Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
POLITIKA
Z. Milanović opet o čepovima: Onda ćemo to sve začepiti… Ili nećemo, nemam pojma…

Z. Milanović opet o čepovima:
Onda ćemo to sve začepiti… Ili nećemo, nemam pojma…

- Ja sam jasno bio rekao onima koji bi išli svaki tjedan na referendum, protiv čega ja nemam zaista ništa protiv, da ipak malo pričekamo da vidimo imamo li mi tog plina - reče premijer usred Jadrana.
Premijer Milanović o čepovima - foto www.vlada.gov.rh.

Premijer Milanović o čepovima – foto www.vlada.gov.rh.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović danas je opet govorio ponešto o čepovima i začepljivanju. Nešto slično je govorio i 17. ožujka ove godine, o čemu možete podrobnije doznati u tekstu Z. Milanović: Stavimo jedan čep unutra, zabijemo zastavu i to nitko ne dira tristo godina. I onda, kao i danas, premijer Z. Milanović je čepove i začepljivanje doveo u vezu s istraživanjem i eksploatacijom nafte i plina na oko 90 posto površine hrvatskog podmorja, kako se to planiralo.

No, kako je konzorcij naftaških tvrtki Marathon Oil i OMV naglo odustao od sudjelovanja u tom projektu u Jadranu, a slično se najavljuje i za Inu-MOL i druge, izgledno je kako je ‘projekt tisućljeća’ ozbiljno uzdrman, odnosno probušen. Zbog takvih odluka navedenih kompanija nastao je svojevrsni muk kod onih koji su se u javnosti najžešće zalagali za bušenje Jadrana, primjerice kod rogobornog ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka i čelnice Agencije za ugljikovodike Barbare Dorić, koji su neprestance uvredljivo ignorirali javno mnijenje o njihovom poslovno-političkom poduhvatu.

‘Svaki tjedan na referendum’

Nakon svojevrsnog zatišja u medijskom prostoru, neki su pomislili kako su zagovaratelji takvih ideja kojima se usprotivila glavnina domaće javnosti i stručnjaka u potpunosti odustali od jalova i štetna posla, no o tome je danas opet progovorio premijer Milanović – usred Jadrana. Nakon novinarskog pitanja u Veloj Luci na otoku Korčuli Z. Milanović je izjavio kako se on i dalje zalaže za istraživanja ugljikovodika u Jadranu.
– Istraživanja, a onda ćemo vidjeti za eksploataciju. Ja sam jasno bio rekao onima koji bi išli svaki tjedan na referendum, protiv čega ja nemam zaista ništa protiv, da ipak malo pričekamo da vidimo imamo li mi tog plina. Pa onda, ako se utvrdi da imamo plina, recimo za sljedećih pet generacija Hrvata, da kažemo da ga nećemo eksploatirati. Dakle, istraživanja, a onda kada utvrdimo da ga imamo… onda ćemo to sve začepiti. Ili nećemo, nemam pojma… – reče Milanović danas na južnom Jadranu.
One koji su uspjeli shvatiti što je pritom predsjednik Vlade RH namjeravao poručiti narodu, molimo da nam to pojasne i pošalju pojašnjenje na našu e-mail adresu tris@tris.com.hr.
Najjasnije odgovore ćemo objaviti na našim stranicama.
Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI