Neovisni novinarski portal
16.6.2021.
LJUDI / POLITIKA / Portreti
Portret tjedna/Gordana Rusak, nezavisna saborska zastupnica s liste Most-a: Biologija (patologija) politike…

Portret tjedna/Gordana Rusak, nezavisna saborska zastupnica s liste Most-a:
Biologija (patologija) politike…

Ovo je tjedan novog hrvatskog premijera Tihomira Oreškovića koji je sastavio “svoj tim” po volji koalicijske “domoljubno-mostaške” nomenklature, i zadovoljno ga promovirao kao Tim’s team. Timova vlada tek kreće “u život”, i bit će prilike za portretiranje njezinih perjanica. Gordana Rusak (52), međutim, saborska zastupnica izabrana s liste Most-a, koja je povjerenje birača osvojeno na izborima, navodno, stavila u “trgovački promet” za osobnu korist, i to na, čini se, dosad nevjerojatno eksplicitan način, potrošila je kredibilitet i prije negoli je počela djelovati u Saboru.Problem je što Rusak nije nikakva nova paradigma hrvatske politike, nego naprotiv, potvrda i dokaz njezine žilavosti tijekom minulih 25 godina hrvatske državne neovisnosti.

Otkako je Hrvatska samostalna, “trgovanje položajem” u politici radi osobnog probitka, gotovo se podrazumijeva, pa je Rusak tek “perla” u raskošnoj ogrlici nanizanoj koristoljubljem, konvertitstvom i neetičnošću izbornih reprezentativaca kojima je narod lakomisleno povjerovao…

Glavaševo razotkrivanje “treće opcije”

Gordana Rusak je rođena u Čakovcu 1964., diplomirala je na zagrebačkom PMF-u i stekla diplomu inženjera eksperimentalne biologije, a potom 1995. i doktorirala. Znanstvenu karijeru je neko vrijeme morala staviti u drugi plan ( zbog prinove u obitelji, odnosno rođenja blizanaca), a vraća joj se ponovo 1999. Dvije godine kasnije ( 2001.) boravi na Sveučilištu u Dresdenu, na jednogodišnjem postdoktorskom usavršavanju. Po povratku u Hrvatsku vodila je nekoliko bilateralnih njemačko-hrvatskih projekata. Krajem 2004. izabrana je u zvanje docenta, 2009. postaje izvanredni profesor, a trenutno je pomoćnica dekana Prirodoslovno-matematičkog fakulteta za studijske programe. Objavila je 30-ak znanstvenih radova, a ambicija joj je svoj stručni opus i dodatno podebljati, radi čega je, kako se tvrdi, i upustila u licitiranje cijenom vlastite “političke kože”.
Kako je riječ o znanstvenici bez ikakvog političkog iskustva, koja je u 1. izbornoj jedinici zajedno s Dragom Prgometom i Irenom Petrijevčanin Vuksanović uspješno obranila boje Most-a nezavisnih lista i izborila poziciju “državnog deputata”, “trgovački biznis” brzo joj se obio o glavu. Rusak je, naime, zbog sumnjive trgovine političkim položajem prijavljena Državnom odvjetništvu. Da cinizam bude veći, USKOK je protiv nje pokrenuo istragu na temelju prijave notornog Branimira Glavaša koji se, kako će naknadno “svijetu i narodu” objelodaniti, odlučio na taj potez da bi hrvatskoj javnosti demistificirao i razotkrio tko to u Hrvatskoj predstavlja tzv. treću opciju.
Gordana Rusak? Most? Ma dajte, molim vas, podrugljivo je komentirao aferu Glavaš nakon što joj je dao i vlastiti forte.
Što je to ugledna hrvatska znanstvenica, članica akademske zajednice i nove hrvatske političke platforme koja se kitila atribucijom nezavisne, zapravo učinila? U samo mjesec-dva promijenila je čak tri stranačka dresa, a tek je u saborske klupe sjela!

S Most-a, preko Hridi i HSU-a, do Kosorova HSLS-a

Pristala je biti kandidatkinjom na listi Most-a u 1. izbornoj jedinici ( Zagreb ), i staviti svoje profesionalne i ljudske reference na dispoziciju novoj političkoj platformi nastaloj u ime otpora etabliranom i proskribiranom hrvatskom političkom bipolarizmu ( HDZ- SDP ). Izabrana je za zastupnicu Most-a, ali je zajedno s kolegama Dragom Prgometom i Irenom Petrijevčanin Vuksanović ubrzo napustila platformu Bože Petrova i nakon osnivačke skupštine Prgometove stranke Hrid, postala zastupnica nekadašnje udruge HDZ-ovog disidenta i bivšeg Karamarkovog potpredsjendika. Činilo se da će na tome i ostati, jer je Hrid s troje zastupnika ispunjavao uvjete za formiranje vlastitog zastupničkog kluba. Ali, Rusak se “pustila u promet”…
Kako izgleda, dobro se informirala o pogodnostima potencijalnih klupskih iskaznica, pa je prije konačnog prelaska pod krov HSLS-BUZ-ovog utočišta, posve pragmatično provjerila kakve kondicije nudi konkurencija iz HSU-a, koji će je naposljetku i stajati obraza…
Zahvaljujući dobro obaviještenom “starčevićancu” Ivanu Tepešu, novoustoličenom potpredsjendiku Sabora, otkrilo se da je Rusak primio u Banskim Dvorima glavom i bradom sam “tehnički premijer” Zoran Milanović. I to, molim lijepo, točno u 12, 30, izvolio nas je sasvim precizno izvijestiti Tepeš, i sam fasciniran vlastitim obavještajnim poveznicama, pozivajući Milanovića da javno kaže o čemu je, kao tada još formalni premijer, razgovarao s Rusak i zašto. Molba ( zahtjev) mu nije ispunjena, ali o čemu je znanstvenica razgiovarala s čelnikom HSU-a Silvanom Hreljom publicum je detaljno informiran objavom kompletne prepiske. Iz te “tajne korespodencije” saznajemo da je od Hrvatskih umirovljenika Rusak tražila 10 tisuća kuna mjesečno za svoje znanstvene projekte i popularizaciju znanosti u Saboru , ali i da u Klubu do kraja mandata, uz mjesečnu neto plaću ne manju od 10.000 kuna, zaposle njezinu suradnicu Sanelu Dropulić, danas angažiranu na poslovima glasnogovornice u HSLS-u, u čiji je zastupnički klub Rusak prešla. Inače, baš kao i Gordana Rusak, i Sanela Dropulić je bila dio Most- ova tima gdje je jedno vrijeme također figurirala kao glasnogovornica dok Nikola Grmoja nije čuo “unutarnji glas” koji mu je otkrio njegovo pravo poslanje…

Katran i perje

I što biva? Ugledna znanstvenica, biologinja okrenuta struci a ne politici, preko noći se uvaljala u katran i perje. Ostala je bez kredibiliteta, ugleda, dostojanstva, vjerodostojnosti. Postala klasičan hrvatski politički i pragmatični lovac na privilegije ( u ime hrvatske znanosti ili osobno, svejedno ). Ma koliko je pokušala “blato” stresti sa sebe tvrdnjom da su HSU-ove i Hreljine izjave “laži, podbadanja i nemoral” i to u tolikoj količini koliko za cijelog svoga života nije doživjela, jer da nema govora kako je prelazak u klub HSU-a i NL Stipe Petrine uvjetovala zapošljavanjem svoje suradnice, asistentice Dropulić, njezina se “obrana” naprosto nije “primala”.Pismo je objavljeno, uvjeti poredani crno na bijelom, a Hrelja potvrdio njegovu autentičnost. Od HSU-a je dobila odbijenicu, njezinom neetičnom zahtjevu da se otkaže zaposlenima u HSU-ovom klubu kako bi se angažiralo njezinu kolegicu, Hrelja, svakako, nije mogao udovoljiti jer bi takav postupak diskreditirao njega još i više negoli “trgovkinju znanstvene prakse”…Na kraju ove mučne epizode političkog “cjenkanja”, Rusak se priključila klubu HSLS-a i BUZ-a, Darinku Kosoru, Dariu Hrebaku i Milivoju Špiki, zadržavajući pravo na neovisno zastupničko djelovanje.
Rusak nije dobila što je htjela i zbog čega se u ovu ružnu avanturu upustila. A izgubila je puno, znatno više od hrvatske politike koja već dugo nosi hipoteku nevjerodostojnosti svojih egoističnih i za opće dobro uglavnom nezaintersiranih aktera. Prebjega je oduvijek bilo, bogme će ih i biti, treba još samo malo pričekati kako bismo svjedočili novom grabežnom pretrčavanju pod šator izbornih pobjednika. Ali, da netko prije negoli je uopće počeo konzumirati svoj zastupnički mandat promijeni nekoliko dresova, a možda ni ovaj nije zadnji, e to nismo često gledali.

Žrtvovanje nezavisnih

Slučaj znanstvenice Rusak koja je doživjela da je javno stigmatizira i prokazuje osuđeni ratni zločinac Branimir Glavaš i kazneno prijavljuje DORH-u zbog sumnje u trgovanje političkim položajem, po mnogočemu je unikatan. Za neke vjerojatno i inspirativan… Ali, iznad svega je deprimirajući, štoviše poguban u smislu izgradnje kakvog – takvog povjerenja građana u političare. Rusak nije diskreditirala samo sebe, pa ni Most, jer je ta neobična platforma nezavisnih lista i sama u ovih nekoliko mjeseci razgradila vlastitu političku supstancu na kojoj se utemeljila i rasla, kompromitirala je i samu mogućnost iskrene i dosljedne neovisnosti u politici. A to je ipak najveća šteta, jer nakon Mosta i njegovih “neovisnih jurišnika” koji su se itekako znali uhljebiti svom preziru spram foteljaša u politici unatoč, tko još može zagucati tu, možda, najprijetvorniju udicu uopće.
Rusak se na kraju balade smjestila, pošteno govoreći baš tamo gdje joj je i mjesto. Kod Darinka Kosora koji je doktorirao na konvertitstvu i koji će znati cijeniti njezine nimalo amaterske vještine unatoč deficitu političkog iskustva. No, nije jasno zbog čega se Rusak odlučila na “tranzicijsku” varijantu kad je možda mogla svoju poziciju puno bolje utržiti i ispregovarati s glavnim akterom vlasti, HDZ-om, umjesto da gubi vrijeme s njegovim satelitima.

Pun “ru(k)sak” predstava

S obzirom na brojnost nezadovoljnih stranačkih akvizicija koje su ostale kratkih rukava u ovom dugotrajnom političkom nadigravanju Most-a i dviju koalicija ( lijeve i desne), imat ćemo mi još pun “ru(k)sak” predstava. Sa sličnim predloškom, ali drugim likovima. Ante Ćorušić je zasad napustio samo čelnu poziciju HDZ-ova odbora za zdravstvo jer su mu nenadano izmakli fotelju ministra zdravlja. Jure Zovko odstupio je s mjesta potpredsjednika HDZ-ova Odbora za kulturu, jer, zamislite , tijekom dva i pol mjeseca pregovaranja Tomislav Karamarko nijednom nije nazvao Anju Šovagović Despot, čelnicu Odbora, da je priupita za mišljenje oko potencijalnog ključnog čovjeka “njezina” resora. A kamoli da joj ponudi tu funkciju. Iako je njezin Odbor oko toga bio jedinstven. Ta tko može biti bolji ministar kulture od ostrašćene HDZ-ove primadone?! Možda jedino Zlatko Hasanbegović, povjesničar koji o kulturi i ne govori, osim kada je treba prognati, likvidirati i stigmatizirati klasičnim, zadriglim tezama o jugoslavenstvu u kulturi za koje je optužio Treći program Hrvatskog radija gotovo sugerirajući njegovo gašenje. Jer, riječ je o programu koji predstavlja ” postmodernu, neojugoslavensku destrukciju i rastakanje nacionalnog i kulturnog identiteta i to ne više novcem stanovitih zaklada već hrvatskih poreznih obveznika”, kako je, posve prikladno, 2013. izjavio u Glasu koncila. Ali, oni će o sebi tek govoriti. Gordana Rusak je već sve rekla. Zbilja otužno da je jedna znanstvenica, dosad rezistentna na sirenski zov politike, dobrovoljno pristala stati pod isti nazivnik s bulumentom kojekakvih opskurnih likova u hrvatskoj politici, kojih nije nedostajalo nijednom sazivu Sabora.

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI