Neovisni novinarski portal
13.8.2022.
POLITIKA & KRIMINAL / PRAVDOSUĐE
Otok Tijat , oaza bezakonja i slom pravne države: Vlasnik restorana, bespravni graditelj, Maju Sever i Sandru Artuković brutalno napao i oduzeo im mobitele!

Otok Tijat , oaza bezakonja i slom pravne države:
Vlasnik restorana, bespravni graditelj, Maju Sever i Sandru Artuković brutalno napao i oduzeo im mobitele!

Ako imate pun novčanik i dobre “veze” u Hrvatskoj ste iznad zakona. O tome svjedoči i slučaj malog živopisnog otoka Tijata , čija površina ne prelazi 3 četvorna kilometra, a smjestio se zapadno od otoka Prvića, nedaleko Vodica, gdje je  izvjesni slovenski investitor prije nekoliko godina uzurpirao pomorsko dobro i privatno vlasništvo te bez kompleksa i straha od rušenja, bespravno izgradio ugostiteljski objekt na pomorskom dobru, u zaštićenom području Eko mreže Natura 2000, na koje se primjenjuju stroga europska pravila prema kojima je gradnja na ovakvim područjima strogo zabranjena.  Čak 118 mještana Prvić Šepurine koji su suvlasnici zemljišta na Tijatu javno u se pobunili pa je naposljetku reagirala i Državna inspekcija rješenjem o zabrani rada nelegalnog restorana. No, čim su inspektori okrenuli leđa otoku, restoran je već u nedjelju navečer bio pun, a HRT-ova novinarka Maja Sever i bivša zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković, koje su doplovile brodom u svoju “inspekciju”, doživjele su od divljeg graditelja brutalnu silu…

Brutalne prijetnje bespravnog graditelja

Agresivni vlasnik građevine bez dozvola, na otoku pod posebnom zaštitom, na kojem nije dozvoljena nikakva ugostiteljsko-turistička gradnja, prijeti dvjema ženama,  nedopušteno ulazi u njihovo privatno vlasništvo  i otima im imovinu ( mobitele), kako bi uništio dokaze svoga ilegalnog rada.  Šibenska policija nije intervenirala, smatra da nije bilo razloga za postupanje…

Vlasniku restorana na Tijatu je, naime, Inspekcija ovih dana zatvorila ugostiteljski objekt ” Spirito” jer ne zadovoljava ni minimalne uvjete i nema rješenje za rad. I Lučka kapetanija u Šibeniku utvrdila je da je postavljen nelegalni ponton i sunčalište  dugo oko 200 metara , a štoviše, čak je i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture  potvrdilo da se ovdje radi o uzurpaciji i nezakonitom korištenju pomorskog dobra. Uostalom,  nije to ništa novo, jer još iz 2018. datira rješenje Građevinske inspekcije o uklanjanju divljeg objekta tvrtke Sottovento d.o.o. čiji je vlasnik  slovenski državljanin Darko Velikonja.

“Veliki”slovenski investitor uzurpirao je ne samo pomorsko dobro, nego i privatno zemljište, pomakao granice suhozida i na otoku se već sedam godina ponaša kao da je njegov vlasnik po nasljednom pravu. Gradi i radi na Tijatu što želi i kako voli, neovisno o hrvatskim i europskim zakonima koji ovaj rajski otočić trebaju štititi upravo od takvih nasilnika. Otima onima čija je to djedovina. Tako je to na Divljem Zapadu i u “divljoj” Hrvatskoj gdje zakoni ne vrijede za sve jednako…

No, ovog puta vlasnici zemljišta na Tijatu,  čiji su preci to zemljište otplaćivali dugih 33 godine, digli su glas i odlučili su se organizirano suprotstaviti samovolji i bezakonju. Za sve krivcima smatraju HDZ-ovu vlast koja Vodicama ( pa dakle i Tijatom koji je u administrativnim granicama Grada Vodice ) upravlja godinama.  Svojedobno je oporba uspjela ( u studenome 2020. ) sazvati temastku sjednicu Gradskog vijeća na kojoj je trebalo biti problematizirano stanje na Tijatu,  no, sjednica prekinuta i nikad više nije nastavljena. A oporbeni vijećnici koji su se drznuli otvoriti to pitanje bili su izloženi neviđenom mobingu na poslu, pozivani na obavijesne razgovore, i kako je ovih dana pisala Slobodna Dalmacija,  nakon što je bezakonje na Tijatu ponovo dobilo medijsku pažnju, tri djelatnika policije nekoliko su sati pretraživala frizerski salon  i ispitivali  suprugu  Ivice Franića koji je podnio tužbu DORH-u zbog uzurpacije njegove djedovine.

Ipak , danas je situacija ponešto drugačije negoli prije nekoliko godina kada je vodička opozicija bila potpuno bespomoćna. Sada imaju većinu u Gradskom vijeću, a Tijat ih je ujedinio i odlučili su stati na kraj i zastrašivanju kojemu su izloženi i toj beskrupuloznoj otimačini koju godinama trpe.

Na otoku Tijatu i u njegovoj atraktivnoj uvali Tijašnica prema važećim prostornim planovima nije predviđena nikakva gradnja, a u naravi ovdje su resotran, apartmani, privezište, sunčalište, koje reklamiraju i prodaju preko Bookinga. Bez ijedne dozvole…

Jelić: Mi takvih predmeta imamo 5 tisuća godišnje!

Kako piše Morski.hr, šibensko-kninski župan Marko Jelić, zamoljen za komentar ove situacije, kratko je kazao:

– Za postupanje u ovom slučaju je nadležan Državni inspektorat – kaže i dodaje da je Županija činila ono što je trebala po zakonu i to će i dalje činiti. Upoznat je sa slučajem Tijat, jer, ” gospodin je bio kod mene i pregledao sam taj predmet” – kaže Jelić.

No, kako je ovaj objekt mogao dobiti od županije makar i privremenu dozvolu za rad, ako je cijelo vrijeme radio protuzakonito ?

– Te 2017. godine nije bilo prijepora kojih imaju sad, jer problem je nastao zbog neslaganja suvlasnika. Mi imamo ovakvih 5 tisuća predmeta godišnje –konstatirao je Jelić i sugerirao da se traži očitovanje Državnog inspektorata.

Zamjenica župana, Iris Ukić Kotarac, međutim, imala je što za reći na ovu temu.

Ukić Kotarac: Otvori li se zapečaćeni objekt, to je kazneno djelo!

– Na temelju informacija koje sam dobila od zainteresiranih građana, suvlasnika zemljišta na otoku Tijatu koji su me obavijestili o mogućim nepravilnostima u postupku izdavanja rješenja o Minimalnim tehničkim uvjetima (za rad ugostiteljskog objekta) iz 2017. godine, dana 20. prosinca 2021. godine, „našem“ Upravnom odjelu za gospodarstvo uputila sam mail tražeći obrazloženje navedenog predmeta.

Ovlaštena službenica obavijestila me da je Rješenjem Ministarstva turizma i sporta KLASA: UP/II-034-02/21-23/77 URBROJ: 529-06-03-02-01/2-21-2 od dana 17. rujna 2021. godine, ukinuto Privremeno rješenje KLASA: UP/I-335-02/17-01/340 URBROJ: 2182-03-02-17-2 od dana 17. kolovoza 2017. godine, kojim rješenjem je utvrđeno da ugostitelj SOTTOVENTO d.o.o. iz Prvić Šepurine, Trg 1, ispunjava uvjete za obavljanje ugostiteljske djelatnosti u ugostiteljskom objektu vrste konoba, naziva „SPIRITO“, na otoku Tijatu.

Također predmetnim rješenjem Ministarstva, odbijena je žalba trgovačkog društva izdana protiv rješenja Šibensko-kninske županije, Upravnog odjela za gospodarstvo od dana 20. svibnja 2021. godine KLASA: UP/I-335-02/20/77 URBROJ: 2182-03-02/2-20-8 kojim je ukinuto privremeno rješenje kojim je ugostitelju odobreno obavljanje ugostiteljske djelatnosti.

Privremeno rješenje koje je doneseno 2017. godine, dakle, ukinuto je temeljem osnovanih prigovora suvlasnika, pa je prvostupanjsko tijelo (Upravni odjel za gospodarstvo ŠKŽ), utvrdilo da je SOTTOVENTO d.o.o. prestao ispunjavati uvjet propisan čl. 24.st.1. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, odnosno da isti više nama pravo korištenja predmetnog poslovnog prostora. Presudom Visokog upravnog suda iz 2018. godine utvrđeno je da se rješenje kojim je odobreno pružanje ugostiteljskih usluga na nekretnini na kojoj suvlasništvo nije razvrgnuto, može uskratiti zbog uskrate suglasnosti suvlasnika nekretnina.

Iz vlasničkog lista proizlazi da bi na predmetnoj nekretnini bila upisana 534 suvlasnika.

Državni inspektorat trebao bi službeno utvrditi da li predmetni ugostiteljski objekt radi ili ne radi.

Ukoliko DIRH utvrdi da objekt radi, onda ga je ovlašten zatvoriti i „pečatirati“.

Ukoliko bi ugostitelj i nakon pečačenja objekt ponovno otvorio, tada bi bio u ozbiljnom problemu jer bi bilo riječ o počinjenju kaznenog djela – ističe Ukić Kotarac i dodaje:

-Slijedom navedenog Upravni odjel za gospodarstvo ŠKŽ, obavio je svoj dio posla (donio je rješenje  2021. godine kojim je utvrđeno da je ugostitelj prestao ispunjavati uvjet utvrđen zakonom).

Prema neslužbenim podacima rješenje u 2017. godini izdano je u zakonitoj proceduri i na temelju valjane pravne osnove. Hoće li se DIRH u cijelu stvar aktivno uključiti, odnosno hoće li i druga javno pravna tijela obaviti svoj dio posla, ostaje da vidimo.

Ovaj predmet u fokusu je javnosti upravo radi uključivanja medija u isti ali i radi hrabrih pojedinaca koji su odlučili riskirati i istupiti i koji nažalost, u ovakvom sustavu mogu pretrpjeti štetu – zaključuje u očitovanju za Morski.hr zamjenica šibenskog župana.

Podzakup tvrtki Sottovento d.o.o. za ilegalni restoran

Inače, Tijatom je do 1968. godine upravljala Poljoprivredna zadruga koja je otok uzela u najam od vlasnika,  prvićkih obitelji koje su na Tijatu držali ovce. Kad je zadruga likvidirana, posjed se vratio uvlasnicima koji u upisni u žemljišnim knjigama. Međutim, 2017., danas pokojni, upravitelj Zadruge sklapa ilegalno ugovor o zakupu zemljišta s predsjednikom NO Zadruge, a on daje nekretninu u podzakup tvrti Sottovento d.o.o. koja i dana vodi ilegalni restoran na Tijatu. Posao je sklopljen gotvo konspirativno jer PZ koja je osnovana 2006., pod istim imenom kao i ona što je likvidirana 1968., nije ni vlasnik ni posjednik otoka Tijata. Vlasnici su obitelji iz Prvić Šepurine i njihovi nasljednici koje nitko nije pitao što o tome misle, niti kad je riječ o zakupu, a bogme i podzakupu nekretnina na otoku. Konačno, Tijat se u cijelosti vodi kao poljoprivredno zemljište na kojem nije dopuštena bilo kakva nova gradnja, osim obnove postojećih gospodarskih objekata, poput pastirskih kućica i štala, i to u istim dimenzijama u kakvima u bile izvorno. To, međutim, nije vrijedilo i za vlasnika ugostiteljskog objekta na Tijatu koji je i gradio i nadograđivao bez ikakvih dozvola, počev od nezakonitih objekata za smještaj, preko komunalne infrastrukture, ugostiteljskog objekta do pečenjare i pontonskog privezišta za jahte.

Na obalnom dijelu Tijata 2013. je utvrđena granica pomorskog dobra na temelju koje je izrađen i Geodetski elaborat. U uvali Tijašnica dodijeljena je koncesija za gospodarsko korištenje lučkog područja- pomorskog dobra- luke nautičkog turizma- sidrišta, s dva sidrišna polja. U rujnu 2019. Županija dobiva dopis od ovlaštenika koncesije – Gradskog poduzeća d.o.o. iz Vodica, u kojem se navodi da se u “uvali Tijašnica nalazi fiksni ponton koji je u vlasništvu gospodarskog subjekta „Spirito summer place“ (naziv ugostiteljskog objekta), koji služi za privez plovila, a koji je svega 55 metara udaljen od najbliže točke koncesije”.

U Županiji konstatiraju da je to suprotno Pravilniku o uvjetima i načinu održavanja reda u lukama i na ostalim dijelovima unutarnjih morskih voda i teritorijalnog mora Republike Hrvatske, gdje je člankom 76.a propisano da je zabranjeno sidrenje u akvatoriju od nautičkog sidrišta prema obali, te na udaljenosti do 300 metara od nautičkog sidrišta u pravcu pučine pomorskim objektima i hidroavionima s vlastitim sustavom, osim u slučaju više sile. Županija nakon toga upućuje predstavku Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture na daljnje postupanje, te o navedenom obavještava Lučku kapetaniju Šibenik, koja također utvrđuje nepravilnosti, piše Morski.hr.

U Gradu Vodice- šute

U službenom odgovoru Županije kaže se i da “na području pomorskog dobra nema dodijeljenih koncesija za ponton kao niti ugostiteljsku djelatnost, niti se sličan postupak vodi pri ovom tijelu. Predmetno obalno područje je pomorsko dobro u općoj upotrebi, kojim sukladno Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama („Narodne novine“ broj 158/03, 100/04, 141/06, 38/09, 123/11, 56/16, 98/19) vodi brigu o zaštiti i održava jedinica lokalne samouprave na čijem području se nalazi.

Ali, nikakvi pravilnici, zakoni,  rješenja građevinske inspekcije o uklanjanju bespravno izgrađenih objekata, u zemlji bezakonja ne pomažu. Vlasniku očito nije problem plaćati kazne i beskrajno se sudovati,  pisati žalbe, zavlačiti inspekcije, a u međuvremenu na tuđem, uzurpiranom zemljištu, na kojem je gradio bespravno, zarađivati!

Grad Vodice slučaj ne komentira, ali je njegovom stvaranju itekako pridonio. Dovoljno je uostalom, da su vlasniku objekta dali koncesijsko odobrenje ne mareći za inspekcijska rješenja da tvrtka posluje u bespravno sagrađenim objektima. Sada time neka se bavi DORH,  sva dokumentacija ionako im je proslijeđeni, kažu u Gradu. A kad će i kako to završiti, možemo lako pretpostaviti. Jer, ovo je Hrvatska, ovo nije pravna država u kojoj institucije postupaju prema važećim zakonima i to jednako prema svim građanima…
Izvor: Morski.hr

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI