Neovisni novinarski portal
18.4.2024.
KOMENTARI / LJUDI / POLITIKA
Ilustracija: nekadašnji predizborni plakat HDZ-a

Otkrivamo:
Nestranački mandatar dr. Sanader, ministar pomorstva Horvatinčić, Mamiću pravosuđe, Bujanec ministar kulture…

Ilustracija: nekadašnji predizborni plakat HDZ-a

Ivo Sanader (5)

Hoće li novi mandatar i premijer stručne, reformske i višepartitne Vlade RH o kojoj danima priča skupina Most biti stručna nestranačka osoba koja već ima stručno premijersko iskustvo i nije članom nijedne političke stranke? Kako doznajemo od obavještenog izvora, spomenute uvjete zadovoljava samo jedna osoba u Hrvatskoj: dr. Ivo Sanader. Ustavni stručnjaci, politički komentatori i ostali se slažu kako je upravo dr. Sanader idealan kandidat za mandatara, tim više što više nije u pritvoru.

Kako se špekulira, navodno već postoji i popis imena i prezimena potencijalnih ministrica i ministara, kojima je, temeljem njihove stručnosti, iskazanih interesa za određena područja i rezultatima dosadašnjeg rada, dodijeljen upravo onaj resor za kojega se sa sigurnošću može reći kako će im savršeno odgovarati, a na dobrobit Hrvatske.

Potpredsjednici Grmoja, Petrov i Markić

Srećom, već je riješeno i pitanje troje potpredsjednika Vlade RH pod vodstvom dr. Sanadera – bit će to Nikola Grmoja, Božo Petrov te Željka Markić. Prva dvojica su vrlo zadovoljni takvim rješenjem, budući da su još odranije kazivali kako ih ne zanimaju fotelje. Željka Markić je kazala kako je to imenovanje ‘nije iznenadilo’.
Premda će neka od predloženih imena za ministarske fotelje nekoga možda i iznenaditi, budući da se u njima nalaze i i neki nestranački stručnjaci te političari iz tzv. lijevog bloka, iz Mosta kažu da to nema veze (te da ih ne zanimaju fotelje, nego samo reforme).
Božo Petrov (Foto Tris H. Pavić)

Božo Petrov (Foto Tris H. Pavić)

Jedan od važnijih kriterija pri odabiru ministarskih kadrova bilo je i bogatstvo kontakata kandidata s istaknutim osobama iz djelokruga njihova (budućeg) resora. S tim u vezi, neslužbeno doznajemo, mjesto ministra pravosuđa je već rezervirano za kontroverznog nogometnog menadžera Zdravka Mamića. U Mostu su vrlo zadovoljni tim prijedlogom, jer, kako je kazao jedan od viših dužnosnika stranke iz Metkovića: Radi se o stručnjaku koji pravosudni sustav uistinu jako dobro poznaje, kako izvana tako i iznutra.
– Stručniju i nestranačkiju osobu jednostavno je teško zamisliti – zaključio je isti Mostovac.

Ministar branitelja koji paše i manjinama i braniteljima

Imenovanjem ministra u Ministarstvu branitelja bit će vjerojatno vrlo zadovoljni i pripadnici manjina u Hrvatskoj, kao i skupina branitelja koje nazivaju ‘šatorašima’. Bit će to Mirko Rašković, ekskluzivno doznajemo.
Po mnogima, i nije preveliko iznenađenje imenovanje Josipe Rimac ministricom obrane, a ne socijalne skrbi, kako se ranije najavljivalo. Resor mladih i socijalne politike pripast će mladom čelniku Hrasta Ladislavu Ilčiću.
Zbog njegova bogatog iskustva odranije, briga o državnim financijama i proračunima bit će povjerena Božidaru Kalmeti (HDZ).
Najveće iznenađenje je imenovanje Stipe Petrine ministrom uprave, što se pripisuje njegovim intezivnim upravno-pravnim kontaktima s nekadašnjim ministrom uprave Mlakarom.
Stipe Petrina i Mirko Rašković (Foto: Tris/H. Pavić)

Stipe Petrina i Mirko Rašković (Foto: Tris/H. Pavić)

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije rezervirano je za Ružu Tomašić, jer je već eurozastupnica, što će donijeti određene uštede u državnom proračunu. Ministarstvo poduzetništva i obrta će biti povjereno Milanu Bandiću zbog velikog iskustva s obrtima i poduzetnicima, dok je Ministarstvo gospodarstva rezervirano za povratnika u politiku Ivića Pašalića, jednog od utemeljitelja privatizacijske gospodarske politike nakon stvaranja mlade hrvatske države.

Ministar Sinčić: mene ne zanimaju fotelje

Mnogima je najčudnije imenovanje čelne osobe Ministarstva unutarnjih poslova. Bit će to Ivan Vilibor Sinčić, koji je tu dužnost prihvatio, uz opasku kako ni njega ne zanimaju fotelje.
– Moguća prepreka je bila jedino potencijalno sudjelovanje budućeg ministra u sprječavanju deložacija. No zaključeno je i kako će se u tom slučaju također rezati troškovi, jer prilikom uhićenja ministra može biti korišteno isto službeno policijsko vozilo kojime je pristigao na deložaciju – kažu u Mostu.
Zbog toga što je dulje vrijeme boravio u inozemstvu, u Bosni i Hercegovini, ali i izbog izvrsnog poznavanja europske povijesti, posebice razdoblja Drugog svjetskog rata i društvenih prilika u ondašnjoj nacističkoj Njemačkoj, vrlo izvjesni ministar vanjskih i europskih poslova bit će – Branimir Glavaš.
Glavaš i 'Sokolska garda' na 7. sabor HDSSB-a (Foto HDSSB)

Glavaš i ‘Sokolska garda’ na 7. sabor HDSSB-a (Foto HDSSB)

Sastavljač Vlade posebno je vodio računa o kompetenciji kandidata, pa je za ministra rada i mirovinskoga sustava predložio Stjepana Mesića koji je, kao što je poznato, u mirovini ali još uvijek radi.

 

‘Nitko nije loš ministar dok se ne dokaže suprotno’

 

Mnogima će veliko iznenađenje biti imenovanje čelnika Ministarstva poljoprivrede – Darka Lorencina, ali i ministra turizma – Tomislava Karamarka.
– Izgled vara. Nitko nije loš ministar dok mu se ne dokaže suprotno – rekao je za Hinu neimenovani dužnosnik Mosta.
Nadalje, zbog svog nesebičnog zalaganja na projektima istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu, u Slavoniji, Istri, Gorskom kotaru, Lici, Kordunu, Baniji, Međimurju, Podunavlju i drugdje, za čelnu poziciju u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode predložen je Ivan Vrdoljak (HNS).
Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja je rezervirano za Dražena Žanka, a čelnik Ministarstva kulture bi, prema dostupnim informacije s jedne lokalne televizije, trebao biti Velimir Bujanec.
Budući ministar obrazovanja, znanosti i sporta?

Budući ministar obrazovanja, znanosti i sporta?

Resor zdravstva će biti dodijeljen glazbenom umjetniku Marku Perkoviću Thompsonu, što nije posebno obrazloženo te je, po mnogima, možda i najveće iznenađenje ove ministarske križaljke. Čak i veće od prijedloga da se za čelnu funkciju šefa Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta imenuje kardinal Josip Bozanić.

Prva sjednica u Domu zdravlja Metković

Na koncu, imenovanje ministra pomorstva, prometa i infrastrukture moglo bi ponajviše zainteresirati hrvatsku i talijansku javnost – bit će to Tomislav Horvatinčić.
– Kaže se kako se čovjek uči dok je živ. Stoga će to biti dobra prilika i za ministra da nauči više o resoru kojega preuzima – pojasnio je dužnosnik Mosta za Glas koncila.
Još nije poznat točan datum prve sjednice Vlade koja će se, kako neslužbeno doznajemo, održati u Domu zdravlja u Metkoviću, Ul. Ante Starčevića 12.
Dom zdravlja u Metkoviću - buduće sjedište Vlade RH?

Dom zdravlja u Metkoviću – buduće sjedište Vlade RH?

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI