Neovisni novinarski portal
5.12.2021.
POLITIKA
Nečuveno: Studiju o utjecaju zloglasnog TTIP-a na Hrvatsku naručili od tvrtke koja promiče – TTIP (!)

Nečuveno:
Studiju o utjecaju zloglasnog TTIP-a na Hrvatsku naručili od tvrtke koja promiče – TTIP (!)

Trojanski TTIP (izvor: https://stop-ttip.org)

Trojanski TTIP (izvor: https://stop-ttip.org)

O  neskrivenom zagovaranju zloglasnog TTIP-a (Transatlanskog trgovinskog sporazuma) od strane nekih domaćih političara već se zna. Vlade europskih država gotovo kao jedan se upinju da opravdaju taj sporazum,  protiv kojega se već dulje vrijeme bune milijuni građana diljem svijeta, pa tako i Hrvatskoj.

Unatoč tome što se upozorava na katastrofalne posljedice takvog sporazuma  po suverenitet i ekonomiju država, te osnovne građanske slobode, i hrvatski vladajući faktori su ponovno, na rubu zakona, pokazali svoje lice: za izradu studije o utjecaju TTIP-a na Hrvatsku angažirali su i tvrtku koja je članica tzv. Transatlanskog vijeća, a kojemu je posao – afirmacija TTIP-a.   Evo i zajedničkog prioopćenja GONG-a, Zelene akcije i SSSH-a o tom nečuvenom slučaju, u cijelosti:
Temeljem novinskog članka istraživačkog novinara Hrvoja Šimičevića objavljenog na H-Alteru 19. studenog 2015. hrvatska javnost je saznala detalje o postupku bagatelne nabave i odabira izvođača studije „Utjecaj Partnerstva za trgovinu i ulaganja između EU-a i SAD-a (TTIP) na Republiku Hrvatsku“ koju je naručilo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova tijekom rujna. Informacije upućuju na pristranost izvođača studije čime se ozbiljno unaprijed narušava povjerenje u sadržaj i zaključke same studije.
Naime, temeljem provedenog postupka bagatelna nabave, MVEP je odabrao povjeriti izradu studije međunarodnoj konzultantskoj tvrtki PricewaterhouseCoopers i Centru za međunarodni razvoj d.o.o., kojeg je osnovao i vodi dr.sc. Ante Babić. Obe tvrtke se nalaze u višestrukom potencijalnom i percipiranom sukobu interesa. Percepciju nepristranosti i objektivnosti studije ozbiljno narušava činjenica da je PricewaterhouseCoopers jedna od članica Transatlantskog poslovnog vijeća, najutjecajnije zagovaračke organizacije preko 70 transnacionalnih kompanija koja se snažno zalaže za TTIP i ključni je akter dijaloga Vlade SAD-a i Europske komisije s poslovnom zajednicom. Dr.sc. Ante Babić je pak donedavno djelovao kao glavni tajnik Udruženja stranih ulagača koje zastupa interese više od 20 korporacija sa stranim vlasništvom u Hrvatskoj te se snažno zalaže za TTIP. Niz godina bio je aktivan i u udruženju Hrvatskih izvoznika u poziciji potpredsjednika. Dr.sc. Babić osobno je u više navrata nastupao na stručnim, medijskim i javnim raspravama argumentirajući dobiti od TTIP-a.
DSCN0735

Ana Miličević Pezelj, Hrvoje Radovanović i Duje Prkut (foto Zelena akcija)

 

Smatramo da su ovakvim odabirom izvođača, MVEP i Vlada RH propustili priliku da naručena i novcem poreznih obveznika plaćena studija utjecaja TTIP-a na RH posluži kao stručno neupitna podloga za široku političku, stručnu i javnu raspravu o tome kakve i kolike koristi i štete TTIP može donijeti društvenom, demokratskom, ekonomskom i ekološkom razvitku RH.
Rezultati postupka odabira izvođača ove studije nisu objavljeni na internetskim stranicama ministarstva, nisu navedeni u Registru ugovora o javnoj nabavi, niti je MVEP odgovorilo na GONG-ov zahtjev za pravom na pristup informacijama o odabranom izvođaču, postavljen 14. listopada. GONG je 24. studenog 2015. putem portala Imamo pravo znati uputio MVEP-u novi zahtjev kojim se traži dostava informacija i dokumentacije vezane uz ovaj postupak bagatelne nabave: (1) kome je sve izravno dostavljena informacija o postupku javne nabave; (2) sve dostavljene ponude; (3) odluka o izboru ponuditelja; (4) ugovor s odabranim ponuditeljem. Uz narušenu reputaciju do čega je već došlo, zanima nas i da li odabrani izvođač ima sve potrebne kompetencije za analizu širokog spektra učinaka TTIP-a kako su definirani u dokumentaciji o javnoj nabavi, a ne samo učinaka koji se odnose na izvozno orijentirane sektore i privlačenje stranih ulaganja te da li je predviđeni iznos od 196 000 kn za ovu bagatelnu nabavu u skladu s očekivanim opsegom istraživanja.
Obraćamo se svim parlamentarnim strankama s prijedlogom da Hrvatski sabor, čim se konstituira u novom mandatu, putem Odbora za europske poslove izravno naruči izradu studije učinaka TTIP-a i to putem poziva javno financiranim znanstvenim institucijama u RH, s uvjetom za obaveznom provedbom konzultacija sa širokim krugom raznovrsnih dionika, relevantnih za razumijevanje učinaka TTIP-a po različite segmente gospodarstva, radnička prava, pružanje javnih usluga, obrazovanje, zaštitu okoliša, itd. Konačna odluka o TTIP-u treba se donijeti u nacionalnim parlamentima država članica EU, pa je tako upravo Hrvatski sabor ključna institucija koja treba provesti javnu, a potom i političku raspravu o tome nosi li ovaj sporazum više koristi ili štete hrvatskom društvu, ističe se u pripoćenju kojeg potpisuju Duje Prkut (GONG), Hrvoje Radovanović ( Zelena akcija) i Ana Milićević Pezelj (SSSH).

ttip peticija

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI