Neovisni novinarski portal
21.9.2021.
KULTURA / POLITIKA
Performans uoči pravoslavnog Božića: Ponovno razbijene dvojezične ploče

Performans uoči pravoslavnog Božića:
Ponovno razbijene dvojezične ploče

Labrović - razbijanje ploča (2)

 Umjetnik Siniša Labrović najnovijim performansom skreće pozornost na javno prisutnu povećanu razinu govora mržnje i promicanja etničke netolerancije čiji je rezultat bilo i ‘čekićanje ćirilice’ u Vukovaru i razne prateće pojave.

Nakon što je u kolovozu u Zagrebu održao predizborni skup inicijative “DNO – desnica novih obećanja”, tijekom kojeg je dirigirao skupinom mladih Roma koji su kombinirali katoličke crkvene pjesme s ustaškima i izvikivali parole govora mržnje, umjetnik Siniša Labrović osmislio je novi rad – performans “Razbijanje latinice”. Labrović je danas rad postavio u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu, neposredno prije početka prijema Srpskog narodnog vijeća, koji se tamo tradicionalno održava povodom proslave Božića po julijanskom kalendaru – priopćili su iz Srpskog narodnog vijeća.

– SNV-ove goste će dočekati 11 razbijenih ploča, na kojima su na latinici i ćirilici ispisani rečenice i stihovi nekih od najboljih hrvatskih i srpskih autora – navodi se u priopćenju.

– Labrović je tako – dodaje se – ‘razbio’ dijela Ive Andrića, Arsena Dedića, Bore Ćosića, Sime Matavulja, Vladana Desnice, Mirka Kovača, Danila Kiša, Dragana Velikića, Sime Mraovića, Grigora Viteza i Branka Miljkovića. Uništene ploče materijalom i dizajnom odgovaraju dvojezičnim i dvopismenim pločama, čije se postavljanje propisuje Zakonom o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina u sredinama gdje manjine čine više od 33 posto stanovništva”.

– Postavljanje prvih takvih ploča u Vukovaru 2013. godine izazvalo je prosvjed veterana, koji je – kako tvrdi Srpsko narodno vijeće – uskoro prerastao u prosvjed protiv prava Srba.

– Sve to rezultiralo je povećanom razinom govora mržnje i promicanja etničke netolerancije koji su još uvijek prisutni u javnom prostoru, kao i odlukom vukovarskog Gradskog vijeća o zabrani korištenja ćirilice u tom gradu – ustvrdili su iz SNV-a

Srpsko narodno vijeće (SNV), čiji je predsjednik Milorad Pupovac, organizira danas prijam u povodu proslave Božića, kojeg pravoslavni kršćani slave prema julijanskom kalendaru 7. siječnja. Na prijam su dolazak najavili, uz ostale, i predsjednik tehničke Vlade RH Zoran Milanović i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Labrović - razbijanje ploča (3)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI