Neovisni novinarski portal
28.9.2022.
POLITIKA
Vodice dižu spomenik žrtvama komunizma

Vodice dižu spomenik žrtvama komunizma

Konferencija za novinare Udruge Hrvatski domobran i Grada Vodica - tajnik Vinko Đotlo, glasnogovornica Marija Španja, dogradonačelnik Luka Lupić i predsjednik Niko Španja (Foto: H. Pavić)

Konferencija za novinare Udruge Hrvatski domobran i Grada Vodica – tajnik Vinko Đotlo, glasnogovornica Marija Španja, dogradonačelnik Luka Lupić i predsjednik Niko Španja (Foto: H. Pavić)

Na Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima 23. kolovoza 2015. godine Hrvatska će dobiti prvi spomenik žrtvama komunizma, točnije Spomenik žrtvama jugoslavenskog komunizma. Na obali u Vodicama su ga podigli i otkrivaju ga Grad Vodice i Udruga ‘Hrvatski domobran’, najavljeno je na konferenciji za novinare.

– Ovaj spomenik podsjetnik je i simbol stradanja u Vodicama i vodičkom kraju. To je kenotaf, ime i grob svim žrtvama kojima je jedno i drugo bilo uskraćeno, kao i njihova ljudska prava. Za nas je spomenik poruka svim žrtvama da smo čuli njihov krik, obilježili njihovo stradanje i poslali poziv da se zaustavi njihovo ponižavanje – rekla je u ime ‘Hrvatskog domobrana’  Marija Španja.
Grad Vodice i ‘Hrvatski domobran’ apeliraju da se ovaj spomenik ne politizira jer, kako su kazali, žrtve nisu pitanje politike, već ljudskosti. Kako je kazao Nikola Španja, predsjednik Udruge ‘Hrvatski domobran’ Šibensko-kninske županije, na spomeniku nisu uklesana imena žrtava, zato jer nije bilo moguće utvrditi njihov točan broj, povod, način, vrijeme i druge okolnosti stradanja.
– Do sada je sa šireg područja Vodica utvrđeno da su živote kao žrtve jugoslavenskog komunističkog terora izgubile 153 osobe, koji su gotovo svi bili civili. Međutim, popis nije konačan niti su okolnosti stradanja za svih utvrđene, jer još od 2008. godine čekamo da se obavi ekshumacija više desetaka ili stotina kostura jame iz jame Golubinke u Tišnjanskoj Dubravi – rekao je Španja.
Spomenik će 23. kolovoza u 19 sati otkriti predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva Zvonimir Šeparović, a svetu misu za žrtve u 18 sati služit će šibenski biskup mons. Ante Ivas.
Spomenik žrtvama jugoslavenskog komunizma (Foto H. Pavić) (1) Spomenik žrtvama jugoslavenskog komunizma (Foto H. Pavić) (2)
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI