadnji rok do kojeg je Offermann bio spreman čekati, što je jasno naznačeno i u memorandumu o razumijevanju koji je s Komšićem potpisao 2014. godine.

Gradonačelnik Komšić (foto printscreen Al Jazeera)

– Memorandum o razumijevanju je odredio krajnji rok za ispunjenje ovih obaveza, a to je posinac 2015. Preuzete i za projekt ključne obveze nisu ispunjene s obzirom na to da gradska uprava nije izradila poslovni plan te osigurala potrebna dodatna financijska sredstva za realizaciju projekta, nije pripremila teren staničnih objekata za ugradnju nove elektromehaničke opreme, nije provela postupak za odabir najpovoljnijeg proizvođača te nije potpisala ugovor o nabavi i montaži opreme na trasi Trebevićke uspinjače – stoji u pismu dostavljenom Komšiću.
Offermann je sarajevskom gradonačelniku i njegovim suradnicima poručio kako mu se mogu javiti kad obave domaću zadaću, no nije zajamčio da će sredstva namijenjena sarajevskoj žičari tada još uvijek biti dostupna.
Gradonačelnik Komšić, vidno osupnut, za Al Jazeeru kazao kako  ‘mi gradimo trebevićku žičaru s gospodinom Offermannom ili bez njega’.
Umjesto zaključka, evo natpisa s krova zapuštene zgrade nekadašnje postaje žičare na Trebeviću:
Bosno moja divna mila…
Nqtpis na zgradi porušene postaje žičare na Trebeviću (foto printscreen Al Jazeera)

Natpis na zgradi porušene postaje žičare na Trebeviću (foto printscreen Al Jazeera)

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI