Neovisni novinarski portal
20.9.2021.
EKOLOGIJA
Sarajlije usisivačima protiv smoga

Sarajlije usisivačima protiv smoga

sarajevo-smog

Sarajevo/Foto:Anadolu Agency

Onečišćenje zraka u većim gradovima u Bosni i Hercegovini posljednjih je dana opasno i nastavlja ugrožavati zdravlje osjetljivih skupina, upozorio je u ponedjeljak Hidrometeorološki zavod Federacije BiH. Gradsko vijeće Sarajeva uputilo je apel nadležnima, te osnovnim i srednjima školama da pošalju učenike na prijevremene školske praznike zbog velikog zagađenja zraka. Roditeljima savjetuju  da  djecu odvedu na okolne planine, kako bi što više boravili  na svježem i čistom zraku.

Tijekom proteklog vikenda i u ponedeljak ujutro na mjernim postajama za praćenje kvalitete zraka nije bilo značajnijih promjena na bolje odnosno  u zraku je  i dalje prisutna velika količina opasnih čestica i isparavanja. Koncentracije lebdećih čestica prašine, uz Sarajevo, vrlo su visoke  i u Tuzli, Lukavcu i Zenici,  Jajcu te povremeno u Goraždu.
Ovog tjedna nije objavljeno kolika je točno koncentracija prašine u gradskim središtima, a prošlotjedni podaci ukazivali su kako je u Sarajevu prelazila vrijednosti od 300 mikrograma po prostornom metru. U Tuzli su koncentracije opasne prašine bile još veće pa je u blizini postrojenja termoelektrane registrirana koncentracija veća od tisuću mikrograma. Prema standardima koji se primjenjuju u Europskoj uniji tolerira se koncentracija prašine do 25 mikrograma dok  za područje Sarajeva vrijedi granica tolerancije do 40 mikrograma.
Uz čestice prašine zrak onešišćuje i sumporni dioskid,  a prekoračenje dnevnih graničnih vrijednosti redovito se bilježi u Tuzli, Zenici te Kaknju.

Sarajevo-Zagađenje-zraka

Zagađenje ima dugoročne posljedice na zdravlje

Iz Hidrometeorološkog zavoda BiH i dalje upozoravaju kako je zrak u Tuzli, Zenici, Kaknju, Sarajevu i drugim najzagađenijim gradovima i dalje nezdrav i opasan za osjetljive skupine stanovništva. Osobama s respiratornim poteškoćama i kardiovaskularnim oboljenjima preporučeno je izbjegavanje bilo kakvih napora na otvorenom prostoru i nošenje zaštitnih maski.  Zbog onečišćenog zraka prošlog je tjedna privremeno  bila prekinuta nastava u sarajevskim školama,  a ovog su tjedna škole ipak nastavile raditi ali nastavni sati skraćeni su  na 30 minuta.
Zagađenje zraka, koje se u najvećim industrijskim gradovima u Bosni i Hercegovini bilježi posljednjih nekoliko godina, neminovno dovodi do povećanja oboljelih od plućnih bolesti, kazala je u razgovoru za Anadolu Agency, pulmologinja dr. Zehra Dizdarević, nekadašnja ministrica zdravstva u Kantonu Sarajevo i šefica Klinike za plućne bolesti. Ona ističe kako je u Sarajevu to posebno izraženo jer se grad nalazi u kotlini , između planina, pa  se zbog slabog strujanja zraka štetne čestice duže zadržavaju .
–  Zagađenje dovodi do povećanja plućnih bolesti. Možda ne odmah ali to će se  manifestirati za dva-tri mjeseca, za dvije ili tri godine, ukoliko ne budemo imali neke mjere koje ćemo na vrijeme provesti – kazala je doktorica Dizdarević.

Sarajlije o zagađenju uz uobičajenu dozu humora-akcija globalno usisavanje

Dok nemali broj Sarajlija koristi zaštitne maske kako bi se koliko-toliko zaštitili ima i onih koji ne vjeruju da su maske od velike pomoći  kad je riječ o sarajevskom smogu. Jedni tvrde da je oduvijek bilo tako, a drugi  da nadležni nemaju volje riješiti problem.
Sutra će biti sunčano, ali mi to nećemo vidjeti-naslov je prognoze vremena na jednom od sarajevskih portala. Sarajlije su se prigodno organizirali i na društvenim mrežama pa su u nedjelju pozvali na globalno usisavanje.  – Svi ljudi koji žele dobro svojoj planeti , neka upale svoje usisivače u nedjelju i usisavaju 30 sekundi, koristeći filtere u usisivaču za pročišćivanje sarajevskog zraka. Učinite nešto za dobrobit svih nas, uklonite štetne čestice- glasio je poziv sa Facebook stranice Globalno usisavanje koja je postavila i video sa instrukcijama kako pravilno usisavati. Nakon nedjeljne akcije  u još jednom videu zahvalili su  svima koji su se odazvali usisavanju sarajevskog smoga.Video možete pogledati na ovoj poveznici.

prodajem maglu usisavanje

 

Rješenje problema onečišćenja zraka -smanjiti cijenu plina?

Uz industrijske pogone izvorom onečišćenja zraka, posebno u Sarajevu, smatraju se ložišta na kruta goriva ali i velik broj zastarjelih automobila kojima su zagušene gradske prometnice.  Zbog  ovakvog stanja Vijeće ministara BiH odlučilo je uputiti u hitnu proceduru prijedlog izmjena zakona kojima bi se ubuduće zabranio uvoz vozila s motorima koja ne ispunjavaju ekološki zaštitni standard Euro IV.
Premijer Kantona Sarajevo  Elmedin Konaković i federalni  ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić   rješenje problema onečišćenog zraka vide u smanjenju cijene plina pa su o tome već razgovarali sa direktorima i članovima uprave  BH-Gas-a, Sarajevogasa i Toplana Sarajevo.
– Smanjenje cijene ovog ekološki najprihvatljivijeg energenta značajno će utjecati  na njegovo intenzivnije i rasprostranjenije korištenje od strane građana  što bi ujedno bio najbolji odgovor na sadašnji  nivo zagađenja zraka u sarajevskoj kotlini – izjavio je  premijer  Konaković.  Resorni ministar Đindić je zatražio da  se  što prije pripreme konkretni  prijedlozi za  nove cijene plina te najavio kako već nakon novogodišnjih praznika planiraju omogućiti maksimalno smanjenje cijena plina za građane BiH.
sarajevo u magli

Uz smog, posljednjih dana Sarajevo prekriva i gusta magla/Foto;Anadolija

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI