Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
EKOLOGIJA / SCENA
Plakat govori dovoljno (foto www.fdk.hr)

Klape višeglasno protiv platformi:
Plakat za obranu središnje inspiracije – mora

Plakat govori dovoljno (foto www.fdk.hr)

 

Plakat govori dovoljno (foto www.fdk.hr)

Plakat govori dovoljno (foto www.fdk.hr)

Bez mora Dalmacija ne bi bila Dalmacija, bez Dalmacije ne bi bilo ni dalmatinskih klapa, a bez dalmatinskih klapa jamačno ne bi bilo niti Festivala dalmatinskih klapa u Omišu. Shvaćaju to, čini se, i u direkciji omiškog Festivala dalmatinskih klapa (program), svojevrsne utvrde dalmatinskog klapskog pjevanja na kojoj se klape i klapaši tradicionalno ove godine okupljaju po 49. put.

Nakon mnogobrojih aktivista, domaćih i svjetskih glazbenih i inih zvijezda (npr. Manu Chao), u boj za Jadran bez naftnih platformi i bušotina uključile su se i klape i Festival dalmatinskih šansona i to – plakatom.
Sugestivno dizajnersko rješenje koje prikazuje omišku središnju plažu usred ljeta, s brojnim kupačima podno dojmljivih klisura koje okružuju taj slikoviti gradić, te usred njih fotomontiranu crveno čelično naftno postrojenje za crpljenje nafte, govori dovoljno.
fdk-49-plakat– Dragi moji prijatelji, poštovane dame i gospodo, vrijeme brzo leti i samo što nismo započeli s 49-tim izdanjem festivala dalmatinskih klapa u Omišu… Godinama je autor i kreator naših plakata akademik Kažimir Hraste. Ovogodišnji plakat ima jednu svoju simboliku, ja vam ga neću tumačiti, vi ga protumačite na svoj način – kazao je nedavno na najavnoj konferenciji za medije Dražan Mladin, ravnatelj Festivala dalmatinskih klapa.
Eto, klapski pjevači su i ovim plakatom razbili predrasudu kako im je isključiva preokupacija stati ukrug i zapjevati o kamenju, drači, srdelama, vinu, materi i ćaći.
Dakako, kada bi se ostvarile naftaške nakane, prvim mogućim ekološkim incidentom postalo bi klapama bespredmetno i neutemeljeno pjevati hvalospjeve o divotnome moru i bremenitom ribarskom životu.
Stoga su se višeglasno odlučili uključiti u obranu svoje središnjeg inspiracijskog uporišta – Jadranskog mora, kako ne bi bilo – okupiti se ukrug pa zapjevati:
Pliva mrlja nasrid mora,
Nafta šiklja ispod bora…
Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI