Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
POLITIKA
Hrvatska vlada suspendirala Sporazum o arbitraži sa Slovenijom

Hrvatska vlada suspendirala Sporazum o arbitraži sa Slovenijom

vladaNakon jednoglasnog stava Hrvatskog sabora danas je i Vlada odlučila: Hrvatska izlazi iz arbitražnog postupka sa Slovenijom oko rješavanja spornih graničnih pitanja. Susjedima će biti upućena i diplomatska nota. Slovenija, međutim, već prijeti i ucjenjuje blokadom hrvatskog ulaska u Schengen.

Upozoravajući da je nakon početka postupka arbitraže o spornim graničnim pitanjima sa Slovenijom, u predmet intervenirano unošenjem dodatnih dokumenata i informacija, što se protivi svim pravilima o arbitražnom postupku, prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić je zaključila: „Smatramo da je proces kompromitiran i da je nemoguće na ovaj način nastaviti rješavati pitanje granice između Hrvatske i Slovenije.Time ne prestaje naša želja i obaveza da tražimo način na koji ćemo riješiti pitanje granice s Republikom Slovenijom“- poručila je Pusić.

Hrvatska vlada na svojoj današnjoj sjednici odlučila je pokrenuti postupak za prestanak Sporazuma o arbitraži sa Slovenijom zbog povrede samog postupka, što je razotkriveno zahvaljujući kompromitirajućim audio snimkama i transkriptima razgovora između slovenskog člana Arbitražnog suda i slovenske zastupnice pred tim sudom, a iz kojih je razvidno da bi Slovenija, kršeći pravila arbitražnog postupka, osigurala suverenitet nad dvije trećine Piranske vale.

Odlukom Vlade stavljen je izvan snage Sporazum o arbitraži između Hrvatske i Slovenije, potpisan u Stockholmu 4.studenoga 2009. Hrvatska je razriješila i svoje zastupnice u postupku pred Arbitražnim sudom, dr.sc. Maju Seršić ( zastupnicu) i Andreju Metelko- Zgombić (suzastupnicu). No, stavljanjem Sporazuma izvan snage, naglasila je prva potpredsjednica Vlade, ministrica Pusić, „ne prestaje naša želja i obaveza da tražimo način na koji ćemo riješiti pitanje granice sa Republikom Slovenijom“.

U Sloveniji, čini se, odluku ne prihvaćaju, inzistiraju na nastavku arbitražnog postupka jer, kako to kaže slovenski predsjednik Borut Pahor, arbitraža nema bolju alternativu. Štoviše, iz susjedne države dolaze čak i prijetnje i ucjene blokadom hrvatskog ulaska u Schengen.

Zanimljivo je da i Europska komisija ne vidi altrenativu nastavku arbitraže, s čime se hrvatska strana ne slaže, jer, kako veli ministrica Vesna Pusić, alternativa je Međunarodni sud pravde.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI