Neovisni novinarski portal
26.9.2022.
IZDVOJENO / POLITIKA
Splitski Peristil odozgo - foto TRIS/G. Šimac

Udružilo se 50 splitskih udruga:
Poništite netransparentni natječaj za zakup gradskih prostora

Splitski Peristil odozgo - foto TRIS/G. Šimac

 Čak pedeset splitskih civilnih udruga različitog profila i usmjerenja okupilo se u zajedničkoj inicijativi kojom od Grada Splita traže poništenje natječaja kojim se u zakup daju gradski poslovni prostori. Rijetko viđeno zajedništvo potaknuto je začuđujućom politikom gradskih vlasti po kojima im je najvažniji kriterij za dodjelu prostora financijske naravi, a malo ih je briga za ono što društvu pridonose splitske udruge.

Splitski Peristil odozgo – foto TRIS/G. Šimac

Netransparentno, nejasni kriteriji…

– Grad Split konačno je raspisao natječaj za zakup poslovnih prostora. Udruga Sunce odlučila se pridružiti civilnoj inicijativi za poništenje Natječaja iz sljedećih razloga: natječaj nije transparentan, nisu jasno definirani kriteriji, procedure i ciljevi Natječaja, jedini kriterij koji Grad razmatra prilikom dodjele prostora je financijski, pritom se zaboravlja na koje sve načine civilno društvo doprinosi razvoju Grada i svemu onome što Split čini Splitom. Gospodarstvo i politika ne mogu i ne smiju biti jedini kormilari društva – kažu u Udruzi za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce
Grad Split nije našao shodnim razmotriti ovu odluku te u Natječaj uvesti kriterije poput godina aktivnog djelovanja, broja zaposlenika, broja korisnika, broja volontera, provedenih aktivnosti na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou, ostvarenih financijskih sredstava i dr., kažu u Udruzi Sunce.
U nastavku evo i sadržaja zajedničkog pisma/zahtjeva Inicijative okupljenih 50 udruga upućenog Gradu Splitu.

st3

‘Društvenu vrijednost mjere isključivo novcem’

Povodom raspisivanja Natječaja za zakup poslovnih prostora Grada Splita prikupljanjem pisanih ponuda koji je objavljen 21. srpnja na službenim stranicama Grada Splita, organizacije civilnog društva, nezadovoljne transparentnošću, kriterijima, procedurama i ciljevima provedbe Natječaja, okupile su se u Civilnu inicijativa za poništenje Natječaja za zakup poslovnih prostora Grada Splita (dalje: Inicijativa).
Inicijativa trenutno okuplja 50 organizacija civilnog društva, različitih djelatnosti, koje su suglasne da je ovim Natječajem Grad Split pokazao da ne valorizira društvenu dobit i utjecaj organizacija civilnog društva te da društvenu korist zna mjeriti isključivo novcem.
Smatramo da je Natječaj pokušaj dodatne komercijalizacije, jedne od najvitalnijih funkcija grada, a koja se odvija kroz civilni sektor, odnosno vrednovanja kulture, umjetnosti i društvene djelatnosti isključivo kroz novčanu vrijednost. Sve to dugoročno vodi k daljnjem osiromašenju građanki i građana ovog grada i samog grada na svim razinama, te se provodi daljnja „muzeizacija i turistifikacija gradske jezgre“.

Nerazumijevanje uloge civilnog društva

Smatramo da Natječaj nije namijenjen rješavanju situacije s gradskim prostorima, već istu dodatno komplicira i stvara atmosferu kompeticije i pravne nesigurnosti umjesto partnerstva i solidarnosti. Iza ovako postavljenih uvjeta Natječaja iščitava se nerazumijevanje uloge civilnog društva čiji se opstanak i funkcioniranje direktno ugrožava.
Prilažemo Zahtjev kojim se obraćamo Gradu Splitu te popis organizacija koje su do sada potpisale zahtjev. Potpisivanje zahtjeva je otvoreno do 25. kolovoza te pozivamo sve zainteresirane da se priključe Inicijativi.

st1

st2

Split - foto TRIS/G. Šimac

Split – foto TRIS/G. Šimac

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI