Neovisni novinarski portal
7.5.2021.
IZDVOJENO / POLITIKA / UKRATKO
Advent u Šibeniku uspio-tvrde organizatori

Advent u Šibeniku uspio-tvrde organizatori

advent 1

Organizatori  programa Advent u Šibeniku  /Foto J.krnić

Božićno-novogodišnji program u Šibeniku ispunio je sva očekivanja i ostvario osnovni cilj- vratio ljude u centar grada.

Složni su u tome bili, na današnjoj konferenciji za novinare, gradonačelnik Šibenika Željko Burić, pročelnica gradskog Odjela za društvene djelatnosti Mirjana Žurić, direktor TZ  Grada Šibenika Dino Karađole i koordinatori adventskog programa Morana Periša i Zoran Erak.
Da su uz organizatore, programom Advent u Šibeniku , bili zadovoljni i građani, potkrepljeno je podacima ankete provedene tijekom prosinca ; 98,5 % anketiranih posjetitelja je kazalo kako smatraju da je takav program važan za imiđ grada i da ga treba razvijati i dalje. Među 200 anketiranih , samim programom bilo je zadovoljno njih 94,5% .

Više od 20 tisuća posjetitelja u Đardinu

A u brojkama, prosinačko druženje u Perivoju Roberta Visianija , izgledalo je  ovako; 10 sastava i preko 100 izvođača, 150 sati glazbenog programa , 600 vrtićke djece koja su izradila preko tisuću božićnih ukrasa,  10 tisuća čaša kuhanog vina kojima se nazdravilo, 4 tisuće lajkova na Facebook objavama, preko 20 000 posjetitelja
– Sajam je postigao sve ono što smo očekivali. Osnovni cilj bio je vratiti ljude u centar grada, a s obzirom na odaziv građana u tome smo uspjeli. Svi oni koji su se uključili u priču o adventskom sajmu su polučili odlične rezultate. Zato nastavljamo dalje, a idući će sajam biti veći i bolji ,s novim sadržajima -kazao je gradonačelnik Šibenika Željko Burić.
Dvojac koji je bio najuključeniji i najodgovorniji za sve što se događalo u adventskom programu , Morana Periša i Zoran Erak, na konferenciji su istaknuli kako bez obzira na dobru posjećenost , uočavaju propuste i prihvaćaju konstruktivne kritike. Izbor izvođača, na 8 održanih i dobro posjećenih  koncerata, po njima je potvrdio  mjesto Šibenika na karti urbanih središta Hrvatske.
– Dječji program je područje na kojem želimo raditi još i više, iako smo imali dobre reakcije djece i roditelja na program u Tvrđavici. Želimo i dalje nastaviti odličnu suradnju sa šibenskom srednjom strukovnom školom čiji su učenici radom na adventskim kućicama dali  svoj  doprinos ovoj originalnoj šibenskoj priči. Uveli smo i nagradu Božićni Medenjak, koja će, nadamo se, s godinama rasti.  Stvaramo i  nove tradicije sa organiziranjem  Fritulade koja je ovaj put okupila čak  9 natjecateljskih ekipa – istaknula je Morana Periša. Zoran Erak, posebno je pohvalio gradske tvrtke Zelenilo i Čistoću koje su bile odgovorne za izgled parka tijekom adventskog programa.

Advent u Šibeniku novi turistički proizvod

Direktor TZ Šibenik, Dino Karađole  program Advent u Šibeniku i doček Nove godine u Docu ocijenio je vrlo uspješnim. – Postigli smo da nam osim građana Šibenika, koji su prihvatili koncept adventskog sajma, dolaze ljudi iz cijele županije što dosad nije bio slučaj. Advent u Šibeniku uskoro će dobiti i film kojim ćemo ga promovirati kao  novi turistički proizvod – najavio je Karađole.
Iako podatci o broju gostiju u prosincu ne pokazuju kako je Šibenik prepoznat kao božićna i novogodišnja destinacija, pozitivnih pomaka ima, kazao je  Karađole, navodeći podatak o dobroj posjećenosti gradskih hotela Jadran i Life Palace te  180 prodanih ulaznica za tvrđavu Sv Mihovil drugog dana 2016.
Prema riječima pročelnice gradskog Odjela za društvene djelatnosti, Mirjane Žurić, trošak organizacije svih događanja u prosincu bio je manji u odnosu na prethodnu godinu, a iznosi 732 tisuće kuna.
– Od toga iznosa  treba izdvojiti da je 413 tisuća uprihodovano od sponzora, TZ Grada Šibenika i najma adventskih kućica. Ukupni trošak Grada Šibenika, odnosno poreznih obveznika, je 319 tisuća kuna – kazala je Žurić, dodajući kako to nije velik iznos s obzirom da je program trajao kroz gotovo cijeli prosinac odnosno ukupno 23 dana.

Svi zadovoljni osim jednog ugostitelja?!

Na današnjoj konferenciji, novinari su  od gradonačelnika Burića  tražili komentar na izjave vlasnika Makari kluba, Antona Dobre koji je prozvao Gradsku upravu kako je  organiziranjem adventskog programa u parku direktno naštetila vlasnicima kafića.
– Nije bilo nezadovoljnih ugostitelja nego nezadovoljnog ugostitelja, da budem precizan -odgovorio je Burić , te dodao kako su se svi ugostitelji mogli uključiti u Adventski sajam.
– Oni koji su se  uključili bili su izuzetno zadovoljni. Oni koji gledaju isključivo svoje sitne male interese ostali su postrani – zaključio je Burić.
advent 2

Dobar posao proslavljen uz tortu/Foto J.Krnić

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI