Neovisni novinarski portal
5.12.2021.
EKOLOGIJA
OMV i Marathon Oil odustali od bušenja Jadrana: Krah naftaške pošasti u Hrvatskoj?

OMV i Marathon Oil odustali od bušenja Jadrana:
Krah naftaške pošasti u Hrvatskoj?

Barbara Dorić (Foto H. Pavić) (5)

Barbara Dorić u nekim boljim danima za Agenciju (Foto TRIS-H. Pavić)

Konzorcij tvrtki Marathon Oil i OMV odustao je od istraživanja i eksploatacije nafte i plina u Jadranu, javlja RTL televizija. Je li na pomolu krah namjera Vlade RH i naftaških kompanija da glavninu hrvatskog dijela Jadrana pretvori u naftna polja, u kojemu su mnogi uočavali elemente kriminalnog djelovanja, te čemu se od početka protivi velik dio građana, a na moguće opasne i štetne posljedice po Hrvatsku upozoravaju brojni stručnjaci?

Lako moguće, premda ravnateljica Agencije za ugljikovodike Barbara Dorić nakon ovog ozbiljnog udarca na naftašku koncepciju najavljuje raspisivanje novog natječaja tijekom jeseni i nastavlja kako je uvjerena da će se nakon toga dobiti ‘još bolje ponude’.
Možemo potvrditi informaciju da su konzorcij Marthon Oil i OMV odustali od potpisivanja ugovora. Odustali su s obzirom da im nije bila prihvatljiva sigurnost koju smo u ovom trenutku mogli ponuditi u pitanju mogućeg problema sa granicom sa Crnom Gorom. Potpisivanje ugovora sa ostalim kompanijama očekujemo početkom rujna. Ocijenili smo da, što se tiče same države, puno je bolje i povoljnije da se ti istražni prostori ponude na drugom javnom nadmetanju jer smo upravo procijenili da na drugom natječaju možemo dobiti iste, ako ne i bolje ponude i da ne treba u ovome trenutku forsirati – prenosi RTL-u izjavu Barbare Dorić.
multifoto sos

Građani su prosvjedovali diljem Hrvatske – foto S.O.S. za Jadran

 

Američki i austrijski naftaši tako neće potpisati ugovor s hrvatskom vladom zbog neriješenog pitanja granice između Hrvatske i Crne Gore. Možda je razlog i to što su u Austriji mnogi potpisali peticije kojima od OMV-a traže da bez pogovora odustane od bušenja Jadrana, smatrajući to sramotnim nasrtajem na jedno od najočuvanijih mora u Europi. Zaredali su se i prosvjedi diljem Austrije, ispred upravne zgrade OMV-a, te na benzinskim crpkama, pa su se možda u upravi te tvrtke i zbog toga odlučili povući iz ‘nečistog’ biznisa.
A možda je to tek posljedica činjenice da je ljeto, i da godišnje odmore u Hrvatskoj provode mnogi Austrijanci, pa i OMV-ovi šefovi.
U svakom slučaju, dobra vijest za sve oni koji su zgroženi pomišlju da Jadran i Hrvatska postanu još jedna u nizu svjetskih naftnih kolonija i poligon za zgrtanje profita naftaških kompanija, od čega, kažu iskustva iz svijeta, najmanje koristi ima domicilno stanovništvo, te ekonomije i okoliš država u kojoj se naftaši zateknu.
Što je tim Austrijancima pa se bore za Jadran - foto:  GLOBAL 2000/Christoph Liebentritt

Što je tim Austrijancima pa se bore za Jadran – foto: GLOBAL 2000/Christoph Liebentritt

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI