Neovisni novinarski portal
12.5.2021.
POLITIKA
Sporazum Jadranke Kosor i Radimira Čačića: Svatko za sebe, svi za “Uspješnu Hrvatsku”

Sporazum Jadranke Kosor i Radimira Čačića:
Svatko za sebe, svi za “Uspješnu Hrvatsku”

SlikaKosorJadranka Kosor s Radimirom Čačićem i Narodnom strankom Reformista. Bivša premijerka bit će prva na „reformističkoj“ listi u 5. izbornoj jedinici. Bit će i ostati nezavisna. I dijeliti zadovoljstvo eventualnim uspjehom s Ivom Josipovićem. Nota bene i sa Slavkom Linićem. Jer su Čačić i Josipović u koaliciji za izbore. A Linić u istom timu s bivšim šefom države, glazbenikom Josipovićem. Za HDZ nepoželjna, Kosor je za Čačića premijerka neupitnih rezultata, kakvih u Hrvatskoj nema puno. Vrag bi ga razumio. U hrvatskoj politici sve je doista relativno…

Nema promiskuitetnije sorte od političke. Nevjerojatno je kakvom lakoćom ti ljudi lete “od cvijeta do cvijeta” skupljajući “med” za “crne dane”. Upravo zbog eklatantne nedosljednosti onih koji se kod nas bave politikom, zbog njihova deficitarnog kredibiliteta i suficitarnog konvertitstva, narod nema vjere u političare. Kojima je baš sve prihvatljivo i moguće. Tu se druže “vrapci i komarci”, “miševi i mačke”, i zato je kod nas baš sve – naopačke.

Formula za zbunjivanje birača

Kosor, Čačić, Linić, Josipović, u istom „reformatorskom“ kaputu gura”Naprijed Hrvatsku”. Da čovjek ne povjeruje! Dva nekadašnja politička kapitalca a današnja marginalca, Čačić i Josipović udružila snage za – izbornu pobjedu. S Jadrankom Kosor izgledi su im još veći. Za zbunjivanje birača. Kakva je to šarena skupina?! Sasvim praktično gledano, bit će zanimljivo vidjeti kako će tako raznorodni tipovi političara, nekompatibilnih ideoloških i svjetonazorksih opredjeljenja postići suglasnost oko programskih prioriteta.? Ili im program i nije na umu? Dovoljno je u ovoj primitivnoj političkoj areni baciti nekoliko demagoških fraza da se konkurencija oko njih glođe i eto ti programa. Važno je u areni ostati na nogama. Par udaraca s lijeva, par s desna, i ideš dalje, u nove borbe, s novim izazivačima, za neke nove honorare… Uostalom, svatko igra za sebe, veli Kosor, a nakon izbora, svatko raspolaže mandatom koji osvoji, posve nezavisno. Ma kako to zamišljaju?

Iako će Kosor biti na zajedničkoj listi koalicije „Uspješna Hrvatska“ (Čačić-Josipovićeva saveza), jako joj je stalo do toga da se drži na distanci spram svih iz te koalicije, osim Čačića. Kako to misli? Zar drži da njezino konzervativno desno opredjeljenje ozbiljnije kompromitira lijevi Josipović i Linić, nego centristički liberal Čačić? Koji je svojedobno za njezinu vladu govorio da je „brod luđaka bez kormilara“. A ona se javno rugala njegovoj ambiciji da u svojim rukama drži „volan Kukuriku koalicije“, suosjećajući s onim jadnicima koji mu na cesti stanu na put… Danas se obasipaju komplimentima. Jer ih od drugih teško mogu dobiti. Jedni drugima podižu moral, hrabre se pred izbore koji bi im mogli pokazati da je njihovo vrijeme nepovratno prošlo…

Dama i kavalir

– Moja suradnja s gospodinom Čačićem traje vrlo dugo, dok sam bila premijerka on je bio žestoki kritičar moga rada i vlade koju sam vodila, ali jedini je imao snage i pohvaliti nešto za što je vjerovao da je dobro, poput programa gospodarskog oporavka koji je moja vlada donijela. To je bila iznimka u političkoj borbi. Nismo bili neprijatelji, iako smo bili na suprotnim stranama- ozareno će novostečenim prijateljstvom Kosor. A Čačić, gentleman i kavalir, odmah uzvraća: – Politički smo uvijek bili na različitim polovima, ali bez ijedne negativne konotacije ili konteksta. Njeni politički rezultati se neupitni, a takvih Hrvatska nema puno, mogu ih nabrojiti na prste jedne ruke…- s respektom i dubokim naklonom će Čačić. To je ta specifična politička iskrenost koja se inače, kod obična puka jednostavno zove – licemjerjem.

Budimo realni, nisu Kosor i Čačić ni jedini ni usamljeni primjeri. Možda spadaju u benignije. A Milan Bandić, navodni socijaldemokrat i ljevičar, a Ruža Tomašić, navodna konzervativka i desničarka koja bi i Milanovićev SDP podržala ako bi alternativa tome bili novi izbori i rasipanje državnog novca (zašto ne HDZ i desni spektar, zar misli da ih SDP tako premoćno može nadglasati?!), a SDP-ovo koketiranje s Glavaševim HDSSB-om … Lista je doista duga i intrigantna, s tendencijom da bude i duža i još „neprirodnija“.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI