Neovisni novinarski portal
27.10.2021.
POLITIKA
Gradonačelnik Šibenika vjeruje da će HNK Šibenik prodavati igrače i da će vratiti novac (Foto: Tris/H: Pavić)

Vjeronauk, kredit i sport na Gradskom vijeću – ‘Transfera će biti ako vjerujemo u nogomet, a mi smo nacija koja vjeruje u nogomet’

Gradonačelnik Šibenika vjeruje da će HNK Šibenik prodavati igrače i da će vratiti novac (Foto: Tris/H: Pavić)
Gradonačelnik Šibenika vjeruje da će HNK Šibenik prodavati igrače i da će vratiti novac (Foto: Tris/H: Pavić)

Gradonačelnik Šibenika vjeruje da će HNK Šibenik prodavati igrače i da će vratiti novac (Foto: Tris/H: Pavić)

Dok hrvatski nogomet grca u kaljuži kriminala, nacističkih ispada i afera svih vrsta, a zbog čega navijači bojkotiraju gledanje utakmica hrvatske nogometne reprezentacije, Gradsko vijeće Šibenika odlučilo je uložiti šest milijuna gradskih kuna u taj isti nogomet. Razlozi su, izgleda, religiozni, jer, kako se moglo čuti u obrazloženju pred Gradskim vijećem, ‘mi smo nacija koja vjeruje nogometu, i ne vidim razloga da Šibenik uopće drugačije razmišlja’.

Potrebnu većinu, 13 vijećnika je glasovalo za, dobio je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Prijedlog odluke o davanju jamstva za kreditno zaduženje Hrvatskog nogometnog kluba Šibenik s.d.d. u kojem stoji da će Grad Šibenik postati jamac HNK Šibenik kod Erste & Steiermärkische banke d.d. – Podružnice Šibenik u visini glavnice od 5.800.000,00 kuna i pripadajuće kamate, te za troškove obrade kredita.

No, nije išlo glatko. Bunili su se oporbeni vijećnici, koji su tražili da se objasni gdje će se u proračunu naći tih šest milijuna kuna.
–  Odakle klub misli vraćati pola milijuna kuna mjesečno i kome Grad misli uzeti tih pet milijuna kuna, koga zakinuti da bi mogli vraćati taj kredit. Evo, vi me uvjeriti da klub može vraćati tih pola milijuna kuna mjesečno i ja ću prvi dignuti ruku za prijedlog – rekao je predsjednik kluba vijećnika SDP-a Joško Šupe.
HNS-ovac Draško Lambaša pridružio mu se pitanjem što vrijedi osiguravati svježi novac klubu dok u njemu uvijek sjedi ista ekipa u klubu koja stvorila 54 milijuna kuna duga, koje je Vlada RH već oprostila i dala klub u vlasništvo Grada. Gradsko vijeće Šibenika - 22. rujna 2015. (Foto H. Pavić) (3)

Gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić požalio se da se HNK Šibenik ponovno koristi za politiziranje. – Dakle, radi se o nedosljednosti, o politiziranju, radi se o pokušaju političkog poentiranja na brendu ovog grada, a HNK Šibenik je brend ovoga grada ne samo u nogometnom svijetu, nego bih i ja rekao i u sportskom i kulturološkom dijelu cijele ove priče. Tih 5,8 milijuna kuna je de facto plaćanje obveza na rate, jer 4,8 milijuna obveza drugog stupa.  Imali ste izbor ili platiti kešom, u gotovini, ili ne platiti, pa poslati klub u stečaj, ali ja mislim da takav stav nitko u ovom gradu ne bi podržao, pa ni oni koji jesu ili nisu ljubitelji nogometa, a mi smo jednostavno kazali da je uz minimalni trošak prihvatljivije platiti nešto u 12 rata nego platiti nešto 90 posto ili 85 posto u gotovini, a ostalih milijun kuna su obveze prema različitim zaposlenicima ili igračima, koji nisu pristali svoja potraživanja pretvarati u nikakve dionice – rekao je Burić.

Za članak 4 Odluke, koji kaže da će HNK Šibenik tih šest milijuna kuna osigurati prihodima od prodaje mladih nada većim klubovima, rekao je da se temelji na optimizmu i vjeri u nogomet.

–  Grad Šibenik se zaštitio budućim transferima, a oni će biti ako vjerujemo u sport grada Šibenika, ako vjerujemo u nogomet, a mi smo nacija koja vjeruje nogometu i ne vidim razloga da Šibenik uopće drugačije razmišlja – rekao je gradonačelnik Burić.

No Šupe je inzistirao. Jer, kaže, šest milijuna kuna moramo vratiti u 12 rata,  a evidentno je da klub to neće vratiti. – Šest milijuna kuna Grad mora vratiti u 12 mjeseci. Kome ćete to uzeti? – pitao je ponovno Šupe, na što je gradonačelnik reterirao i priznao što u stvari misli o šansama da HNK Šibenik odgoji i proda novog Zeca, Ademija, Rukavinu…

Joško Šupe (Foto: Tris/H. Pavić)

Joško Šupe (Foto: Tris/H. Pavić)

– Mi se definitivno razlikujemo u ramišljanju. Neće grad nikome uzeti, nego će povećati svoje prihode i platiti tih šest milijuna, kao što nismo nikome uzeli 20, 25 milijuna kuna da bi završili tvrđavu sv. Mihovila i plažu Banj – otkrio je Burić što misli o sposobnosti HNK Šibenik da odgoji i proda vrhunske igrače i plati kredit koji mu grad jamči.

Draško Lambaša, međutim, nije bio zadovoljan odgovorom i rekao je što misli o vjeri koja se proklamira u Gradskom vijeću. – Ako pogledamo malo šire, nogomet je u našem društvu dno dna. Ja volim nogomet, ali ću ovo reći, Hrvatski nogometni savez, pa Nogometni klub Dinamo, pa onaj tko upravlja HNS-om… u tom kontekstu je i ponašanje ljudi iz naše županije i grada koji su vodili HNK Šibenik godinama i stvorili dugove. Promijenite rukovodstvo pa ću vjerovati u ozdravljenje –  rekao je Lambaša.

Što god tko rekao, odluka je imala većinu. Za je bilo 13 vijećnika,  tri protiv, a četiri suzdržana.  Najbolje što iz cijele priče može imati Šibenik je da se na Šubićevcu od šibenske djece izaberu i odgoje vrhunski igrači, koje će vodstvo kluba prodati da na njima dalje zarađuju nogometni menadžeri, oni isti zbog kojih navijači ne dolaze utakmice i zbog kojih je danas i na jednom šibenskom kafiću osvanuo natpis ‘U ovom se kafiću reprezentacija više ne gleda! Ima li bolje investicije?  bon777 (1)

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI