Neovisni novinarski portal
26.9.2022.
INTERVJUI / KULTURA / LJUDI
Anđelo Jurkas

Anđelo Jurkas, autor filma ‘Zbog tebe’:
Sharon Stone i ja zajedno smo prekrižili noge

Anđelo Jurkas

Razgovor s redateljem i scenaristom čiji će debitantski film biti predstavljen na Sarajevo Film Festivalu.

Anđelo Jurkas

Anđelo Jurkas

Glazbeni kritičar, pa glazbenik, a onda i pjesnik. A sada i filmaš. Ako je suditi po prvim reakcijama na još uvijek javno neprikazani film “Zbog tebe”, prvijenac Anđela Jurkasa dobio je (ne)očekivano jak vjetar u leđa. Prvo dobre kritike, a potom i poziv na Sarajevo Film Festival. Pa onda i sasvim očekivan poziv Jurkasu iz redakcije TRIS-a…
Prvo o aktualnostima – debitantski film, pa odmah poziv na Sarajevo Film Festival. Je li netko u Sarajevu ostao impresioniran uratkom ili su lobiranja u pitanju?
Poziv je na konto viđenog pretpremijernog materijala, dakle radi se o trailerima i neemitiranim materijalima. Kompletan film nećemo puštati na festivale niti igdje dok nije gotova postprodukcija. Tako da nije bilo lobiranja ili bar ne po mom znanju, već reakcija na pušten prvi trailer i najavu filma.
Dosad se tvoje ime povezivalo uglavnom s glazbenim novinarstvom, koncertnim promotorstvom, pa i pjesništvom. Otkud odjednom Anđelo Jurkas u svijetu filma?
Pa da smo živjeli vrata do vrata, vidio bi da taj “odjednom” traje od vrtića, dakle bit će cca tri banke već. Ili da smo skupa gledali “Sirove strasti” kad Sharon Stone prekriži noge vidio bi da tog trena i ja prekrižujem noge, ali iz sasvim druge pobude. Ili da smo u srednjoj glumili zajedno u kazališnim trupama. I tako dalje i šire. Obožavam filmove i bavim se njima jednako kao i glazbom već dvije dekade, a aktivnije od osnovne i srednje škole u raznim fanovskim formatima, a od faksa i drugim ulogama bliže profesionalnom bavljenju filmom (asistent redatelja, scenarist, pomoćnik snimatelja, povremeno odglumatao nešto). Tako da taj “odjednom” zapravo ima svoj background u bar 15-ak godina gomilanja iskustva, što praktičnog što teoretskog, samo što nije pod svjetlima ADU-a ili frendova iz medija, pa se neupućenima može doimati i da ne postoji. A la zaključaka onih koji se drže parole da ako nije na Facebooku nije se ni desilo. Tako da, volim znati da imam još vrata za otvarati…
Popis uloga u “Zbog tebe” je dojmljiv; od Leone Paraminski, Nataše Janjić i Jelene Perčin do Doris Pinčić, Senke Bulić, Stojana Matavulja…a to je samo manji dio. Kako redatelj-debitant nagovara glumce?
Ne nagovara. Pošalje im scenarij, objasni situaciju i redateljsku koncepciju i ideju i želju. Oni prepoznaju strast i bez figa u džepu, pa velikom većinom pristanu. Tako je bilo u 99 posto slučajeva za “Zbog tebe”, a ponavlja se evo i za drugi i treći film koji ćemo snimati do kraja tekuće godine i tijekom 2016.
Poseban dio priče je, vjerujem, financijski aspekt. Kako redatelj-debitant nagovara investitore i sponzore?
Ne nagovara. To nije njegov posao. Stat ću zasad na tome.
Damir Urban i Anđelo Jurkas na setu filma 'Zbog tebe'

Damir Urban i Anđelo Jurkas na setu filma ‘Zbog tebe’

Službeno si redatelj zadnjih mjesec dana, od prve zatvorene projekcije filma, a već te se po medijima svrstava negdje između Kevina Smitha i Woodyja Allena. Kakve su uopće tvoje filmske ambicije?
Službeno/neslužbeno, kako koga volja. Mediji kad nemaju ime i prezime nemaju ni težinu, pa to što se piše prvo mora dobiti svoj potpis. Konkretna povlaka je od strane jednog od filmskih kritičara kojem smo pustili grubu verziju filma, pa mu se ono što je vidio jako svidjelo. I drago mi je da je tako. Ne gajim nikakve iluzije. Spomenuti majstori prvo rade filmove sa tisuću puta većim budžetima od našeg, u daleko drugoj kulturološkoj sredini i još gomila parametara zbog kojih sam ja još uvijek mali od kužine prije nego ću moći uopće u sličan, a kamoli blizak rang poredbi sličnog tipa. Ali u svakom slučaju, dobro je. Obožavam starog neurotičnog crvendaća očalinka, volim Smithove rane radove i ima ih još puno puno puno toga koje volim, od Soederbegha, Linklatere, Finchera, Scorsesea, PT Andersona, genijalnog Slobodana Šijana, starog Vrdoljaka, Kikija Milića, Nevia Marasovića, Ivone Juke, Vinka Brešana, zadnjih Schmidtovih filmova, nekih Ogrestinih, Srđana Dragojevića, Vuka Ršumovića, Maje Miloš, Kusturice… i tako dalje i tako šire, ovim podnebljima bliže.
U filmu glumi i Damir Urban, a što se soundtracka tiče, vjerujem da si tom segmentu posvetio posebnu pažnju…?
Jest, glazba je jedan od glavnih glumaca u filmu. I kroz nevjerojatan score Dalibora Grubačevića i kroz soundtrack preoran imenima tipa: Kawasaki 3p, Hladno Pivo, Urban & 4, Pavel, Lovely Quinces/Dunja Ercegović, Queen Of Sabe/Sabina Herman, Irena Žilić, Mayales, Iva Visković, General Woo, Jasna Bilušić, The Producenti, Miki Solus, Vatra, Seven That Spells, Jurkas, Damir Avdić, Rokambol, Judette, Ohnokono, Krankšvester, Vlado Simchic Vava, Sett, NE… a Dado je sjajan glumac. I to je jedino opravdanje.
Je li proces pisanja, pa onda i režiranja filma bilo debitantski bolno iskustvo ili si se snašao u redateljskoj stolici kao da si rođen u njoj?
Ako je bol nije ugoda, a s obzirom da nemam S/M poriva, radilo se o užitku i strasti, dapače ljubavi. Bilo je vrlo ugodno. I ponovit će se, s obzirom da je “Zbog tebe” prvi dio trilogije igranih filmova o ljubavi i M/Ž odnosima koje snimamo.
Nisi propustio priliku ni zaglumiti u vlastitom filmu. To samo da bi se ljubio s Leonom Paraminski ili…?
Nisam propustio. Taj dio je točan. Hvala na pitanju. Ostatak ne bi komentirao s obzirom da smo javno ljubljenje službeno odradili već u spotu za moju pjesmu “Nestajanje”, koje je zapravo indirektni krivac za dosta toga kotrljanja između Lavice i moje malenkosti. Jedino ću reći da moje pojavljivanje ima sasvim razložno dramaturško i scenarističko opravdanje te da ima još par glumaca i glumica s kojima sam nimalo slučajno ili iz krajnje nužde podijelio kadar i scenu. Ponovit će se.

Osim što nam trailer filma nudi zaključak da je „Rozga ružnija od Severine“, koja bi bila poruka ovog filma. Odnosno, dolazi li se do odgovora iz podnaslova: „Što biste sve učinili za osobu koju volite?“
Neću ti komentirati zaključak jer ja nešto posve drugo iz trailera zaključujem (smijeh), ‘ajmo to podvest pod slobodu interpretacije. Stvar filma i priča filma je uvijek krajnje svakodnevna, ljudska, jednostavna. A nakon zadnjeg kadra koji zapravo otkriva jednu malu tajnu cijele priče filma, računam da će svi ili barem većina kojima se film svidi, razvući osmijeh na usta i reći nešto tipa – “a jebote, fakat, istina, to je jedino što je bitno” ili “u tome je stvar…”
Glasine kažu da je novi scenarij već spreman. Je li rano o tome?
Ni najmanje. Nisu glasine. Drugi igrani film krećemo snimati krajem rujna tekuće godine, treći ujesen 2016. A u principu istina je da su scenariji gotovi i za četvrti i peti, a da se za šesti i sedmi dugometražni igrani film privršavaju i raspisuju. Također, paralelno radimo jedan zanimljiv dokumentarac imena “Čovjek bez vremena” i u pretprodukciji je drugi “Plagiraj me nježno”. Plus neke TV emisije, piloti i tako… Radno je.
Evo, za kraj pozovi ljude u kino. Kad uopće film stiže u kina?
Film će najvjerojatnije u kina za Valentinovo 2016. A službeni poziv je: “Dođite u kino, sjednite s nekim koga volite ili kanite zavoljeti. Probajte pogledati film uvažavajući vrijeme, područje i uvjete pod kojima je nastao. Dajte 35 kuna za novi hrvatski film. I napravite to 100 000 puta. Jer tada ćemo dobiti nešto sitno da branimo plodove našeg rada od 18 mjeseci. Mi smo ga radili silnom ljubavlju. Ako se samo malo vrati u istom obliku, uspjeli smo. I hvala Vam…”.

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI