Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
GOSPODARSTVO
Trgovački sud u Zadru odlučio: TLM Aluminium odlazi u stečaj

Trgovački sud u Zadru odlučio:
TLM Aluminium odlazi u stečaj

Trgovački sud u Zadru odlučio je : otvara se stečajni postupak u TLM Aluminiumu jer su se stekli svi zakonski uvjeti. Tvrtka već četiri mjeseca nije isplatila plaće zaposlenima, 60 punih dana je u blokadi , otkazani su joj ugovori o osiguranju imovine, o zaštitarstvu itd. No, stečaj ne spriječava nastavak poslovanja tvrtke i njezino davanje u najam zainteresiranim strateškim partnerima. Stoga se očekuje da bi najkasnije početkom idućeg tjedna mogao biti potpisan ugovor o najmu sa slovenskim Impolom koji je dosad iskazivao najveći i najozbiljniji interes za šibensku Tvornicu...
Sindikalni čelnici Zdravko Burazer, Ozren Marijašević i radnici TLM-a stižu na sud (Foto: H. Pavić)

Sindikalni čelnici Zdravko Burazer, Ozren Marijašević i radnici TLM-a stižu na sud (Foto: H. Pavić)

Ono što je već neko vrijeme izvjesna perspektiva šibenskog TLM-a, danas  se i dogodilo. Trgovački sud u Zadru donio je odluku o pokretanju stečaja u TLM Aluminiumu ( Valjaonice) jer su se za to, kako je konstatirala predsjednica suda Arlena Bajlo, stekli svi zakonski uvjeti. Tvrtka već četiri mjeseca radnicima nije isplatila plaće, punih 60 dana je u blokadi, otkazani su joj ugovori o osiguranju imovine, o zaštitarstvu… i naposlijetku je otišla u stečaj.

Srećom, to za TLM ne znači kraj, jer riječ je očigledno o stečaju s preustrojem, nakon kojega se očekuje dolazak strateškog partnera, po svoj prilici slovenskog Impola, koji će uzeti tvrtku u najam, pokrenuti proizvodnju i zaposliti radnike. A njih je u TLM Aluminiumu preko 400, i sa zebnjom su čekali epilog ove teške havarije koja je pogodila nekoć moćnu šibensku aluminijsku industriju. Danas prezaduženu, teretom od preko 400 milijuna kuna…

Ivan Rude za stečajnog upravitelja ?

U roku od najviše tri dana, sud će imenovati stečajnog upravitelja koji će voditi postupak stečaja,  za 60 dana bi trebao sazvati ročište na kojem će utvrditi sve tražbine.  Najveći razlučni vjerovnici su Hypo banka ( HETA), Jadranska banka Šibenik i Hrvatska poštanska banka. Svojevremeno se kao glavni kandidat za stečajnog upravitelja spominjao Ivan Rude, šibenski odvjetnik i jedan od najuspješnijih stečajnih upravitelja, koji je vodio i postupak u Nauti Lamjani, i šibenskom Autotransportu itd. No, postupak stečaja ne spriječava davanje tvrtke u najam zainteresiranom partneru, pa se vjeruje da bi takav ugovor mogao biti potpisan već krajem ovog ili početkom idućeg tjedna, vrlo vjerojatno sa slovenskim Impolom koji već dugo iskazuje najozbiljniji interes za šibensku tvrtku. Ukoliko se to dogodi, već za 15-ak dana u TLM Aluminiumu bi mogla biti pokrenuta proizvodnja i zaposleni, vjerojatno svi dosadašnji radnici. Jer, ambicije slovenskog partnera su vrlo velike, minimalno 110 -140  tisuća tona aluminija godišnje ( dosad proizvodnja nije premašila 56 tisuća tona), za što će biti potreban rad u tri smjene. Nema, dakle, straha od brojnih otkaza…

Impol, češki fond ili netko treći…

Situacija u Tvornici je takva da bi svako daljnje poslovanje generiralo nove štete i to u milijunskim iznosima, pa je stečaj jedino rješenje- kažu u upravi TLM Aluminiuma, uz napomenu da u stečaju svi zainteresirani strateški partneri imaju priliku iskazati se primjerenom ponudom, i postati vlasnici tvrtke. To znači da se za TLM Aluminium može izboriti ne samo slovenski Impol, koji se najviše spominjao i pokazao najveći interes, nego i ( neimenovani) češki fond kojega je zagovarao TLM-ov Sindikat metalaca- industrijski sindikat ( Vedran Dragičević) , ali i drugi potencijalni partneri.

Inače, stanje u Tvornici je doista kataklizmično.  U kvaru je 110 kilovoltni dalekovod što se premostilo rezervnim, a da kojim slučajem otkaže i on, da u Tvornici nestane struje, kažu u Upravi, i da zavlada potpuni mrak, bila bi to pljačka katastrofalnih razmjera,  da se ne govori o posljedicama po V24, najvrijedniji stroj TLM Aluminiuma ( Valjaonica)  koji se ne smije ohladiti, jer su štete u tom slučaju milijunske. Sve to, ističu u vodstvu tvrtke, pokazuje koliko su bili neodgovorni oni koji su se protivili stečaju i sustavno ga prosvjedima prolongirali.

Sindikati prvi put složni

Otvaranje stečaja u TLM Aluminiumu pozdravila su danas oba tvornička sidnikata ( HSM i SMH- industrjski sidnikat) , svjesni da je to zadnja šansa šibenskoj Tvornici da okrene novu stranicu, da okonča agoniju i otvori vrata novim strateškim partnerima. Ono oko čega su dosad manifesitarli razlike i neslogu, danas im je odjednom zajedničko.  Svi se, izgleda, slažu da je ulazak Impola u tvrtku najbolje rješenje za opstojnost šibenskog aluminija, iako je dosad SMH preferirao češki investicijski fond.  Čelnik SMH Vedran Dragičević  i danas drži da je ovo prilika za češki fond da iskaže svoj interes za TLM, iako bi, veli, bio sretniji da su to napravili i bez stečaja, kako radnici ne bi završili na ulici. – Oni koji radnicima isplate otpremnine, bez obzira vratili se ili ne vratili na posao, za mene će biti favoriti- poručio je Dragičević. No, indikativno je kako je njegov kolega, regionalni povjerenik SMH za Dalmaciju Joško Franić, istodobno zadovoljno konstatirao da “SMH od početka navija za strateškog partnera iz Impola”(?!)

Zdravko Burazer i njegov Hrvatski sindikat metalaca, danas su došli na svoje, jer su svih proteklih mjeseci zagovarali brzi stečaj s preustrojem i otvaranje vrata Impolu, a zbog čega su često od suparničkog sindikata bili izloženi različitim insinuacijama i optužbama. Danas Burazer bez likovanja pozdravlja što je ovoj žalosnoj priči kraj, i što će napokon novi vlasnik, vjeruju Impol, pokrenuti proizvodnju, udvostručiti je i osigurati egzistenciju radnicima.

Prešaonica “na čekanju”

– Bilo bi bolje da strateških partnera zainteresiranih za ulazak u TLM bude više- drži Burazer, ali ako bude i samo Impol, mi smo zadovoljni jer će se radnici vratiti na posao. Burazer upozorava i na velika nenaplativa potraživanja TLM Aluminiuma, preko 52 milijuna kuna, radi kojih je tvrtka pokrenula sudski postupak. Zanimljivo je da je najveći dužnik bivši vlasnik TLM Aluminiuma, tvrtka Euris. – Da se taj dug može naplatiti ne bi bilo problema ni s isplatom otpremnina radnicima ni s namirenjem dijela vjerovnika. Nadam se- kaže Burazer- da će stečajni upravitelj inzistirati na naplati tih potraživanja i tako osigurati novac za isplatu radnika. Ali, treba postaviti pitanje kako je moguće da se od kupaca nije tražilo valjano jamstvo…

Što će biti s TLM TPP-om ( Prešaonicom)  može se zasad samo nagađati. Jer,  vjerovnici su u predstečajnoj nagodbi prihvatili predstečajni plan za TPP, ali se odtad ništa nije dogodilo. Strojevi stoje, sirovine nema, radnici ne rade, plaće ne primaju… Zar stečaj nije bio bolje rješenje od Shamisovog plana “bez pokrića”?

Sindikat metalaca Hrvatske - okupljanje radnika TLM-a (Foto H. Pavić) (4)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI